Guvernul a inceput sa se intereseze de problemele celor deja cunoscuti sub titlul generic de capsunari: cei care merg in Spania ca sezonieri pentru diverse munci agricole. Reprezentantii Executivului spun ca incearca sa obtina contracte mai precise, care sa le confere romanilor drepturi cat mai apropiate de cele ale muncitorilor spanioli.

Insa una dintre cele mai grele incercari prin care trebuie sa treaca acestia este obtinerea vizei.

Ministrul pentru Relatia cu Sindicatele, Bogdan Niculescu Duvaz, spune ca in Spania la lucru in mod legal se afla in prezent 16 mii de romani.

Cei mai multi, sezonieri la munci agricole. Ministrul spune ca la sfarsitul lunii octombrie, autoritatile romane si spaniole vor semna un acord cu privire la drepturile sociale ale acestor muncitori, de tipul asistentei medicale sau a continuitatii vechimii in munca pentru pensie.

Problema vizelor

Dar problemele romanilor care merg in Spania par a fi mai neplacute pana la iesirea din tara. Mai precis pana la obtinerea unei vize de munca din partea ambasadei spaniole. De cozile interminabile de la ambasada din Bucuresti se izbesc si cei care nu merg neaparat la munci agricole.

Ministrul Bogdan Niculescu Duvaz spune ca simplificarea procedurii de acordare a vizelor de munca e o chetiune ce se poate discuta doar la nivelul ministerului afacerilor externe sau la directia consulara. El spune ca totusi, saptamana trecuta cand a fost la Barcelona, a abordat cu autoritatile spaniole si aceasta chestiune.

Nu e nimic nou la cozile de la ambasda Spaniei. Totul seamana perfect cu ceea ce se petrecea in urma cu doar trei ani la mai multe ambasade ale tarilor Uniunii Europene, pentru obtinerea vizelor turistice. Atata doar ca acum este vorba de vize pentru munca sau pentru studii.