Guvernul face o intensa publicitate “realizarilor” sale prin doua clipuri TV: publicitate la ajutoarele de caldura si la salile de sport. Suspecte, ambele, de propaganda electorala.

Pe de alta parte, Alianta PNL-PD a descoperit ca, in mai multe judete, angajatii guvernului sint trimisi pe teren sa faca lobby PSD. Alianta D.A. acuza PSD ca se foloseste de bani publici si de institutiile statului pentru a-si face campanie electorala.

In fine, in campanie par sa fie antrenati si ministrii. Este cazul lui Ionel Blanculescu, ministrul controlului, care s-a infatisat simbata la o consfatuire electorala cu “pensionarii”.

Senatorul PNL Gheorghe Flutur sustine ca executivul se foloseste de functionarii publici in lupta electorala, trimitindu-i la sate sa promoveze programele PSD.

“Intra in casele oamenilor si ii conving de faptul ca guvernul PSD le da aceste ajutoare. Ministrii au scris scrisori, iar acesti functionari le duc personal oamenilor”, a declarat liberalul.

El a mentionat ca acest lobby politic se face sub pretextul completarii de catre cetateni a formularelor pentru ajutorul agricol si pentru incalzirea locuintelor.

“Regula este ca autoritatile locale sa imparta direct aceste formulare, si nu emisarii guvernului. Insa pierderea unor primarii din partea PSD i-a determinat pe guvernanti sa-si schimbe tactica”, a apreciat Flutur.

Potrivit acestuia, situatii similare au fost surprinse in mai multe zone din tara, in special in cele sarace, cum ar fi Oltenia si Moldova (unde PSD trebuie sa-si cultive electoratul din 2000).

“O sa monitorizam intens aceste anomalii pentru ca, in esenta, PSD se foloseste de banii publici (ajutoarele sociale) si de institutiile statului (directiile descentralizate) pentru a-si face campanie electorala”, a adaugat Flutur.

El a mai spus ca strategia PSD este bine pusa la punct, intrucit functionarii sint delegati sa faca munca de teren, ei fiind transportati cu masinile de serviciu.

“Din punct de vedere legal, ei sint acoperiti pentru ca, sub masca bunei-credinte, adica oferirea de consultanta pentru completarea fiselor, se ascunde o manevra electorala”, a subliniat reprezentantul PNL.

Purtatorul de cuvint al guvernului, Despina Neagoe, a confirmat existenta unei decizii a executivului ca functionarii publici sa ofere consultanta fermierilor si persoanelor din mediul rural. “Consultanta se refera la intocmirea dosarelor pentru fondurile SAPARD.

Cit despre asigurarea ajutoarelor la caldura si pentru agricultura, nu am cunostinta, insa asta nu inseamna neaparat ca nu exista astfel de hotariri”, a mentionat Despina Neagoe.

Aflind apoi de protestul senatorului PNL, purtatorul de cuvint a abandonat explicatia anterioara si a spus ca Gheorghe Flutur trebuie sa aduca probe in sprijinul afirmatiei ca functionarii fac lobby pentru executiv.

“Guvernul are un mandat, si el trebuie sa-si onoreze promisiunile fata de electorat. Nu se poate inchide peste noapte in campania electorala”, a sintetizat Despina Neagoe motivul pentru care guvernul PSD isi promoveaza acum programele sociale.

Culmea populismului: pensionarii, chemati la inspectiile lui Blanculescu

O alta vedeta a campaniei PSD a devenit Ionel Blanculescu. Ministrul, desi detine un portofoliu profilat pe supravegherea organismelor de control economic, si-a programat intilniri cu pensionarii in trei piete din Capitala (Matache, Moghioros si piata volanta de la Academia Militara).

“Am nevoie, ca la un examen, de nota dumneavoastra”, s-a lamentat Blanculescu in fata pensionarilor, adaugind ca este foarte interesat cum o duce aceasta categorie sociala. El a pretins ca n-are “nici in clin, nici in mineca cu campania pre sau postelectorala”, cu toate ca va candida pe listele PSD la Bucuresti.

Ca sa existe o logica intre functie si campanie, Blanculescu le-a explicat pensionarilor votanti din Bucuresti ca are nevoie ca din echipele de inspectori sa faca parte si reprezentantii virstei a treia (sic!).

Purtatorul de cuvint al guvernului i-a gasit o scuza ministrului controlului. “Ionel Blanculescu este si om politic. El se poate intilni cu varii categorii sociale in timpul sau liber. Si nu poate fi acuzat ca face campanie pe bani publici, pentru ca nu se foloseste de fonduri guvernamentale atunci cind isi promoveaza proiectele politice”, a insistat Despina Neagoe.

Reclame sociale la proiecte guvernamentale

Doua spoturi sociale fac reclama unor programe guvernamentale intr-un moment special: pregatirea pentru campania electorala. Primul dintre ele - cel despre salile de sport - a debutat pe 23 septembrie, la Antena 1. Ironic este faptul ca, inainte cu citeva zile, la jurnalul aceleiasi televiziuni, s-a aratat situatia in care se afla multe din salile respective.

La citeva luni de la inaugurare, acestea au nevoie de renovari sau nu sint utilate corespunzator. Al doilea spot, face reclama unui ajutor social care functioneaza de ani buni.

Salile de sport pe care guvernul s-a chinuit sa le inaugureze anul acesta au reprezentat o ocazie de a monta 30 de secunde de lirism si melancolie.

Mai intii vedem un copil care alearga dupa autobuz, apoi o fata care tine un pepene in mina si un tip care uda gazonul. Fiecare dintre ei este catalogat drept un campion ratat.

“Ar fi putut sa fie campion la...”, spune o notita care apare peste imagine. “Multi dintre noi s-au nascut campioni, dar n-au stiut acest lucru niciodata. Anul acesta, in Romania se inaugureaza peste 400 de sali de sport la standarde europene”, precizeaza explicatia de final.

Totul este completat cu un mesaj discret: “...pentru ca fiecare copil sa aiba sansa unui inceput”.

Publicitate cu... Ion Creanga

Personajele lui Creanga au fost puse la treaba in campania sociala pentru bonuri de caldura. Un povestitor cu o voce care seamana cu aceea a lui Ernest Maftei deapana o legenda...

“Daca n-ar fi nu s-ar povesti. Se adunara laolalta Setila, Flaminzila si Ochila, in frunte cu administratorul Harap Alb, sa dea de stire veste mare vecinului Gerila.

” Administratorul Harap Alb il anunta pe bietul pensionar: “Vecinu' Gerila, v-am adus formularele pentru bonurile valorice de ajutor pentru incalzire”. Iar raspunsul lui Gerila este: “Le primesc cu caldura”. Si asta nu-i tot: “Nu-s povesti, e cum iti spun.

Completeaza si tu formularul, trimite-l pina pe 10 octombrie si primesti bonuri valorice care te ajuta sa platesti caldura... asta daca ai nevoie”, se incheie spotul.

Dan Andronic, umbra lui Nastase

Directorul de campanie electorala a PSD pentru alegerile locale, Dan Andronic, a aparut simbata alaturi de Adrian Nastase in vizita intreprinsa de acesta in judetul Bacau. Surprins de camera de luat vederi a TVR - asa cum s-a putut observa la Jurnalul de seara - Andronic s-a grabit sa iasa din raza obiectivului de filmat.

Prezenta unui “sfatuitor electoral” in vizitele pe care purtatorul de cuvint al guvernului se straduieste sa le descrie ca fiind ale “prim-ministrului” pare sa le dea apa la moara celor care le catalogheaza drept electorale: sint ale candidatului Adrian Nastase si mai putin ale premierului Adrian Nastase.