Locotenent-colonelul Viorel Najap a fost numit comandant interimar al Penitenciarului pentru Minori si Tineri (PMT) Craiova. Ieri, detinutilor din “puscaria copiilor” li s-a taiat cheful de revolta, dupa ce cu o zi in urma amenintasera cu proteste violente in caz ca va fi destituit comandantul Marinel Candidatu.

La scurt timp, Candidatu a fost inlaturat, insa tinerii penali s-au potolit cind au aflat ca noul sef este Najap. Cu o zi in urma, acesta fusese sanctionat disciplinar cu mustrare scrisa.

“Totul se desfasoara normal. Nu s-a intimplat nimic”, spune actualul comandant. Cu toate acestea, luni dupa-amiaza, cind detinutii au aflat ca Marinel Candidatu a fost demis, au organizat al doilea protest in acea zi, inabusit insa rapid de lt.-col. Najap. Conform unei surse de incredere, comandantul interimar si oamenii sai au apelat la forta impotriva rasculatilor.

“I-a linistit cit ai zice peste”, afirma un cadru insarcinat cu paza. Najap este specializat in programe de reeducare a detinutilor, dar si in organizarea si functionarea dispozitivelor de paza. El si-a creat faima de a fi unul dintre cei mai duri ofiteri din sistemul penitenciar craiovean.

In urma cu doi ani, cind era ofiter la PMS Craiova, a dejucat o tentativa de evadare foarte bine organizata.

Un detinut este pe moarte

Cadrele medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova sustin ca starea de sanatate a celor patru detinuti internati la Terapie Intensiva este in continuare critica. Potrivit chirurgului plastician Virgil Zamfirescu, detinutul Marius Poenaru a suferit complicatii luni noaptea si are sanse minime de supravietuire. “Eu merg zilnic la ei sa vad daca se mai schimba ceva.

Din nefericire, nici o noutate, pentru ca starea lor este in continuarea critica. La doi dintre ei le-am schimbat bandajele, insa nu vom putea sa-i mutam in Sectia de Chirurgie pentru ca nu avem certitudinea ca vor supravietui”, a precizat doctorul Zamfirescu.

Un alt detinut, Viorel Stamatie (17 ani), a murit la scurt timp dupa incendiu.