Noua institutie care a luat locul Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie (ONCGC), adica Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a inceput deja sa puna in aplicare masurile care trebuiesc luate pentru desfiintarea mafiei, care actiona in acest domeniu de activitate.

Dupa cum bine se stie de la functionari, la agenti imobiliari, notari, avocati, persoane autorizate pentru efectuarea lucrarilor de cadastru, toti acestia traiau bine dupa urma unei institutii prost construite (adica ONCGC).

Astfel, daca doreai efectuarea unei lucrari de cadastru in timp record (o zi sau doua) trebuia sa cotizezi in plus la functionarul de la Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie, iar mai apoi la cel de la Cartea Funciara pentru ca lucrarea sa fie intabulata repede. Banca Mondiala a impus Guvernului Nastase schimbarea sistemului de lucru in cadastru.

Drept urmare, o persoana care va dori dupa 31 decembrie 2004 sa-si faca lucrarea de cadastru pentru o proprietate va primi direct extrasul de Carte Funciara, nemaifiind nevoie sa treaca pe la judecatorie.

Potrivit directorului general adjunct al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Ionut Savoiu, pe viitor cetatenul va cere extrasul de carte funciara nu de la judecatorii, ca pana acum, ci de la oficiile postale din localitatea in care domiciliaza, ori de la birourile notariale.

„Oficiile Postale, birourile notariale, bancile vor reprezenta interfata cu cetateanul a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Pentru curent, gaze sau pentru altceva, cand va dori sa obtina dovada proprietatii prin extractul de Carte Funciara, cetateanul va completa o cerere la oficiul postal, iar in cateva zile va primi ceea ce doreste.

Chiar in aceste zile am finalizat protocolul de colaborare cu Posta Romana, protocol pe care dorim sa-l extindem si la nivelul birourilor notariale sau al bancilor“, ne-a declarat oficialul.