Guvernul Elvetiei a supus la referendum doua propuneri menite sa relaxeze legile privind obtinerea cetateniei dar votantii le-au respins.

Chiar daca o persoana se naste in Elvetia, nu primeste automat cetatenia.

Guvernul dorea simplificarea procedurilor de obtinere a cetateniei motivand ca prea multe persoane sunt lasate in afara sistemului si, implicit, sunt lipsite de anumite drepturi.

Criza de indentitate

Partidele de dreapta din Elvetia au lansat campanii intensive impotriva propunerilor guvernului, afirmand ca ar submina identitatea nationala.

Primele rezultate ale referendumului arata ca majoritatea votantilor au respins propunerea de acordare a cetateniei copiilor de imigranti nascuti in Elvetia.

A fost, de asemenea, respinsa propunerea de acordare a cetateniei strainilor crescuti si scoliti in Elvetia.

"Este o zi trista pentru Elvetia”- a declarat directorul unei asociatii de integrare a emigrantilor.

Restrictii privind munca

Corespondentul BBC la Berna transmite ca a deveni elvetian este o procedura lunga, complicata si costisitoare.

Decizia in aceasta privinta este luata la nivel local: comunitatile sunt cele care aproba sau resping o cerere de cetatenie.

Este, de altfel, une exemplu de cum functioneaza democratia elevatiana, in care poporul este cel care are ultimul cuvant de spus.

Dar asta nu inseamna ca sistemul nu poate fi abuzat.

Elvetia are sapte milioane de locuitori, din care un milion si jumatate sunt straini.

Multi dintre straini s-au nascut in Elvetia, dar nu au drept de vot si nici nu pot lucra in anumite domenii, cum ar fi in randurile politiei.

In anumite comunitati elvetiene, cererile de cetatenie depuse de persoane de origine iugoslava sau africana sunt respinse cu regularitate, chiar daca indeplinesc toate conditiile cerute de lege.