Reprezentantii Statelor Unite in Consiliul Permanent al OSCE au chemat liderii transnistreni sa renunte la minciuna si sa redeschida, in regim de urgenta, scolile inchise.

"In conditiile in care autoritatile transnistrene continua sa dea dovada de lipsa de ingrijorare in problema scolara, SUA considera ca presiunea economica asupra acestora ar putea conduce rapid la identificarea unei solutii corespunzatoare.

" Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe de la Chisinau, Consiliul Permanent al OSCE si-a reafirmat pozitia ferma de condamnare a actiunilor unilaterale provocatoare, intreprinse de Administratia transnistreana impotriva scolilor moldovenesti din regiune si a subdiviziunilor caii ferate moldovenesti, amplasate in raioanele de est ale Republicii

Moldova.

Consiliul Permanent si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia alarmanta la punctele de trecere ale frontierei moldo-ucrainene pe sectorul transnistrean.

Ucraina: Moldova incalca tratate

Totodata, Statele Unite au cerut Rusiei si Ucrainei sa exercite presiuni asupra liderilor de la Tiraspol. De asemenea, Uniunea Europeana a cerut redeschiderea, fara intarziere, a scolilor si incetarea imediata a actiunilor de intimidare a copiilor, parintilor si pedagogilor, intreprinse de catre Militia transnistreana.

In contextul situatiei la frontiera, SUA si UE si-au exprimat speranta in consultarile bilaterale moldo-ucrainene, care se desfasoara la Chisinau, precum si in cele trilaterale UE-Moldova-Ucraina, preconizate pentru luna octombrie la Bruxelles, care se asteapta ca vor contribui la rezolvarea problemelor acumulate.

In cadrul discutiilor moldo-ucrainene, cele doua state au convenit sa incerce sa reglementeze cat mai repede posibil problemele legate de introducerea de catre Chisinau a restrictiilor la transportul marfurilor peste frontiera comuna. Ucraina a spus, la consultari, ca, prin actiunile sale, Moldova incalca unele prevederi ale acordurilor bilaterale.

Totodata, masurile sale contravin normelor general acceptate ale Dreptului international. Partile au convenit sa continue consultarile la nivel de experti.

Kremlinul vrea capul lui Voronin

Totodata, sustinut de Moscova si Kiev, Tiraspolul continua sa promoveze, ca raspuns, o linie dura (uneori excesiv de dura!) atat in incidentul cu inchiderea scolilor in limba romana din regiune, cat si in ceea ce priveste divizarea Cailor Ferate Moldovenesti, candva unice.

Conform versiunii unora dintre experti, transnistrenii agraveaza astazi in mod intentionat confruntarea, pentru a slabi pozitiile preelectorale ale conducatorilor actuali ai Moldovei. In orice caz, in urma actiunilor lor, distanta intre malurile Nistrului se mareste in mod obiectiv.

Drept consecinta, in momentul reluarii negocierilor cu Chisinaul cu privire la formarea statului comun sau stabilirea relatiilor interstatale de buna vecinatate, stacheta de start a partii transnistrene va fi ridicata la un nivel mult mai inalt.

Stalin a decis crearea Transnistriei

Documente secrete sovietice dovedesc ca asa-numita Republica Transnistria nu s-a constituit in 1990, ci in 1924. In scop diversionist, Transnistria urma sa joace fata de Basarabia rolul Bielorusiei fata de Polonia si al Careliei fata de Finlanda.

Republica artificial creata, Transnistria, trebuia sa devina "bresa strategica" a URSS spre Balcani (prin Dobrogea) si spre Europa Centrala (prin Bucovina si Galitia). Un memorandum "strict confidential" sovietic, adresat lui Stalin, considera, in 1924, ca "ar putea fi creata o unitate autonoma social-politica moldoveneasca in frontierele RSS Ucraina sau ale RSFS Rusa.

Documente din arhivele sovietice si ale KOMINTERN (a treia Internationala Comunista, cu sediul la Moscova) dovedesc limpede ca asa-numita Republica Transnistria nu s-a constituit in septembrie 1990, la "congresul extraordinar al deputatilor", ci a fost creata de I.V. Stalin inca din 1924, ca stat artificial autonom, atasat Ucrainei, utilizat de URSS in scopuri imperialiste.

Transnistria, statul-bresa al URSS

Crearea in 1924 a Transnistriei urma, potrivit acestor documente, sa serveasca drept "bresa strategica" a URSS spre Balcani (prin Dobrogea, intrata in vizorul URSS) si spre Europa Centrala (prin Bucovina si Galitia). Obiectivul sovietic era, in 1924, spargerea "cordonului sanitar" creat in jurul URSS si a doctrinei bolsevice de catre statele europene, printre care si Romania.

In 2004, Putin incearca ceva oarecum asemanator, utilizand din nou diversiunea transnistreana: fixarea unor granite ale Rusiei cu NATO, care sa fie "avanposturi" 100% rusesti (Bielorusia, Transnistria, Ucraina). Sau, macar, "resturi" din acestea. Rusia intentioneaza, deci, crearea unui "cordon sanitar" anti-NATO, format pe scheletul unor foste state sovietice, ruse pur-sange.

«Romania, un stat imperialist»

Dupa Primul Razboi Mondial, URSS nu a acceptat sub nici o forma o Romanie reintregita in granitele sale naturale. Romania si Polonia desparteau, practic, URSS de Europa Centrala, iar Dobrogea romaneasca separa URSS de Balcani.

Conform tezelor Kremlinului - preluat imediat de KOMINTERN si de asa-zisul "Partid Comunist din Romania (PCR)" -, tara noastra era un "stat imperialist, format prin anexiune teritoriala". Ca urmare, Stalin a trasat KOMINTERN-ului si organismelor afiliate la KOMINTERN sarcina "dezmembrarii" statului roman.

Este si motivul pentru care autoritatile romane au scos in afara legii, inca din 1924, PCR, care "lupta" contra unitatii statului roman, in interesul altor puteri (URSS). Astfel, se stabilea ca principala sarcina a comunistilor "romani" aceea "de a lupta pentru autodeterminare pana la despartirea unor provincii de statul romanesc existent".

Mai direct, PCR urma sa lupte pentru dezmembrarea Romaniei. Si a facut-o clandestin, prin asa-zisii "ilegalisti", pana in 1944, cand PCR s-a legalizat.

In acest context, a aparut si ideea desprinderii Basarabiei - abia reunita cu Romania –, si in acest sens s-a vehiculat constituirea unui stat "transnistrean", botezat "moldovenesc", la granita cu Basarabia (atunci cu Romania) care "sa focalizeze atentia si simpatia populatiei basarabene" si sa "creeze pretexte evidente la Basarabia".

Prin crearea statului transnistrean, Stalin urmarea, deci, pure ratiuni imperialiste, evident "antiromanesti", de dezmembrare si alipire la URSS, prin intermediul surogatului transnistrean, botezat de sovietici, cu mult cinism, drept "stat moldovean".

Transnistria, important rol geostrategic

Documentul nr. 26.999/5 martie 1924 - "Memoriul cu privire la necesitatea crearii Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti" - constituie "actul de nastere" al asa-numitei Republici Transnistrene de astazi. El a fost inregistrat in Arhiva Biroului CC al Partidului Comunist (bolsevic) si a fost pregatit de un grup de activisti ai lui M.V.

Frunze (comandantul din acel moment al Armatei Rosii, de origine romana, "mort" un an mai tarziu, in urma unei "operatii de apendicita", ordonata de Stalin). Iata, asadar, ca, inca de la crearea sa, Transnistria a avut un rol geostrategic mult mai larg, central-european si balcanic, in planurile Moscovei.

"Statul moldovenesc" transnistrean a functionat in granitele RSS Ucraina ca republica autonoma. Dar cand sovieticii au reocupat Basarabia, Transnistria a trecut in administrarea Chisinaului, printr-un schimb de teritorii: a cedat Ucrainei sudul Basarabiei (Buceagul romanesc) si a preluat Transnistria.

Rusii pot ocupa Basarabia rapid

In "Rezolutia catre Comisariatul Afacerilor Externe si Armata Rosie", din 24 noiembrie 1924, Stalin facea urmatoarele consideratii in problema basarabeana: "Daca Basarabia va fi propagandistic pregatita pentru unirea cu Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (Transnistria) si daca se va depune efortul necesar, ocuparea acestei provincii de catre Armata Rosie poate fi realizata cu

rapiditate". In anul 2004, se poate spune acelasi lucru: ocuparea Basarabiei de catre Armata a 14-a a Rusiei poate fi realizata, militar, cu rapiditate. Numai ca Armata a 14-a apartine Rusiei, care, astfel, s-ar implica direct intr-un nou conflict militar, cu un stat independent.