Problema relatiilor Romaniei cu Ucraina ar putea deveni problema NATO.

Organizatia a fost informata despre divergentele in plina ascensiune intre cele doua state, in timpul unei convorbiri telefonice dintre ministrul afacerilor externe, Mircea Geoana si secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Ca stat granita NATO dintre Est si VEST, Romania pare sa vada, mai nou, problema cu Ucraina, ca o problema de securitate politica.

Convorbirile dintre cei doi oficiali s-au concetrat- asa cum reiese dintr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe- asupra "riscurilor de securitate in regiune, cu accent pe evolutiile din spatiul rasaritean si din Balcanii de Vest".

Comunicatul ministerului de externe de la Bucuresti precizeaza ca Mircea Geoana l-a informat pe secretarul general al NATO despre evolutia relatiei cu Ucraina.

Este pentru a doua oara cand Romania face apel la NATO in conflictul cu Ucraina asupra canalului Bastroe si a Insulei Serpilor.

Acum o luna ministerul roman de externe trimisese un raport Aliantei Nord-Atlantice despre ceea ce se intampla la gurile Dunarii.

Riscuri de securitate

Pana acum Romania a mizat mai mult pe cartea ecologica a rezolvarii conflictului.

Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer

Ministerul de externe spune ca va cauta in continuare sa rezolve diferendele cu Ucraina doar pe calea dreptului international.

Convorbirea dintre cei doi oficiali vine dupa ce saptamana trecuta, ministrul roman de externe i-a prezentat secretarului general NATO, intr-o scrisoare, controversele si asa numitele riscuri de securitate in aceasta privinta.

Autoritatile romane au refuzat insa sa spuna explicit ce inseamna de fapt aceste riscuri, sustinand ca o asemenea problema delicata trebuie explicata public cu limitele impuse de situatie.

Ministrul roman de externe, la sugestia secretarului general NATO, va informa si Consiliul de Securitate despre problemele cu Ucraina.