In Baia Mare inceputul toamnei este marcat in fiecare an de un eveniment unic in tara: Sarbatoarea Castanelor, manifestare ce poate fi comparata cu "Oktoberfest" - Sarbatoarea berii de la Munchen. Editia 2004 a "Castaniadei" s-a desfasurat in perioada 24-26 septembrie.

Sarbatoarea Castanelor a fost demarata in anul 1993 la initiativa autoritatilor locale si reprezinta un simbol al vietii sociale si culturale pentru toti locuitorii municipiului Baia Mare. Ideea acestei manifestari a fost aceea de a oferi locuitorilor orasului trei zile de destindere, bucurie si distractie, prin diverse manifestari: cultural - artistice, folclorice, traditionale si sportive.

O atractie clara a acestei sarbatori o constituie si vitelul la protap, pregatit in fata publicului pofticios. Fiecare isi doreste o bucatica de carne frageda. Theodor Stolojan, prezent si el la sarbatoarea de la Baia Mare, a taiat cu maiestrie o ciozvarta din vitel, fiind aplaudat (si chiar fotografiat cu telefonul mobil!) de reprezentantii autoritatilor locale.

Cei care au "inventat" Sarbatoarea Castanelor au avut in vedere alegerea unor zile din an care sa fie reprezentative pentru oras, stiindu-se ca zona este bogata in castani comestibili. La sfarsit de septembrie, castanele prajite sunt delicioase!