Universitatile de stat din toata tara sint pe punctul de a ramine fara bani pentru salarii chiar la inceputul anului universitar. Cresterile salariale cu care guvernul s-a laudat au fost doar vorbe goale si cifre pe hirtie. Practic, universitatile nu au primit bani pentru aceste majorari si sint nevoite sa-si plateasca personalul cu sume provenind din veniturile proprii.

Iar pentru a-si rotunji aceste venituri, unele universitati au marit taxele pentru studenti.

Majoritatea universitatilor au depus la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) memorii prin care atrag atentia guvernantilor ca au ramas fara bani si ca sint in pragul falimentului. Motivul: salariile profesorilor au crescut, dar executivul a uitat sa mai dea si banii pentru acestea.

De la 1 ianuarie 2004, salariile profesorilor universitari au fost dublate, iar din luna mai toate cadrele didactice universitare au primit o majorare de 5 procente. In conditiile in care existau legi ce reglementau aceste mariri, iar guvernul nu a dat bani pentru a acoperi majorarile, fiecare universitate s-a vazut nevoita sa apeleze la resurse extrabugetare.

Pina in aceasta toamna, universitatile s-au descurcat. De la 1 octombrie insa, lefurile universitarilor ar urma sa creasca cu nu mai putin de 27a. Vistieriile institutiilor de invatamint superior sint aproape goale si nu mai au cum sa acopere si cea de-a treia majorare salariala facuta de guvern in acest an.

“Daca se continua in acest ritm, universitatea va ajunge la faliment in cel mai scurt timp. Am trimis adrese catre minister, dar ni s-a spus ca este treaba Ministerului Finantelor”, ne-a declarat Dumitru Oprea, rectorul Universitatii “Al.I. Cuza” din Iasi.

Aceasta vrea sa dea in judecata executivul pentru ca nu si-a respectat promisiunile si a facut “gauri” in bugetele universitatilor. De exemplu, cele patru universitati de stat din Iasi au pierdut pina acum in jur de 160 de miliarde lei, iar profesorii din oras ameninta ca ies in strada daca guvernul nu da banii.

Taxa pe un an s-a marit cu 100 de euro

Ioan Mihailescu, rectorul Universitatii Bucuresti, sustine ca toti banii care au fost repartizati de la buget in anul 2004 catre universitatea sa au fost cheltuiti doar pe salarii, in conditiile in care cu ei trebuiau sa se acopere si alte cheltuieli. “Am primit 405 miliarde lei, acesta este bugetul de la stat. Cu salariile cheltuim 400 de miliarde lei pe an.

Dar noi sintem o situatie fericita, alte universitati au dat pe salarii sume importante din veniturile proprii”, explica Mihailescu. Studentii sustin ca ei sint cei care resimt cresterea salariilor profesorilor, pe motiv ca universitatile au marit taxele pentru a face rost de bani. “Ne consideram jecmaniti.

De ce sa dam noi aceste sume, cind de fapt guvernul le-a promis si el trebuia sa le dea. De la colegii nostri din tara avem semnale ca taxele s-au marit. De exemplu, daca acum un an un student intrat pe locurile cu plata trebuia sa plateasca 350 de euro, din octombrie va plati 450 de euro”, afirma Cristi Dumitru, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

Reprezentantii Ministerului Educatiei se feresc sa dea explicatii concrete si promit in continuare. “Facem eforturi, se va rezolva, noi am facut demersuri, dar depinde de guvern”, spune Radu Damian, secretar de stat in cadrul MEC.

Simona Gheorghe , Mihai Popa