Detinutii de la Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova s-au revoltat, din nou, ieri dimineata, impotriva autoritatilor, care au demis conducerea institutiei, si impotriva presei, care a relatat incidentul de vineri, cand cinci detinuti s-au baricadat in celula si si-au dat foc.

Revolta care a avut loc ieri dimineata a fost anuntata chiar de comandantul penitenciarului, Marinel Candidatu, care a declarat ca detinutii au luat masuri cand au aflat ca autoritatile vor demite conducerea PMT Craiova.

El a declarat ca sute de detinuti au refuzat sa mai participe la activitatile zilnice, iar apoi au inceput sa fluiere si sa huiduie, ca semn de protest la adresa autoritatilor care au luat masuri impotriva principalilor vinovati de producerea evenimentului de vineri. "A fost o rascoala generala. Detinutii au refuzat sa mai efectueze activitatile zilnice.

Nemultumirea lor a fost generata de o eventuala intentie a comisiilor de ancheta de a dispune masuri impotriva gardienilor. Totodata, s-au aratat nemultumiti de modul in care o parte a mass media a relatat incidentul. Detinutii sunt de parere ca vina producerii incendiului de saptamana trecuta apartine celor sase detinuti aflati in celula respectiva, si nu gardienilor.

Sustin ca vor declansa o rascoala generala, daca autoritatile ii vor trage la raspundere pe gardieni pentru ceea ce s-a intamplat vineri", a declarat Marinel Candidatu, comandantul PMT Craiova, cu cateva zeci de minute inainte de a fi demis.

Pe de alta parte, mai multi angajati ai PMT Craiova au declarat, sub protectia anonimatului, ca rascoala de ieri a detinutilor a fost o regie a lui Candidatu, care simtise ca i se clatina scaunul de comandant. "Domnul comandant a aflat ca va fi demis si a pus cativa gardieni sa-i scoata pe detinuti ca sa protesteze, chipurile, impotriva autoritatilor care intentioneaza sa ia masuri.

Domnul Candidatu a jucat o carte", a declarat un angajat al penitenciarului, care era convins ca nu se va lua nici o masura impotriva lui Marinel Candidatu, din cauza faptului ca acesta ar fi ruda cu Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei.

In acelasi timp, Viorel Constantin Stamatie, detinutul banuit a fi capul razmeritei declansate vineri dupa-amiaza la Penitenciarul de Minori si Tineri din Craiova, a fost condus, ieri dupa-amiaza, pe ultimul drum de familie si de prieteni.

Inmormantarea a avut loc in comuna Murgasi, judetul Dolj, unde mai multi prieteni din Caiova au tinut sa fie alaturi de tanarul care a murit in urma autoincendierii din celula penitenciarului.

Prietenii si rudele au continuat si ieri sa acuze tratamentul care le-a fost aplicat minorilor in penitenciar si spun ca acesta ar fi fost unul dintre motivele pentru care copiii ar fi ales aceasta metoda de protest. "Nu s-a simtit bine acolo.

Cui i-ar fi placut, dupa cum ii trateaza aia acolo? De mai multe ori ne-a spus cat de greu ii este si ca ar vrea sa plece", spune unul dintre prietenii sai. Acestia sustin ca el nici nu fusese condamnat si nu ar fi trebuit sa ajunga in penitenciar. "Inca nu se terminase judecata si nu il condamnasera. Era acuzat ca furase telefonul unui prieten de-al sau, dar nu era asa.

Au fost mai multi la o bauta, iar, la un moment dat, unuia dintre ei i-a disparut telefonul. S-au dus la politie si au depus plangere, iar el a fost cel acuzat. Dupa cateva zile, cel cu telefonul si-a retras plangerea, dar nu a mai contat si l-au acuzat in continuare", povesteste Alex Toci, unul dintre prietenii care l-au insotit pe ultimul drum.

Rudele sale sustin ca atat Viorel Stamatie, cat si ceilalti colegi de camera au trimis un memoriu la Guvern, prin care acuzau conducerea PMT Craiova de rele tratamente. "Din cate am inteles, trebuiau sa primeasca un raspuns vineri, chiar atunci cand si-au dat foc. Nu stiu ce li s-a spus, ca nu am mai apucare sa vorbim", spune Loredana Stamatie, sora lui Viorel.

Ultima ora

Marinel Candidatu - eliberat din functie

Cinci cadre militare au fost deferite Consiliului de Judecata

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a dispus, ieri, primele masuri in cazul Penitenciarului de Minori si Tineri (PMT) Craiova.

Astfel, comandantul inchisorii, maiorul Candidatu George Marinel, a fost eliberat din functie, acestuia fiindu-i imputate o serie de aspecte precum: lipsa de fermitate fata de abaterile comise de unele cadre; nerespectarea ordinelor de functionare a Consiliului de Administratie al unitatii; subiectivism in aprecierea, recompensarea si promovarea cadrelor.

Intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Justitiei se mai arata ca eliberarea din functie s-a datorat si ordinului pe care comandantul l-a transmis personalului din subordine, in sensul spalarii camerei de detentie in care s-a produs incendiul, inainte ca organele de cercetare penala sa "recolteze" probele de la locul faptei.

De asemenea, au mai fost luate si urmatoarele masuri: eliberarea din functie a maiorului Fulga Sorinel, sef birou Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar; trimiterea in fata Consiliului de Judecata a maiorului Fulga Sorinel, precum si a capitanului Balan Nicolae, sef tura, locotenentului Vanvu Marcel, loctiitor sef tura, plt.adj.

Deaconu Constantin, gestionar la magazia de efecte personale ale detinutilor, plt.maj. Chimirel Nicolae, supraveghetor. Totodata, colonelul Najap Viorel, loctiitor pentru Siguranta Detinerii si Regim Penitenciar, a fost sanctionat disciplinar cu mustrare scrisa. Separat de ancheta dispusa de Ministerul Justitiei, Directia Generala a Penitenciarelor (DGP) a efectuat propria ancheta.

Referitor la rezultatele acesteia, seful DGP, magistratul Emilian Stanisor, a declarat ieri: "Ancheta a stabilit anumite responsabilitati. Propunerile noastre nu vizeaza destituiri. Nu sunt adeptul destituirilor de dragul destituirilor, ca vrea cineva sa se ia o masura. Nu putem sa aruncam cu noroi in ei". Potrivit lui Stanisor, la PMT Craiova nu au mai fost inregistrate incidente pana acum.

El a confirmat indirect faptul ca si in cursul zilei de ieri a fost o revolta la penitenciarul din Craiova: "Din cele ce mi s-a spus telefonic a existat o solidarizare intre minori si personalul penitenciarului".

Stanisor a explicat aceasta "solidarizare" prin faptul ca atat detinutii, cat si gardienii au dorit sa arate ca vina pentru cele intamplate vinerea trecuta apartine doar minorilor care au provocat incendiul.

Gabriela STEFAN, Ionut PARVULESCU