dolari/baril. Contractele pe noiembrie s-au vandut cu 50,47 dolari pe baril la New York. De la inceputul anului, pretul petrolului s-a majorat cu 54 la suta. "Pragul de 50 de dolari este unul psihologic", sustine un analist de la Commerzbank din Londra. "Mai degraba o sa vedem preturi de 60 de dolari, decat de 40", este de parere si un broker de la un fond de investitii britanic.

"Pe piata exista 10-12 factori care influenteaza preturile, cel mai recent fiind panica si teama generate de amenintarile rebelilor nigerieni", a declarat un alt analist, de data aceasta din Asia. Marti, rebelii din Nigeria au anuntat ca vor initia un conflict armat pe 1 octombrie pentru a prelua controlul asupra facilitatilor de productie petroliera.

Nigeria este cel de-al saptelea mare producator mondial de petrol, cu un export zilnic de 2,5 milioane de barili. In ciuda asigurarilor date de rebeli ca nu vor fi atacate facilitatile petroliere, ci numai institutiile guvernamentale, panica a pus stapanire pe marile burse.

Oferta de petrol nu tine pasul cu cererea

Preturile la titei au crescut continuu incepand din luna mai. In conditiile in care consumul mondial de titei a crescut la 82 milioane barili/zi, pe seama expansiunii productiei din SUA si China, tarile producatoare au dificultati in a face fata cererii. Analistii sustin ca mai exista doar o marja de 1 la suta pentru a mari productia.

Situatia deja tensionata pe partea cererii s-a agravat si mai mult din cauza incidentelor aparute in cursul acestui an in tarile mari producatoare de petrol. Violentele din Irak, uraganul Ivan care a determinat scaderea productiei cu 11 milioane de barili in ultimele doua saptamani sunt cele mai recente evenimente care au determinat dezechilibre.

Daca pretul titeiului se va mentine ridicat,

Rompetrol va scumpi carburantii

La Petrom, o decizie de majorare a preturilor va fi luata de OMV

In cazul in care cotatia barilului de titei se va mentine la un nivel ridicat, Rompetrol ar putea majora preturile la carburanti. "Vom face, din nou, primul pas. Pretul actual al benzinei corespunde unui nivel al titeiului de 32-33 dolari pe baril", a declarat, ieri, Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.

El a evidentiat faptul ca majorarile de pret se impun dupa un ciclu de productie, adica dupa 40-45 de zile. Rompetrol, dar si ceilalti operatori privati de pe piata romaneasca au scumpit carburantii la mijlocul lunii august cu 10%. La acea data, pretul petrolului pe piata internationala era circa 44$/baril.

Zilele trecute, unele firme private au umblat din nou la preturi, adaugand 100-200 lei la litrul de benzina. In perioada urmatoare, reprezentantii Petrom nu vor lua nici o decizie de modificare a preturilor la carburanti. "Este asteptat noul proprietar al companiei.

OMV va decide daca scumpeste sau nu benzina si motorina ca urmare a cresterii preturilor titeiului pe piata mondiala", ne-au declarat surse autorizate.