Explozia a fost atat de puternica incat vehicolul a fost distrus in intregime.

Liderii Hamas au acuzat Israelul de comiterea acestui atentat si au amenitat cu masuri de razbunare in interiorul Israelului.

Autoritatile israeliene au amenintat ca ii vor ataca pe liderii Hamas 'oriunde s-ar afla' ca urmare a atacurilor cu bomba din luna august din Beersheba, in care au fost ucise 16 persoane.

Un purtator de cuvant al Hamas a declarat Agentiei France Press ca de vina pentru uciderea liderului Hamas Izz El-Deen Sheikh Khalil sunt serviciile secrete israeliene.

Autoritatile israeliene nu au comentat uciderea domnului Hhalil.

Masurile de securitate in capitala Siriei, Damasc, au fost intarite mai ales in zona unde a avut loc atentatul. Politia a inceput adunarea de probe in vederea anchetei.

Corespondentul BBC la Damasc, Dale Gavlak, a surprins momentul in care vehicolul a fost ridicat de pe strada.

Martorii cu care a stat de vorba spun ca Izz El-Deen Sheikh Khalil a intrat in masina si a raspuns la telefonul mobil, in momentul in care masina in care se afla a sarit in aer.

Trei trecatori au fost raniti de explozie.

Rol important in Hamas

Izz El-Deen Sheikh Khalil avea 39 de ani si era una din figurile importante ale aripii militare a organizatiei palestiniene Hamas.

El era unul din cei care au fondat aripa militara a Hamas.

Izz El-Deen Sheikh Khalil locuia in Damasc, unde se afla si alti lideri importanti ai Hamas, inclusiv liderul Khaled Meshaal.

El facea parte dintr-un grup de aproximativ 400 de militanti palestinieni deportati de Israel in Liban la inceputul anilor 90.

Israelul a ucis zeci de militanti Hamas, inclusiv pe liderul spiritual al organizatiei si pe succesorul lui. Atacurile impotriva celor doi au avut loc la inceputul acestui an.

Guvernul Israelului sustine ca si Siria este responsabila de actiunile Hamas si ale altor grupari militante palestiniene, care au sediul la Damasc.

Oficialii sirieni insista insa ca sprijinul acordat palestinielor este politic si nu militar.

Anul trecut Israelul a lansat primele atacuri pe pamant sirian din ultimii 30 de ani. Ele au fost indreptate impotriva unei tabere palestiniene din apropiere de capitala Siriei.

Atacul de atunci a fost un raspuns la un atentat sinucigas ce a avut loc in portul Hiafa, in care au fost ucisi 19 oameni.

Relatiile dintre Israel si Siria au fost mereu tensionate din cauza inaltimilor Golan, pierdute de Siria in razboiul declansat de Israel in 1967.