Vazand ca profesorii au reusit sa obtina salarii mai mari prin amenintari cu blocarea anului scolar, functionarii publici au renuntat sa mai astepte marirea lefurilor promisa de guvernanti la o data neprecizata si vor sa blocheze intreaga administratie, scrie Adevarul. BBC precizeaza ca unul din motivele supararii functionarilor e legea salarizarii, amanata mai bine de trei ani de catre guvern. Cotidianul sustine ca este vorba despre 60.000 de posibil grevisti, iar Gardianul avertizeaza ca aceeasi masura va fi luata si de asistentii medicali, in cazul in care nu le vor fi rezolvate revendicarile.

Adevarul: Majorare de 50% si depolitizare

Vazand ca profesorii au reusit sa obtina salarii mai mari prin amenintari cu blocarea anului scolar, functionarii publici au renuntat sa mai astepte marirea lefurilor promisa de guvernanti la o data neprecizata si vor sa blocheze intreaga administratie.

Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici (USFP) anunta ca, in 6 octombrie, va scoate oamenii in strada, in 11 octombrie va declansa o greva de avertisment, iar din 14 - o greva care va dura pana la rezolvarea revendicarilor.

Conform liderilor USFP, va fi oprita activitatea primariilor, consiliilor judetene, prefecturilor, Ministerului Finantelor - inclusiv trezoreriile -, caselor de pensii, caselor judetene de sanatate.

Functionarii publici cer cresteri salariale cu 50%, alocarea de fonduri pentru pregatirea profesionala, de lunga durata si continua, precum si o lege care sa-i protejeze in exercitarea controlului asupra agentilor economici. "Exista lucratori in administratie care mor de foame.

Salariul mediu al functionarilor publici este sub media nationala, iar alte surse de venituri nu pot sa aiba, conform legii.(...)

Guvernul tot vorbeste de informatizarea serviciilor, iar functionarii sunt nevoiti sa stea la coada la un calculator fiindca dotarile sunt insuficiente. S-a ajuns ca deplasarile celor care fac controale in teritoriu sa fie platite tot de salariati, iar decontarile sa se faca de-abia peste trei luni, cand bugetul de stat aloca fonduri pentru asa ceva.

Mai mult, functionarii publici care au atributii de control sunt hartuiti in instante de agentii economici carora le intocmesc rapoarte nefavorabile, fara sa fie protejati de institutiile pe care le reprezinta. Procesele se desfasoara pe banii functionarilor", a declarat Vasile Marica, liderul USFP.

In privinta alocarii fondurilor pentru cursuri profesionale, sindicalistii spun ca nu cer decat respectarea Statutului functionarilor publici, care prevede ca institutiile publice sa includa in bugetul propriu anual sume pentru pregatirea continua a salariatilor din administratie. Aceasta pregatire nu s-a mai facut de cinci ani.

Printre revendicarile USFP se mai numara si depolitizarea prin lege a aparatului administrativ, marirea numarului de functionari acolo unde este cazul si asigurarea gratuita a unui control medical anual pentru functionari.

"Actualul guvern a impartit functiile in administratie pe criterii politice, ceea ce pune in pericol raportul de tara. Din cauza asta, la Bruxelles, administratia noastra e rau vazuta. Chiar Bruxelles-ul a cerut Guvernului roman depolitizarea administratiei. Cerem sa se interzica prin lege functionarului public sa faca parte din vreun partid politic", a adaugat Vasile Marica.

Conform unei statistici prezentate ieri de Marica, functionarii publici castiga in medie 4.200.000 de lei pe luna, salariu net, iar 64 la suta dintre ei - intre 3.100.000 si 4.200.000 de lei pe luna.

BBC: Actiunile de protest se amplifica

Federatiile sindicale din administratia publica si-au anuntat calendarul protestelor din aceasta toamna. Unul dintre motive e legea salarizarii amanata mai bine de trei ani de catre guvern. Marti au fost blocate cu greve de avertisment primariile din Cluj, Timisoara si Iasi.

Colegii lor din directiile de finante publice, vami si alte institutii bugetare ameninta, la randul lor, Guvernul cu actiuni de protest.

E posibila chiar si-o greva generala daca nu le sunt satisfacute revendicarile, mai ales ca guvernul a facut concesii profesorilor.

Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici cere marirea imediata cu 50 la suta a salariilor si elaborarea de urgenta a legii salarizarii functionarilor publici.

Vasile Marica se plange totodata ca functionarii publici care se ocupa de controale sunt supusi la presiuni din partea firmelor controlate, iar in cazul in care controalele sunt contestate in instanta, functionarii sunt nevoiti sa se apere pe propria cheltuiala. Prin urmare, sindicalistii cer protectia functionarilor de catre institutiile pentru care lucreaza.

Reactia guvernului

De cealalta parte, sindicalistii reprezentati de Vasile Marica, spun ca au trimis o scrisoare cu revendicarile lor primului ministru, dar ca nu au primit inca nici un raspuns.

In replica, ministrul pentru relatia cu sindicatele, Bodgan Niculescu-Duvaz, spune ca nu a primit inca nici o lista de revendicari din partea sindicatului condus de Vasile Marica , dar ca ii asteapta pe sindicalisti la masa negocierilor.

Bogdan Niculescu-Duvaz a comentat afirmatia liderului sindical Vasile Marica potrivit caruia "daca s-a putut pentru profesori, ar trebui sa se poata si pentru functionarii publici".

Cotidianul: In pragul grevei generale

Cea mai mare organizatie sindicala a functionarilor publici, Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania (USFPR), a decis si ea, imediat dupa protestul functionarilor din administratia publica locala, sa declanseze conflictul de munca la nivel national.

Liderul sindical, Vasile Marica, a anuntat, ieri, ca, daca negocierile cu Guvernul vor esua, cei peste 60.000 de functionari pe care-i reprezinta sunt hotarati sa ajunga la greva generala pe termen nelimitat.

Se solicita si alocarea de fonduri pentru pregatirea profesionala, conform Statutului functionarilor publici, ale carui prevederi au fost ignorate in ultimii cinci, creandu-se, in schimb, cred sindicalistii, instabilitate si deprofesionalizare a corpului functionarilor publici, printr-o legislatie ce promoveaza numai aparent reforma.

Pentru ca presiunile nu vin doar din zona economica, ci si din cea politica, liderul sindical solicita depolitizarea completa a corpului functionarilor publici, pentru ca pozitiile acestora sa nu mai depinda de submisivitatea fata de partidul aflat la putere.

Programul manifestarilor de protest va fi initiat cu un miting la Bucuresti, pe data de 6 octombrie, urmat de o grva de avertisment de doua ore, in data de 11, si va culmina cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat, cu incepere de la 14 octombrie.

Gardianul: Asistentii medicali vor si ei greva

Nemultumiti de salariile mici si de lipsa banilor pentru modernizarea sistemului sanitar, asistentii medicali afiliati Federatiei Sanitas au decis, ieri, deschiderea conflictului colectiv de munca.

De asemenea, in peste 500 de unitati sanitare a fost initiata o campanie de strangere de semnaturi, in vederea declansarii grevei generale. "La consiliul din 15 octombrie vom decide, in functie de rezultatele eventualelor negocieri si de semnaturile stranse, ce se va intampla cu greva generala", a declarat Adrian Barea, vicepresedintele Federatiei Sanitas.

Salariul mediu net al cadrelor medii sanitare este de 4,5 milioane, cu un milion mai putin decat salariul mediu net pe economie. (A.M.A.)