Daca 2003 a fost un an greu pentru Petrom, an in care compania s-a axat pe schimbari in formele de conducere si in cea a cresterii eficientei, 2004 pare sa fie un an normal, cu o activitate normala. Chiar si privatizarea cu un operator austriac de calibrul OMV intra in aceeasi stare de normalitate. In 2004, se culeg, deja, roadele unor investitii, finalizate in ultimele luni din 2003.

Este vorba de finalizarea reviziilor instalatiilor, care a coincis si cu finalizarea investitiilor in cracarea catalitica de la Petrobrazi si a celor de la zacamantul Eocen din Marea Neagra. S-ar parea ca din acest zacamant, Petrom va extrage, in 2004, o cantitate suficient de mare pentru a-si aduce un aport substantial la cosul energetic al Romaniei.

Anul 2004 ar putea fi caracterizat ca anul in care s-au facut reduceri de costuri, pastrandu-se un echilibru intre venituri si cheltuieli. "Intr-adevar, sloganul lui 2004 este "reducerea costurilor". Iar modalitatea de a reduce costurile sunt investitiile in tehnologii noi. Prin acestea va fi posibila cresterea productiei de titei si gaze si vom aduce importante economii companiei.

Dorinta este cu atat mai mare cu cat, prin cresterea productiei de gaze naturale, Petrom nu va mai importa gaze pentru consumul propriu, raspunzand, totodata, si necesarului de gaze din piata.

Tot in 2004, Petrom si-a redus costurile si prin renuntarea la reviziile din rafinariile proprii, revizii care implica eforturi financiare salutare pentru orice societate, in general, dar mai ales pentru o companie precum Petrom", ne-a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom.

In mod cert, toate aceste argumente au stat la baza prognozelor de crestere a veniturilor totale ale Petrom, in 2004, la 94.610 miliarde lei - 2,3 miliarde euro, cu 9.000 miliarde lei mai mult decat planul initial pentru acest an. In context, si profitul brut, pentru 2004, ar putea ajunge la 4.293 miliarde lei, fata de 3.198 miliarde lei, in 2003.

Ai angajati sanatosi, ai si companie sanatoasa

In planurile Petrom pentru prezent, dar si pentru viitor, cand compania ii va avea actionari majoritari pe austriecii de la OMV, un loc special il ocupa soarta si sanatatea salariatilor. Managementul Petrom pune un accent deosebit pe performanta sociala, generata de sanatatea si siguranta angajatilor.

"Sanatatea si siguranta tuturor persoanelor afectate direct sau indirect de activitatea desfasurata in companie este salutara. Ai angajati sanatosi, ai si companie sanatoasa. Sanatatea angajatilor, a clientilor produselor sale si sanatatea publica, in general, reprezinta preocupari constante ale Petrom, mai declara Gheorghe Constantinescu.

Pentru a proteja sanatatea salariatilor sai, compania a infiintat o serie de clinici si cabinete medicale in toata tara prin intermediul carora asigura asistenta medicala personalului sau. In aceste puncte medicale se desfasoara o activitate de monitorizare a starii de sanatate a angajatilor, acestia fiind obligati sa efectueze controale periodice si, anual, analize ale sangelui.

Personalul care lucreaza in medii mai poluante, in special in rafinarii, este supus unui numar mai mare de controale anuale, urmarindu-se astfel prevenirea unor imbolnaviri acute care sa afecteze permanent starea de sanatate a salariatilor.

Sanatatea publica constituie, de asemenea, o prioritate a societatii si, de aceea, Petrom realizeaza intotdeauna studii de fezabilitate care au in vedere impactul dezvoltarilor urmarite asupra sanatatii comunitatii in care acestea au loc.

Multumit de modul in care sunt tratati salariatii Petrom, directorul Gheorghe Constantinescu opineaza: "In cei sase ani de existenta, Petrom a reusit sa isi imbunatateasca cei doi indicatori de performanta referitor la accidentele industriale, si anume rata frecventei accidentelor si rata de severitate a accidentelor.

Obiectivul companiei este acela de a oferi angajatilor sai un mediu sigur de munca si in acest scop au fost introduse o serie de cursuri prin care angajatii sunt informati despre riscurile din activitatea desfasurata si cum pot sa le reduca sau chiar sa le inlature". Protectia mediului inconjurator este un alt aspect de o importanta foarte mare in activitatea desfasurata de companie.

Prin profilul de activitate, riscul de a polua mediul inconjurator este ridicat, compania trebuind sa realizeze o serie de investitii prin care sa reduca pericolele potentiale.

Astfel, poluarea atmosferica prin emisiile de diversi compusi nocivi pentru sanatate si poluarea solului, ca rezultat al scurgerii unor substante chimice cu efecte grave si de durata asupra mediului, sunt preocupari constante ale conducerii societatii.