"Alegerile preliminare au fost un exercitiu democratic unic in politica romaneasca". Fraza culeasa de la orele de invatamant politic pesedist a fost repetata pana la tocire de toti liderii partidului, de la invatatorul Nastase pana la bobocii Dan Nica sau Cristian Diaconescu.

Chiar daca nu unic - UDMR face alegeri interne din '96 incoace, inainte de fiecare scrutin parlamentar - exercitiul preliminarelor a fost o solutie salvatoare pentru partidul de guvernamant, aflat intr-un moment in care presiunea imaginii negative a baronilor si senatorilor pe viata risca sa-l striveasca.

Toata operatiunea de rupere a acestei incercuiri si de eliminare a unor nume cu termen de valabilitate expirat a fost insa doar un succes temporar, PSD reusind sa se compromita rapid, in buna sa traditie, pe propria mana.

La aproape o luna de la incheierea scrutinului intern, PSD n-a izbutit inca sa iasa pe piata cu o lista definitiva a candidatilor pe care-i va prezenta in noiembrie in fata electoratului. Luni seara, tocmai s-a anuntat prelungirea termenului cu inca o saptamana. N-ar fi asa o nenorocire daca amanarea s-ar fi impus in urma unei proceduri firesti de ajustare fina a rezultatelor din prealegeri.

Din pacate, lucrurile sunt departe de a sta asa. Toate informatiile care razbat dinspre sediul PSD confirma ca motivul real al blocajului in care se afla partidul lui Adrian Nastase este coliziunea dintre exercitiul de imagine - reprezentat de testarea moderna a popularitatii candidatilor - si vechile practici autocrate de impunere de sus a unor nume pe liste.

Modelul "un partid doua sisteme" se dovedeste falimentar. Deja demersul consultarii membrilor de partid fusese compromis de-a doua zi, cand bietii activisti cu rang de sefi de filiale s-au incurcat in cifre, raportand un numar mai mare de voturi decat cel al votantilor.

A fost primul semn ca doua sisteme din epoci diferite nu pot coabita: votul electronic - o inginerie sofisticata pentru multi pesedisti - s-a intalnit cu hartogaria clasica a proceselor-verbale, unde pixul e stapan cand vine vorba de rotunjit cifre. Valul a fost astfel ridicat si s-a vazut putreziciunea din spatele lui.

Era prima dovada ca dincolo de trambitata innoire stau aceleasi metode vetuste. Acum lucrurile sunt si mai limpezi. Dupa alianta cu partidul de taraba al lui Dan Voiculescu, care si-a tocmit vanzarea antenei contra a 32 de locuri de parlamentari, tot algoritmul s-a dat peste cap.

La scaunele deja rezervate pentru parasutistii din unitatea speciala PUR se mai adauga inca 10 la suta locuri blocate pentru pilele de la centru - inclusiv oamenii de casa ai marelui reaparut Ion Iliescu.

Daca la asta s-ar mai adauga cele 30 de procente rezervate tinerilor si 25 la suta tinute pentru femei, din tot scrutinul de la inceputul lui septembrie nu mai raman nici un sfert de "alesi democratic".

Asa se face ca la Bucuresti, de pilda, personaje cu adevarat populare, cum este medicul Sorin Oprescu, care a reusit sa obtina la preliminare un procentaj chiar peste cel al premierului Nastase, sunt acum pe punctul de a fi impinse la coada listei de eligibili, pentru a face loc unor nulitati politice.

Aceasta ar fi dovada suprema a ipocriziei intregului demers prezentat ca o mare reforma politica. Dupa ce a reusit sa raporteze la preliminare mai multe voturi decat membri cu drept de vot, acum partidului lui Adrian Nastase nu-i mai ramane decat sa anunte ca a organizat alegeri, dar, ghinion, nu s-a ales nimeni.