Potrivit lui Patriciu, Rompetrol are drept de preemptiune. Mai multe fonduri de investitii sunt interesate de tranzactie

Grupul austriac OMV doreste sa vanda participatia de 25,1% detinuta la compania Rompetrol, a declarat, ieri, Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol. "Dupa stiinta mea, OMV vrea sa vanda acest pachet, iar Rompetrol are drept de preemptiune", a precizat el, refuzand sa ofere detalii referitoare la potentialul cumparator al participatiei detinute de OMV la Rompetrol.

Surse autorizate din piata sustin insa ca mai multe fonduri de investitii sunt interesate de tranzactie. La inceputul saptamanii, Rompetrol a achitat dobanda, in valoare de 915,5 miliarde lei, aferenta primului an de la emiterea obligatiunilor pentru stingerea datoriei istorice la bugetul de stat.

In octombrie anul trecut, Guvernul a permis Rompetrol Rafinare - Complex Petromidia sa-si stinga datoria istorica catre buget, in valoare de 603 milioane dolari, prin emiterea de obligatiuni, cu maturitate de sapte ani. Astfel, compania trebuie sa plateasca anual circa 25 milioane dolari, pana in 2010, cand titlurile vor fi convertite in actiuni.

Pentru a lansa prima sa emisiune de eurobonduri, Rompetrol asteapta imbunatatirea ratingului de tara acordat Romaniei, precum si o piata a dobanzilor mai favorabila companiilor romanesti, a afirmat Patriciu.