INFERNUL PUSCARIILOR COMUNISTE DIN DELTA

“Acolo am vazut cele mai frumoase rasarituri si apusuri de soare“, isi aminteste unul din putinii supravietuitori ai lagarelor comuniste din Delta. Fiecare zi smulsa intunericului era o victorie asupra mortii. Osemintele confratilor intr-ale suferintei albesc printre smarcuri, amintind de ceea ce-a insemnat in anii terorii Siberia romaneasca dintre ape.

Secretele teribile ale inchisorilor plutitoare ies la iveala dupa multi ani.

LEGENDELE PIRATILOR DIN CARAORMAN

Stingeau farul din Sulina, agatau felinarul intre coarnele boului, atrageau in cursa vasele negustorilor greci si le jefuiau pe intuneric. Stranepotii lor se roaga Cerului sa le pice-o coada de peste-n plasa. Si se vaita ca pestii refuza sa-si mai depuna icrele si crapa dupa ce-au fost atinsi de curentul electric oferit cu darnicie de braconieri.

Casele piratilor asteapta turisti ce-ntarzie sa apara.

CUM SCOTI BANI ADMIRAND PASARETUL

Cand rodul fluviului nu te mai indestuleaza, daca ai ceva minte si spirit practic, plimbi turisti straini printre zburatoare, le arati nagatul si pelicanul cu pestele-n cioc, ii indopi cu plachie de crap si te umpli de bani. Conditia: fara undita, fara pusca. Turismul ecologic, inofensiv pentru natura, e sansa prosperitatii pentru oamenii Deltei.

Afacerea, simpla, curata si molipsitoare, e deocamdata “in probe“.

PESCARII MIGRATORI AU AJUNS IN AMERICA

Mos Isai a cunoscut, la 70 de ani, Statele Unite ale Americii. Satul de tras la rame, s-a dus cu avionul, in amurgul vietii, sa gradinareasca la americani. A castigat bine, i-a cumparat fetei masina si, asteptand sa-i vina ceasul, s-a intors sa moara pe malul lacului Razim. Pamantul natal i-a dat viata si-acum vasleste ca un flacau, bea marinareste si-i invata pe nepoti tainele Dunarii.

Cititi articolele complete in