Pasagerii rusii refuza sa zboare cu avioane in care se afla femei in negru sau calatori mai oachesi

Recentul val de atentate din Rusia a provocat o adevarata isterie in masa, cetatenii obisnuiti devenind foarte sensibili si atenti la orice individ sau situatie care ar putea reprezenta o amenintare la adresa vietii lor.

Reactia fireasca a populatiei a fost insa alimentata pina la paroxism de mesajele lansate de autoritati in urma celor doua catastrofe aviatice care s-au produs acum o luna, in seara de 24 august, rusii fiind indemnati sa “demonstreze spirit civic si sa ia atitudine in fata amenintarilor teroriste”.

Consecinta a fost insa faptul ca cetatenii de rind au renuntat sa se mai bazeze pe autoritati, astfel ca, si acum, la o luna dupa dublul atentat, exista reactii de panica ale pasagerilor care au decis sa ia singuri masuri pentru a se proteja.

Exemple edificatoare in acest sens sint ultimele doua incidente, in care doua avioane comerciale au fost impiedicate de catre pasageri sa decoleze din cauza prezentei la bord a unor persoane “cu aspect suspect”.

In noaptea de miercuri spre joi, decolarea unui avion al companiei Krasnoiarsk Airlines, cu destinatia Egipt, a fost intirziata cu patru ore pe aeroportul Domodedovo din Moscova deoarece cei 120 de pasageri au refuzat sa calatoreasca in compania a doua femei de nationalitate egipteana, imbracate complet in negru.

Angajatii companiei s-au vazut nevoiti sa evacueze avionul si sa efectueze controale de securitate suplimentare pentru a-i linisti pe pasageri. Desi nu a fost descoperit nimic suspect, cele doua femei au fost transferate la bordul unui alt avion.

Incidentul survine dupa o situatie similara, in care un avion al companiei Cyprus Airways a fost intirziat timp de trei ore pe aeroportul din Larnaca deoarece trei cetateni rusi au fost suspectati de pasageri ca sint teroristi ceceni din cauza pielii lor inchise la culoare. Avionul a putut decola numai dupa ce “suspectii” au fost transferati in alt avion.