Procesul de conversie a datoriilor in capital social se afla in faza finala si va transforma producatorul bucurestean de echipament greu Kvaerner IMGB (KIMGB) intr-o companie lipsita de datorii, a afirmat intr-o conferinta de presa Directorul General al companiei, Florin Antonescu.

Imprumuturile corespunzatoare au fost acordate de actionarul majoritar al companiei, Kvaerner, in cei sase ani de la privatizare (august 1998) si au fost folosite pentru plata datoriilor istorice, investitii si drept capital de lucru.

Prin conversia in capital social a imprumuturilor de aproape 57 de milioane de dolari (fata de 54 de milioane de dolari asumate prin contractul de privatizare) acordate de-a lungul anilor de compania-mama, situatia financiara a KIMGB se clarifica definitiv. Urmare a acestei operatiuni, care se va finaliza in aceasta luna, capitalul social al KIMGB va depasi 2.

400 miliarde de lei, din care grupul norvegian Aker-Kvaerner va detine 99.45%, a aratat Iuliana Hutan, directorul financiar al KIMGB.

In plus, o data cu achitarea, in luna decembrie a anului trecut, a ultimei transe a datoriei ‘istorice’ mostenite in momentul privatizarii, “KIMGB a devenit o companie ‘curata’, lipsita de datorii pe termen lung, si care se afla de asemenea la zi cu toate platile curente catre furnizori, bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale etc.”, a adaugat Antonescu.

KIMGB a obtinut un profit de circa 18 miliarde de lei in prima jumatate a anului 2004 si prognozeaza un profit de circa 1,2 milioane USD pentru intregul an, respectiv de 3 milioane USD pentru 2005, a mai spus Hutan. Cifra de afaceri corespunzatoare perioadei ianuarie-iunie 2004 a depasit 15 milioane de dolari, “mai mare decat aceea obtinuta in intreg anul 2002”.

Reintoarcerea la profitabilitate a companiei este consecinta fireasca a cresterii rapide inregistrate in ultimii aproximativ doi ani, KIMGB obtinand deja profituri operationale in fiecare dintre ultimele luni ale anului trecut.

In 2003 KIMGB a inregistrat o cifra de afaceri de 19,6 milioane USD, cu 50% mai mare fata de anul 2002. “In acest an speram sa repetam performanta anului trecut in materie de crestere a cifrei de afaceri si astfel sa ne apropiem sau chiar sa depasim bariera celor 30 de milioane de dolari”, a adaugat Antonescu.

Dupa restructurarile dureroase din perioada post-privatizare si in conditiile cresterii continue a productivitatii muncii, numarul de angajati al KIMGB a inceput de asemenea sa creasca, ajungand in prezent la peste 680.

Investitiile programate pentru acest an se ridica la aproximativ doua milioane de dolari, aproape jumatate din suma fiind destinata protectiei mediului inconjurator si imbunatatirii conditiilor de munca, urmatoarele prioritati fiind reducerea consumurilor energetice si cresterea productivitatii muncii.

Lunile din acest an care s-au scurs pana acum au fost de altfel extrem de favorabile pentru KIMGB si prin prisma noilor contracte semnate. “Doar intr-al doilea trimestru al anului am semnat contracte in valoare de peste 20 de milioane de dolari, doar cu putin sub valoarea contractata in intreg anul 2003”, a afirmat Nicolae Sianu, directorul de vanzari al companiei.

Capacitatea actuala de productie este astfel complet acoperita pana la mijlocul anului 2005, numeroase comenzi extinzandu-se si pe anii urmatori.

Printre semnatarii principalelor contracte noi din acest an se numara Mitsubishi, pentru rotoare de turbine cu abur de inalta presiune – contract care marcheaza o diversificare de la domeniul traditional al KIMGB, acela al echipamentelor hidroenergetice, catre zona echipamentelor termoenergetice –santierul naval din Odensee (Danemarca) pentru arbori, Voith Siemens pentru echipamente

destinate unor hidrocentrale americane si chineze.

“Cele mai importante raman totusi noile contracte pentru echipamentele destinate celei mai mari hidrocentrale din lume, aceea de la Trei Defilee din China”, a spus Sianu. Primele 14 din cele 26 de turbine ale acestei hidrocentrale sunt aproape finalizate.

In aceasta vara au fost contractate si celelalte 12, iar “KIMGB a obtinut comenzi de la mai multi contractanti – Alstom, Harbin Electric din China, Dusan din Coreea de Sud – ordine care insumeaza practic sapte turbine complete, plus o optiune pentru inca una”. Livrarile se vor face esalonat, pana la sfarsitul anului 2006.

Acest succes incontestabil consfinteste reintoarcerea in forta a KIMGB in elita mondiala a producatorilor de echipamente hidroenergetice. “Marca noastra este deja binecunoscuta in intreaga industrie. Suntem vizitati chiar de unii dintre principalii nostri concurenti, care ne solicita colaborarea”, a conchis Florin Antonescu.