Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter s-a produs, ieri, la cateva minute dupa ora 12, in zona Vrancei, unda seismica fiind simtita si la Bucuresti.

Desi cutremurele devin cu adevarat periculoase daca depasesc 6 grade, seismul de ieri readuce in discutie gradul de pregatire al autoritatilor romane in cazul producerii unui cutremurului distrugator care s-ar putea produce practic oricand. Din sutele de cladiri insemnate cu bulina rosie, doar cateva au fost reabilitate.

In plus, doar 5% din locuintele romanilor sunt asigurate in cazul unui cutremur major, in vreme ce in Occident, media este de 50%.

Undele seismice provocate, ieri, in jurul pranzului, de un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter s-au facut simtite in mai multe orase din tara, ajungand si in apartamentele bucurestenilor, mai ales in cele aflate la etajele superioare ale blocurilor de locuinte.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 143 de kilometri, si a avut o intensitate de IV-V grade pe scara Mercalli in zona epicentrala.

Specialistii in seismologie au linistit populatia informand ca a fost vorba doar de un cutremur de intensitate medie, care nu produce de regula decat pagube materiale minore. „Ceea ce s-a intamplat intra absolut in comportarea obisnuita a zonei Vrancea. Acest cutremur de 5,1 grade pe scara Richter este unul care apare normal, la anumite perioade si nu se mai produsese cam de mult.

Ceea ce trebuie spus este ca s-a creat o senzatie de inconfort, a fost resimtit in Bucuresti, in zona Focsani, chiar si pe la Bacau avem informatii, nu avem informatii despre pagubele materiale si, ca atare, nu credem ca este un motiv de panica pentru nimeni, iar tot ceea ce s-a intamplat este absolut normal“, a declarat inginerul Adrian Grigore, de la Institutul de Fizica a Pamantului,

citat de Radio Romania Actualitati. Acesta a precizat ca, de regula, seismele de acest tip, care se produc la mare adancime, nu sunt urmate de replici.

Totusi, seismologii au apreciat, in mai multe randuri, in trecut, ca este de asteptat ca, in urmatorii ani, sa se produca in Romania un cutremur comparabil cu cel din 1977, de aproape 7 grade pe scara Richter, avand in vedere ca exista o periodicitate a miscarilor seismice ce indreptateste o astfel de teorie.

Pe de alta parte, unii specialisti sunt de parere ca seismele de intensitate mica sau medie, asa cum a fost cel de ieri, amana momentul producerii unui cutremur distrugator, avand in vedere ca fiecare miscare seismica inseamna o eliberare a tensiunii ce se creeaza in punctele sensibile seismologic, cum este zona Vrancei.

Potrivit datelor puse la dispozitie de Primaria Capitalei, in Bucuresti, se afla 349 de cladiri incadrate in clasa 1 de risc seismic, dintre care 122 imobile au fost construite inainte de 1940 si au mai mult de patru etaje.

Foarte putine dintre aceste cladiri au fost reabilitate in ultimii ani, chiar daca exista un program guvernamental prin care statul ofera credite pe o perioada de 25 de ani, fara dobanda, cetatenilor care doresc sa locuiasca in conditii mai sigure.

Foarte putini dintre locatarii cladirilor cu bulina rosie sunt dispusi sa isi impovareze familiile cu o ipoteca a statului pe propria locuinta, in conditiile in care nu sunt convinse ca o vor putea achita la termen. Situatia este similara in restul tarii.

Un cutremur de peste 6 grade pe scara Richter ar pune in pericol nu numai locuintele, ci si transporturile sau sistemele de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale. In prezent, se lucreaza la un sistem automatizat care sa permita unele masuri de protectie.

„Ideea este de a detecta in Vrancea unda seismica periculoasa si de a folosi timpul de propagare al undelor radio, care este mult mai mare decat timpul de propagare a undelor seismice.

Pentru Bucuresti, de exemplu, exista un interval de aproximativ 25 de secunde in care s-ar putea bloca sistemele periculoase, trenurile care merg pe linii electrice pot fi franate, pot fi activate mijloacele de salvare in spitale. Se pot face cateva lucruri, dar numai automat“, a precizat inginerul Adrian Grigore.