Presedintele american, George W. Bush, a apreciat ca va fi foarte dificil sa aiba o dezbatere televizata, maine, cu adversarul sau democrat, John Kerry, pentru ca acesta isi schimba tot timpul opinia, relateaza AFP.

“Este destul de greu sa ma pregatesc, pentru ca el isi schimba tot timpul opinia fata de razboiul impotriva terorismului”, a declarat Bush in timpul unei reuniuni electorale la Springfield (Ohio). “Kerry a votat pentru folosirea fortei impotriva Irakului, dar ulterior s-a pronuntat impotriva finantarii trupelor.

S-a plans ca nu cheltuim suficienti bani pentru reconstructia Irakului, iar acum spune ca am cheltuit prea mult. A afirmat ca decizia atacarii Irakului a fost una buna, pentru ca acum sa critice interventia militara”, a subliniat liderul de la Casa Alba. “Este imposibil sa guvernezi daca oamenii nu stiu ce ai de gand”, a explicat Bush.

“De la bun inceput am avut motivele mele in ceea ce priveste Irakul”, a raspuns candidatul democratilor, John Kerry, explicand ca a fost de acord ca Saddam Hussein “sa fie tras la raspundere”, dar modalitatea trebuia sa fie una corespunzatoare.

“Am spus ca acest lucru trebuia facut etapa cu etapa, dar presedintele Bush a ales o modalitate gresita”, a adaugat Kerry.

Candidatul democrat l-a acuzat, totodata, pe adversarul sau ca face glume deplasate in ceea ce priveste Irakul.

“Cand militarii americani sunt expusi pericolului, americanii nu doresc ca presedintele sa glumeasca, ei vor sa li se spuna adevarul”, a subliniat Kerry.

Bush declarase nu fra ironie, ca John Kerry “ar putea purta o dezbatere de 90 de minute cu el insusi”.

Candidatul democrat la functia de vicepresedinte, John Edwards, a declarat, referindu-se la un spot publicitar in care este contestata hotararea lui Kerry de a combate terorismul, ca este “scandaloasa exploatarea uneia dintre cele mai mari tragedii care au lovit tara in beneficiul personal”.

“John Kerry si eu avem un mesaj foarte clar pentru teroristi, pentru Al-Qaida, Ossama ben Laden, pentru toti teroristii din lume: «Va vom gasi si va vom invinge, oriunde va aflati»”, a subliniat Edwards.

Persista teama de eventualitatea unui atentat inainte de alegeri

Autoritatile americane se tem de comiterea unui atentat, inaintea alegerilor prezidentiale de la

2 noiembrie, in scopul perturbarii scrutinului, asa cum s-a intamplat la Madrid, au informat responsabili de la Washington, transmite AFP. “Am primit inca din primavara informatii referitoare la intentia retelei teroriste Al-Qaida de a ne ataca inainte de alegeri”, a reamintit un responsabil al Departamentului Justitiei.

“Nu avem date care sa infirme aceasta intentie”, a subliniat un oficial al FBI, sub acoperirea anonimatului.

Masuri de securitate speciale au fost puse in aplicare pentru adunarile de la Washington, din luna mai, pentru Veteran Day, apoi pentru Jocurile Olimpice de la Atena si pentru conventiile partidelor republican si democrat, au reamintit oficialii citati. “Aceste evenimente au trecut fara incidente majore, iar ac

um suntem preocupati de cele care vor avea loc in continuare”, a subliniat un responsabil al Departamentului american al Securitatii Interne, care a dat asigurari ca serviciile de securitate si-au inasprit controalele.

Oficialii americani au refuzat sa spuna daca reteaua Al-Qaida ar putea incerca sa il inlature de la putere pe actualul presedinte, George W. Bush sau sa contribuie la realegerea sa.

“Nu stim ce le inspira presedintele Bush” membrilor Al-Qaida, a declarat un responsabil al serviciilor de spionaj, care a adaugat ca nu este cunoscuta nici opinia retelei teroriste fata de senatorul John Kerry.

Nici Blair nu a putut evita o dezbatere incomoda asupra Irakului

Conferinta Partidului Laburist britanic este dominata de problema Irakului, iar delegatii au cerut organizarea unui vot pentru a-l determina pe premierul Tony Blair sa stabileasca un termen de retragere a trupelor britanice aflate pe teritoriul irakian, relateaza BBC News Online, citata de Mediafax.

Aceasta decizia a fost adoptata de particiapantii la Congresul laburist de la Brighton, la cateva ore dupa un discurs in care Tony Blair mentiona ca retragerea trupelor din Irak ar echivala cu o capitulare in fata teroristilor. Responsabilul britanic pentru mediu, Margaret Beckett, a negat faptul ca acest vot ar reprezenta o lovitura la adresa lui Blair.

“Ne-am asteptat intotdeauna la discutii referitoare la Irak in cadrul conferintei partidului. Insa este adevarat ca saptamana aceasta dorim sa ne petrecem majoritatea timpului discutand despre viitorul Marii Britanii”, a declarat ea pentru postul de televiziune Sky News.

Premierul Blair doreste sa indrepte atentia asupra problemelor interne, ceea ce l-ar favoriza in perspectiva alegerilor din 2005.

Avantajat, dupa cum noteaza AFP, de o conjunctura economica pozitiva si mai ales de lipsa de carisma a liderilor opozitiei el poate fi privit ca un castigator al viitorului scrutin. Campania sa electorala ar putea primi insa o lovitura dura de a continua deteriorare a situatiei din Irak si de periclitare a situatiei trupelor britanice din aceasta tara.