"Liceenii vor continua clasa a Xl-a in scoala unde au fost admisi, fara sa sustina nici un examen si indiferent daca rezultatele la invatatura au fost mai bune sau mai slabe. Ei vor depune o cerere prin care vor solicita numai inscrierea in clasa a Xl-a", a declarat Alexandru Athanasiu, ministrul educatiei si cercetarii.

In perioada 2-7 mai 2005, absolventii clasei a X-a vor depune la secretariatul liceelor pentru care opteaza o cerere pentru inscrierea in clasa a XI-a. Daca un elev solicita transferul la o alta unitate de invatamant, acesta va fi aprobat doar in limita numarului de locuri libere existente.

Elevii care doresc sa urmeze o alta specializare decat cea initiala trebuie sa sustina niste examene de diferente, asa cum a fost si pana acum.

Probleme ar putea aparea in cazul absolventilor scolilor de arte si meserii, care trebuie sa faca un an de completare. Daca numarul elevilor care vor absolvi aceasta pregatire in anul scolar 2005-2006 va fi mare, Ministerul Educatiei ar putea solicita Executivului o suplimentare a cifrei de scolarizare pentru clasa a XI-a, in raport cu cea a clasei a X-a.

De asemenea, numarul locurilor pentru clasa a XI-a nu se va reduce, "pentru ca cifra de scolarizare a fost aprobata pe ciclu de invatamant, ceea ce presupune ca directorii de licee nu pot renunta la elevii cu rezultate mai slabe", a mai declarat Athanasiu.