Autoritatile britanice au dispus mutarea spionilor MI6 din Balcani, dupa ce in presa au aparut informatii privind identitatea lor, furnizate de serviciile locale de spionaj, potrivit cotidianului “Daily Telegraph”. Atit in Serbia, cit si in Croatia se crede ca responsabili importanti ai serviciilor interne de spionaj au comunicat presei numele si date ale agentilor britanici.

Serviciul britanic de spionaj MI6 a fost obligat sa-si retraga principalul agent de la Belgrad si urmeaza sa inlocuiasca un alt spion detasat la Sarajevo. Un al treilea membru al MI6, aflat tot in Balcani, a fost retras, saptamina aceasta, de la biroul Inaltului Reprezentant al comunitatii internationale in Bosnia, Lordul Ashdown, pentru a prelua o alta functie.

Alti doi spioni britanici care isi desfasoara activitatea la Zagreb, in Croatia, au ramas la posturi, desi au fost demascati de presa locala.

Seria de expuneri a agentilor MI6 din cele trei capitale balcanice au subminat operatiunile britanice de spionaj din regiune, care au avut un rol important in predarea fostului presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, Tribunalului Penal International de la Haga.

Vinatoarea de criminali de razboi irita

Potrivit cotidianului britanic, eforturile MI6 vizind capturarea suspectilor cautati de TPI irita serviciile similare din Balcani, dintre care majoritatea sint banuite ca ar continua sa aiba legaturi cu presupusii criminali de razboi. Spionajul britanic este implicat in operatiunile de urmarire a fostilor lideri ai sirbilor bosniaci, Radovan Karadjici si Ratko Mladici, acuzati de crime de razboi.

O alta persoana cautata de serviciile de spionaj si justitia internationala este generalul Ante Gotovina, acuzat de expulzarea fortata a circa 150.000 de sirbi, in 1995.

“MI6 actioneaza nu in calitate de serviciu de spionaj, ci mai ales ca retea de influenta asupra institutiilor de securitate si a presei din Balcani”, a declarat James Lyon, director al International Crisis Group in Serbia si Bosnia.

Spioni contra spioni

In Serbia, coordonatorul biroului local al MI6, Anthony Monckton, a fost obligat sa-si paraseasca functia in urma unei campanii desfasurate impotriva lui de agentia de spionaj DB. El se ocupa de investigarea mortii premierului Zoran Djindjici. Fotografia lui a fost publicata de revista sirba “Nedelnji Telegraf”, impreuna cu o copie a cartii sale de vizita.

Problemele dintre agentii de spionaj britanici si omologii lor din Balcani s-au declansat in februarie, dupa ce fostul adjunct al directorului agentiei DB, Zoran Mijatovici, a publicat o carte in care erau incluse numele si fotografia lui Monckton.

Psihoza ascultarilor

In Croatia, serviciile de contrainformatii (POA) au fost nemultumite de intentia guvernului de a aproba cererea britanica privind introducerea de echipamente de ascultare in aceasta tara si declansarea unei campanii de monitorizare a convorbirilor in cadrul operatiunilor de capturare a criminalilor de razboi.

In Croatia, tensiunile dintre serviciile de informatii locale si britanice au avut la baza opozitia Marii Britanii fata de aderarea acestei tari la Uniunea Europeana in 2008. Motivul opozitiei britanice il reprezinta lipsa unor eforturi sustinute in vederea capturarii generalului Gotovina. Cu toate acestea, in aprilie, aceasta opozitie a disparut.

Schimbarea de pozitie a britanicilor s-a datorat incheierii unui acord care permitea MI6 sa importe camionete cu echipamente de monitorizare si sa inceapa campania de interceptare a comunicatiilor in vederea capturarii lui Gotovina.

Detaliile acordului au fost publicate de o revista croata in timpul verii, iar surse guvernamentale sustin ca informatiile respective au fost furnizate presei de Franjo Turek, fost director al POA, demis dupa ce s-a opus solicitarilor MI6.

Surse croate au declarat ca, ulterior, operatiunile MI6 s-au extins ingrijorator, politicienilor croati fiindu-le teama sa-si mai foloseasca telefoanele mobile pentru ca discutiile sa nu fie interceptate.

Agentii expusi au fost inlocuiti

In Bosnia, la Sarajevo, demascarea agentilor de informatii britanici a fost facuta de revista “Slobodna Bosna”, care a raportat ca MI6 desfasura operatiuni de interceptare a comunicatiilor in Bosnia si Croatia.

“Slobodna Bosna” a informat ca MI6 a utilizat serviciul de spionaj bosniac Foss pentru a obtine informatii referitoare la anchetatorii TPI, cu exceptia lui Donald Hayes, adjunctul lui Ashdown.

In august, suspiciunea fata de actiunile MI6 in Croatia si Serbia s-au concretizat intr-o campanie de presa care a determinat inlocuirea spionilor britanici din regiune.