Deputatii PNL si PD au anuntat ca vor reveni dupa ce ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Serban Nicolae isi va cere scuze pentru acuzatiile de "mitocanie politica" formulate la adresa lor. Reactia lui Serban Nicolae a fost determinata de solicitarea adresata de catre deputatii liberali si democrati sefului statului de a nu promulga legea alegerilor parlamentare si Statutul alesilor locali.

Deputatul liberal Calin Popescu Tariceanu a explicat plenului ca demersul PNL si PD de a cere presedintelui sa nu promulge cele doua legi este perfect constitutional, nefiind prima data cand cele doua formatiuni au recurs la un astfel de gest.

In ceea ce priveste limbajul folosit de ministru, domnul Tariceanu a apreciat ca este vorba despre o “jignire grava” la adresa parlamentarilor si in consecinta a intregului Parlament.

El a mai sustinut ca Serban Nicolae a intervenit intr-o problema care nu revenea Executivului, ci Presedintiei.

In replica, deputatul PSD Alexandru Sassu a solicitat consultari pentru a gasi o solutie, pe durata a cinci minute, dar aceste consultari nu au avut nici un rezultat.

Deputatii PNL si PD au trimis doua scrisori presedintelui Ion Iliescu in care ii solicita sa nu promulge legile alegerilor generale si statutul alesilor locali

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca Alexandru Sassu a vrut sa-l cheme pe ministru chiar la sedinta de luni, fapt acceptat de cele doua partide, dar din pacate ministrul nu s-a aflat in cladire.

PNL si PD asteapta ca marti, la deschiderea lucarilor in plen, ministrul Serban Nicolae sa isi ceara scuze. Daca acesta nu isi va prezenta, marti, scuze “probabil” parlamentarii PNL si PD vor intra intr-o greva parlamentara, a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

Un grup de 52 de deputati PNL si PD au trimis, joi, doua scrisori presedintelui Ion Iliescu in care ii solicita sa nu promulge legile alegerilor generale si statutul alesilor locali. Semnatarii celor doua scrisori ii solicitau presedintelui Ion Iliescu sa le raspunda in scris cu argumentele pe care le considera necesare.

Ministrul Serban Nicolae a apreciat, intr-un comunicat remis, duminica, agentiei MEDIAFAX, ca aceasta solicitare este "o mostra inacceptabila de mitocanie politica".

"Tonul imperativ folosit la o solicitare ce depaseste atit dispozitiile Constitutiei, cit si natura raporturilor dintre seful statului si partidele politice, indica, fara dubiu, ca reprezentantii Conventiei D.A. (probabil Conventia Democrata Ailalta) au inceput campania electorala cu armele demagogiei si grosolaniei", a afirmat Serban Nicolae.

El a apreciat ca solicitarea ca presedintele Romaniei sa treaca peste vointa Parlamentului, ca si peste decizia unanima a Curtii Constitutionale arata ca, in lipsa unei oferte politice pozitive si de continut, "disperarea Conventiei D.A. se transforma in panica".