Pe parcursul penultimei saptamani din septembrie, s-a consemnat cresterea lichiditatii pe majoritatea pietelor la termen ale bursei din Sibiu. In piata leu/euro cu scadenta lunara, pretul de cotare s-a mentinut la 41.275 lei, prognozele operatorilor sibieni avand sanse sa se dovedeasca corecte.

"Mentinerea paritatii euro/dolar in jurul valorii de 1,22 dolari si posibilele noi interventii ale BNR, pentru deprecierea leului, ar putea impinge cursul monedei unice catre 41.300 lei, crede un operator sibian. Atingerea pragului de 41.500 lei ar putea sa fie lasata pentru octombrie, atunci cand vor aparea efectele majorarii pretului la combustibili si la utilitati.

Pretul futures al dolarului a fluctuat minim pe piata sibiana, intre 33.850 si 33.900 lei. Pe activul euro/dolar, preturile la care a fost tranzactionat contractul cu scadenta septembrie au oscilat intre un minim de 1,2150 atins in sedinta de luni si un maxim de 1,2315 dolari realizat vineri.

"Efectele majorarii de catre Rezerva Federala americana a dobanzii de la 1,50 la 1,75% nu au fost atat de favorabile dolarului pe cat se asteptau o parte dintre investitori, explica un broker. De circa doua luni, paritatea euro/dolar a stagnat in culoarul 1,1980-1,2380 dolari.

In cazul in care asteptarile pietelor financiare internationale se vor confirma in ceea ce priveste posibilitatea ca, la sfarsitul anului, sa aiba loc o noua majorare a dobanzii in Statele Unite, atunci paritatea euro/dolar va scadea sub pragul de 1,1980 dolari", a incheiat brokerul sibian.