In urma cu aproape opt ani, cind am scris primul comentariu intitulat Incotro, nu mi-am imaginat ca va dura atit de mult. Anuntam atnci ca “Evenimentul zilei” va fi un ziar independent. Si a fost! N-am fost niciodata de partea puterii decit atunci cind am crezut ca este imperios necesar pentru tara.

Fara a fi de stinga, niciodata n-am intors spatele omului necajit, chiar daca prejudecatile sale ne-a durut adeseori. Am socotit ca trebuie sa ne aducem obolul la consolidarea democratiei. Asta a presupus adeseori polemici cu mosteniri ale comunismului, adinc inradacinate in societatea romaneasca. Uneori am fost atit de devotati cauzei incit copilareste am gresit.

Ne-am certat cu apropriati, am trait chiar momente de pasiune totala. Am ars de-a dreptul, convinsi fiind ca facem un bine. Ajutam in felul nostru ca Romania sa se apropie de valorile europene, ca integritatea euro-atlantica sa depaseasca nivelul declaratiilor politice si ca va deveni parte din viata cititorilor nostri. Uneori ne-am amagit amarnic.

De la Bucuresti pina in satele indepartate ale Romaniei era si mai este o distanta enorma. Si la propriu, si la figurat. Prin provincie, chiar si in locuri sonore, si dreptatea si democratia inca mai umbla cu capul spart. Noi, in formula redactionala deja cunoscuta cititorilor, ne-am zbatut.

Am fi fost fericiti sa putem face mai mult, mai ales ca in ultima vreme profesia noastra a cunoscut destule dezertari si abdicari rusionase.

In februarie 1997 am preluat “Evenimentul zilei” intr-o anume situatie. Era tiparit pe plumb iar eu nu visam sa conduc niciodata un ziar. Dar sa mai scriu zilnic atita amar de vreme! Intre timp a devenit un ziar in culori, transmis intii prin satelit, mai apoi prin Internet pentru a fi tiparit simultan la Cluj si la Timisoara.

“Evenimentul zilei” are si cel mai vizitat site de Internet in limba romana. Pentru compatriotii nostri de peste mari si tari sintem legatura lor fierbinte cu tara. Pentru organismele internationale si pentru ambasadele straine, o veritabila foaie de temperatura a unei zile traite in Romania tranzitiei.

Din septembrie 1998, “Evenimentul zilei” a trecut de la conditia de initiativa romaneasca romantica la un alt etaj. A sarit in grupa mare a familiilor de media din Europa. Cel mai popular ziar al romanilor a devenit o societate mixta romano-germana.

Spiritul german al grupului Bertelsman si rigoarea oamenilor de la Gruner und Jahr au facut din Expres una dintre cele mai respectate companii de media din Romania. Trofeele profesionale si performantele economice o dovedesc din plin.

Astazi, “Evenimentul zilei” este o companie elvetiana si procesul de modernizare continua. Din pacate, fara acest comentariu. Unora le-a scos peri albi. Altora le-a racorit sufletul. Poate ca sint oameni carora le-am adus si bucurii sau chiar alinare. Aceste sentimente frumoase ne pot despovara de necazurile pe care le-am produs altora, mai ales de cele comise pe nedrept.

De toate acestea imi pare rau. El, Maria Sa Cititorul, cel pentru care ne zbatem in fiecare zi, numai el ne-ar putea ierta. Si greselile noastre cele mai grele, tot cu gindul la binele sau le-am facut. Asa ca lui ii sta in putere sa ne treaca slabiciunile cu vederea.

Multumiri cititorilor nostri pentru toti acesti ani!

De azi inainte, in acest colt de pagina nu voi mai gresi niciodata!