Agitatia declansata de avizul negativ dat Raportului pe 2003 al Televiziunii si de posibila schimbare a Consiliului de Administratie frizeaza absurdul.

Blamata, data ca exemplu negativ in toate monitorizarile facute de organizatiile media, unde a obtinut locuri fruntase la lipsa de echidistanta politica, criticata pentru obedienta de care a dat dovada fata de putere, Televiziunea Romana, in frunte cu presedintele ei, Valentin Nicolau, au ajuns sa faca obiectul unei sustineri cvasiunanime.

Uitind comunicatele in care lua pozitie impotriva TVR tocmai din cauza obedientei fata de putere, Clubul Roman de Presa il considera acum pe Valentin Nicolau un fel de victima a presiunilor politice, iar avizul negativ - un atentat la libertatea presei.

“Clubul Roman de Presa considera aceasta inca o etapa din seria atacurilor politice asupra libertatii presei, tot mai numeroase o data cu apropierea alegerilor”, se spune in comunicatul de ieri. La rindul lor, sindicatele din Televiziune si nu numai s-au intrecut pe ele in proteste.

Dumitru Iuga, liderul Sindicatului Liber din Radioteleviziune, o voce demna a societatii civile, critic vehement al Televiziunii si al actulei conduceri, se ridica si el impotriva avizului negativ. Argumentatia se bazeaza pe disjungerea componentei economice, care ar fi treaba parlamentului, de cea politica, de care ar raspunde, in viziunea sa, CNA.

Federatia sindicatelor unite din TVR adopta si ea o pozitie dura impotriva votului negativ dat Raportului de activitate al TVR.

Urmeaza declaratia lui Mihai Malaimare, reprezentantul PSD in Comisia senatoriala de cultura, care face apel la colegii de partid sa adopte raportul, si a lui Ralu Filip, presedintele CNA, care considera ca “raportul este nedrept, mai ales ca, de vreo doi ani, TVR a intrat intr-o faza de progres si schimbare atit din punct de vedere al tehnicii, cit si al raportului putere- opozitie”.

In ce priveste insa acest raport, chiar ultima monitorizare realizata de CNA arata ca PSD si guvernul insumeaza ceva mai mult de 50a din prezenta pe micul ecran, in timp ce opozitia are 28a.

PSD pozeaza in aparatorul TVR

Dar cea mai interesanta solidarizare este cea a PSD-ului, care spune ca televiziunea a ajuns “sa fie recunoscuta pentru echidistanta de care a dat dovada”, gindindu-se, probabil, la incidentul de la Tebea, de la care TVR nu a transmis nimic, din motive lesne de inteles.

Apoi, in logica obisnuita, PSD da vina pe PD, PNL si PRM pentru votul din Comisie: “Reprezentantii celor trei partide au incercat sa politizeze activitatea Consiliului de Administratie al SRTV, dorind sa discrediteze Televiziunea publica”. De cei doi reprezentanti ai sai, Adrian Paunescu si Florin Rotaru, care au votat impotriva, PSD uita.

Semnalul dat in finalul comunicatului, raportul trebuie votat.

La rindul ei, opozitia a reactionat pe masura straniei situatii in care fost pusa, aceea de a sustine conducerea unei televiziuni care i-a fost ostila. Asa incit formula aleasa a fost cea principiilor: mandatul oricarei institutii publice trebuie lasat sa fie dus pina la capat.

“Nu vreau sa se repete marea eroare din 2001, cind Consiliul de Administratie al Radioului public a fost schimbat nejustificat inainte de terminarea mandatului”, spune Mona Musca, vicepresedinte PNL.

Cum ajunge Nicolau disident

Luind in considerare desfasurarea evenimentelor, se ridica intrebarea: care este miza jocului? In primul rind, prin vehicularea numelor lui Horia Alexandrescu si Dan Andronic, toata lumea s-a speriat si a intrat in actiune, principiul “raului celui mai mic”. Uite asa, Valentin Nicolau se transforma intr-un adevarat reformist.

Micile lui “acte de vitejie” - scoaterea de pe post, din motive legale de altfel (expirarea contractului), a lui Horia Alexandrescu, refuzul de a inceta cu prezentarea accidentului facut de sotia lui Paunescu (asa sunau ordinele venite de sus, de la Palatul Victoria, unde senatorul se pare ca s-a dus sa se plinga) - devin veritabila disidenta.

In al doilea rind, televiziunea ajunge mult mai credibila, in rol de victima a libertatii presei. Iata, se va spune, cit de independenta este TVR daca are probleme pina si cu partidul de guvernamint! Iar in al treilea rind, a fost lansat un semnal de alarma subtil, pentru viitoarele abateri.

“Rezultatul va fi, spune Renate Weber, presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa, o si mai mare ingenunchere a TVR, un semnal sa nu se mai iasa deloc din rind”.