O organizatie neguvernamentala la care seful Autoritatii pentru Control, Ionel Blanculescu, este membru de onoare a primit din partea guvernului un statut care ii confera o serie de avantaje. Aceasta nu este singura asociatie din care fac parte demnitari careia guvernul ii recunoaste “utilitatea publica”, formula ce deschide usa catre sprijin din bani publici.

Citeva astfel de asociatii s-au bucurat deja de avantaje, cum e cea a pescarilor si vinatorilor, “indrumati” de premierul Adrian Nastase, care a primit gratis teren de sute de mii de euro. Sint insa numeroase organizatii neguvernamentale mult mai cunoscute carora guvernul nu le-a acordat acest statut.

Recent, printr-o hotarire initiata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAB), Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) a devenit, prin hotarire de guvern, de utilitate publica. Ministrul Ionel Blanculescu este, conform propriului CV afisat pe site-ul guvernului, “din 2003 titularizat ca primul membru de onoare al ANEVAR”.

Presedintele AVAB, Mircea Ursache, care a initiat hotarirea, ne-a spus ca e vorba de importanta asociatiei si ca nu s-a gindit la avantajele materiale pe care le-ar putea capata aceasta. El sustine ca nu stia ca ministrul Blanculescu este membru de onoare: “Acum aflu, de la dv.”.

Ministrul Blanculescu nu a fost de gasit pentru a ne spune daca a aprobat la sedinta de guvern hotarirea care confera un statut special exact organizatiei la care el este membru de onoare.

Potrivit notei de fundamentare, ANEVAR avea in 2003 un patrimoniu de peste 6 miliarde de lei, sediul sau aflindu-se insa intr-un imobil inchiriat.

Actul normativ vine la scurt timp dupa ce guvernul a acordat statutul de utilitate publica Marii Loji Nationale din Romania, condusa de Eugen Ovidiu Chirovici, fost consilier al primului-ministru, acum presedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Usi deschise catre bugetul de stat. Surse din domeniul asociatiilor spun ca, pe linga reputatie, statutul poate conferi unele avantaje in obtinerea de finantari pentru proiecte, “unii reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice invocind acest statut pentru directionarea, in mod preferential, a unor sume din fondurile publice”.

Majoritatea fundatiilor si asociatiilor in care guvernantii - in frunte cu premierul Adrian Nastase - ocupa functii de conducere au capatat statutul de utilitate publica si primesc tot felul de facilitati - fonduri, terenuri sau sedii luxoase. De exemplu, Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) il are drept presedinte pe prim-ministrul Adrian Nastase.

Si la Fundatia Europeana Titulescu, premierul este presedinte de onoare. Principele Radu de Hohenzollern este membru in comitetul director al Casei NATO, iar membru fondator figureaza Dorina Mihailescu, fost consilier si mina dreapta a premierului, acum avind rol in PSD.

Cadou de miliarde de lei de la buget

AGVPS a primit drept cadou de la actualul guvern doua terenuri in valoare de 700.000 de euro.

Fundatia Europeana Titulescu a primit, in 2002, in folosinta gratuita pentru 49 de ani un imobil de pe sos. Kiseleff. In 2002, guvernul a finantat un proiect al fundatiei cu aproape 3 miliarde lei, iar in 2003 a acoperit cheltuieli de 3 miliarde de lei.

Asociatia Casa NATO a beneficiat, in 2002, de la Protocolul de Stat de sediu si toate dotarile necesare (4,6 miliarde de lei). Printr-o hotarire de guvern aprobata recent, Casa NATO a mai primit o finantare de 9,5 miliarde de lei.