Oficailii iranieni au declarat ca diplomatul lor, Fereidoun Jahani, a ajuns la Ambasada din Bagdad, in acesta dupa-amiaza.

El a fost luat ostatec la inceputul lunii august de militantii irakieni.

Fereidoun Jahani a fost rapit in timp ce se indrepta de la Bagdad spre orasul sfant Karbala.

El ar fi urmat sa-si preia postul de consul. Oficialii spun ca starea sanatatii lui Fereidoun Jahani este buna.

Intre timp, Paul Bigley - fratele ostatecului britanic Paul Bigley - a declarat ca are informatii noi din Irak, potrivit carora fratele lui este inca in viata.

Ministerul de extrene al Iranului a anuntat ca eliberarea diplomatului sau a fost rezultatul unor intense eforturi diplomatice. Nu a dat alte detalii.

"Lasati-l sa se odihenasca putin si dupa aceea va putem raspunde la toate intrebarile" a declarat un oficial iranian, care nu a vrut sa fie citat.

Strainii sunt vizati

Domnul Jahani a fost rapit in data de 4 august. Cateva zile mai tarziu, gruparea auto-intitulata Armata Islamica a Irakului a dat publicitatii o inregistrare video, in care prezenta pasaportul si cartea de vizita ale dimplomatului irakian.

Gruparea a acuzat Iranul de amestec in treburile interne ale Irakului, dar nu a formulat nici un fel de cereri sau amenintari.

In captivitatea se afla inca si doua italience, angajate ala unor organizatii umanitare in Irak.

Luni, Regele Abdullah al Iordaniei a declarat ca el crede ca cele doua italience, Simona Toretta si Simona Pari, sunt inca in viata.

Regele Abdullah va vizita Italia marti. El a spus ca incearca impreuna cu autoritatile italiene sa obtina eliberarea celor doua femei.

Aceeasi grupare a revendicat rapirea a doi jurnalisti francezi: Cristian Chesnot si Georges Malbrunot.

Peste o suta de straini au fost luati ostateci in Irak, din luna martie incoace. Majoritatea au fost eliberati insa 27 dintre ei au fost ucisi.

Intre ei se afla si doi ingineri americani rapiti in data de 16 septembrie impereuna cu britanicul Ken Bigley.

Insurgentii au rapit si multi irakieni, in general pentru a obtine despagubiri din partea familiilor victimelor.