In concediul de vara, romanii au platit cu cardul bunuri si servicii in valoare de 16 milioane de dolari si au retras de la bancomat alte 7 milioane de dolari.

Romanii cheltuiesc mai mult cand calatoresc in strainatate, potrivit datelor statistice. In intervalul iunie-august 2004, detinatorii romani de carduri emise sub sigla Visa au cheltuit in strainatate peste 23 de milioane de dolari, cu 29% mai mult fata de anul trecut.

In aceeasi perioada, turistii straini au cheltuit peste 76 milioane de dolari in Romania, in crestere cu 46% decat suma totala cheltuita anul trecut.

Nivelul cheltuielilor a atins un punct de varf in luna august, cand valoarea totala a tranzactiilor efectuate de catre turistii straini in Romania si de catre turistii romani in strainatate a reprezentat 37% din valoarea tranzactiilor realizate pe durata intregii veri.

MAI MULTE TRANZACTII. In conexiune cu cresterea cheltuielilor in strainatate a crescut si numarul de tranzactii. In medie, un roman a cheltuit 155 de dolari la o tranzactie. Valoarea totala a bunurilor si serviciilor achizitionate prin intermediul cardurilor a fost de circa 16 milioane de dolari, majoritatea tranzactiilor avand loc in magazine (102.407 tranzactii la POS).

De la bancomate au fost retrase peste 7 milioane de dolari, realizand in total aproape 31.000 de retrageri de numerar.

DESTINATII. Romanii au facut cheltuieli in special in tarile europene. Cele mai multe tranzactii au fost realizate in Franta, unde s-au cheltuit 3 milioane de dolari, Germania (2,69 milioane USD) si Italia (2,68 milioane USD). Cea mai populara destinatie non-europeana in care romanii au cheltuit in timpul acestei veri (peste 2 milioane de dolari) au fost Statele Unite ale Americii.

In acelasi timp, turistii straini care au vizitat Romania in aceasta vara au cheltuit peste 76 milioane de dolari, in crestere cu 46% fata de vara anului 2003. La fel ca anul trecut, cei mai cheltuitori au fost americanii (15 milioane dolari), urmati de italieni (10,7 milioane de dolari) si francezi (8 milioane de dolari).

Europenii care au vizitat Romania au cheltuit 68% (52 milioane de dolari) din suma totala cheltuita de turistii straini in Romania. Cel mai mult au cheltuit turistii din Italia, urmati de cei din Franta, Marea Britanie si Spania. Turistii din Ungaria au dominat topul cheltuielilor turistilor veniti din Europa Centrala si de Est, cu un total de 1,3 milioane de dolari.

COMOD

"Aceasta crestere demonstreaza ca detinatorii romani de carduri se bizuie intr-o masura tot mai mare pe comoditatea, siguranta si flexibilitatea cardurilor ca mijloc de plata in magazine, hoteluri, restaurante si alte locatii comerciale, indiferent in ce parte a lumii s-ar afla" - Catalin Cretu, Area Manager pentru Romania si Bulgaria Visa International CEMEA