Cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare, dar si de sosirea iernii, autoritatile se gandesc sa "incalzeasca" sufletele oamenilor, anuntandu-i ca nu vor plati facturi mai mari la caldura decat cele de anul trecut. Si asta, in ciuda faptului ca pe parcursului anului au avut loc majorari ale pretului gigacaloriei, dar si scumpiri ale carburantilor.

Asociatiile de proprietari sustin insa contrariul si spun ca anuntul autoritatilor nu are suport real, el reprezentand un simplu gest electoral.

Ministrul Delegat pentru Administratia Publica, Gheorghe Emacu spune ca specialisti din cadrul Ministerului Adminstratiei si Internelor impreuna cu reprezentanti ai administratiei publice locale au facut un studiu privind costul caldurii in apartamente in acest an.

S-a avut in vedere, in principal, pretul gigacaloriei, consumul estimat de combustibil in aceasta iarna si prognoza meterologica.

Gheorghe Emacu trage concluzia:"se estimeaza ca, in aceasta iarna, pentru populatie se vor mentine costurile specificepentru incalzirea locuintei la nivel comparabil cu cel din iarna precedenta in conditiile cresterii pretului national de referinta de la 800.000 de lei la 896.000 de lei, pe gigacalorie, cu TVA inclus".

Ce cred asociatiile de proprietari?

Presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari, Radu Opaina spune insa ca declaratiile domnului Emacu sunt aberatii justificate ca nu se explica altfel decat prin dorinta Guvernului de a capta bunavointa electoratului.

Radu Opaina spune ca, nu are cum sa fie pastrate aceleasi costuri in conditiile in care, pretul gigacaloriei a crescut cu 12% in luna august si posibil, va mai creste in ianuarie.

Domnul Opaina spune ca: "noi consideram afirmatiile, pur si simplu, amagitoare pentru populatie. Oamenii sunt pacaliti. Populatia stie foarte bine insa ca facturile sunt cele care vor spune realitatea si nu vorbele celor de la Guvern. Si cei care si-au pus contoare in apartamente si repartitoare vor plati mai mult decat anul trecut, pentru ca au crescut preturile.

Poate nu vor plati la fel de mult ca cei care nu si-au pus contoare, pentru ca isi pot controla singuri consumul, dar ca pret, vor plati mai mult pentru ca au crescut valorile de facturare".

Factura din aceasta iarna, comparabila cu cea de anul trecut este justificata insa de Georghe Emacu si printr-o compensare: chiar daca a crescut pretul gigacaloriei, spune domnul Emacu, au scazut pierderile prin modernizarea punctelor termice si prin repararea, in mare parte, a retelelor de distributie.

Radu Opaina sustine ca si aceasta afirmatie este fantezista, populatia fiind pacalita in mod grosolan.

"Ce s-a facut la punctele termice sunt mici reparatii care nu se regasesc in cuamtumul pierderilor de pe retele" spune presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari.

"Sistemul este la pamant din punct de vedere tehnic, nu exista nici macar perspectiva unor investitii corecte si serioase in acest segment, iar daca stam sa ne amintim ca toate declaratiile din ultimul an sunt pur si simplu formale, nu era nici timpul fizic necesar sa se reabiliteze si sa se reduca pierderile din retele in aceasta perioada de timp" a declarat domnul Opaina.

Din declaratiile domnului Emacu nu au lipsit nici asigurarile pentru familiile nevoiase ca vor primi si in acest an, sprijin guvernamental pentru incalzirea locuintei.

Efortul guvernamental, facut de altfel, pe bani publici, va fi in acest an de 842 de miliarde de lei.

Radu Opaina spune insa ca Guvernul se lauda degeaba pentru ca suma este mult prea mica fata de restantele populatiei si posibilitatile acesteia de suporta costul ridicat al facturii.