Stirea ca Romania a mai incheiat cateva capitole de negociere cu Uniunea Europeana a ajuns in presa din strainatate, dar nu intotdeauna comentariile au vizat neaparat negocierile, aquis-ul si alti termeni "plictisitori" din limbajul integrarii.

"Doar doua capitole si jumatate mai despart Romania de incheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana si semnarea tratatului de aderare la summitul din 17 decembrie anul curent", scria pe un ton foarte serios cotidianul polonez Gazeta Wyborcza in numarul din 24 septembrie.

Corespondentul la Bruxelles al ziarului enumera capitolele finalizate provizoriu de Romania, suma la care se ridica fondurile structurale si de coeziune pe care le va primi in primii trei ani de dupa aderare si progresele facute la capitolul Mediu.

Toate aceste date mai mult sau mai putin tehnice nu i-au multumit insa pe cititorii polonezi, dupa cum arata comentariile de pe forumul ziarului.

Polonezii au avut multe de spus despre aderarea Romaniei, despre motivele ca Polonia sa sustina sau nu Bucurestiul, dar si despre motive cat se poate de "lumesti" pentru care romanii si mai ales romancele merita sa intre in Uniunea Europeana.

"Pun pariu ca acum Polonia va fi unul dintre cei mai ferventi adversari ai aderarii Romaniei si Bulgariei. Veti vedea argumentele: aceleasi pe care inainte de aderarea Poloniei le-au prezentat germanii si francezii", spune un autor care se semneaza "Un rational".

Replica nu a intarziat, intrucat un cititor al gazetei a tinut sa puncteze ca Polonia nu da nici o ceapa degerata pe Romania si Bulgaria. "Cine sa fie adversar fervent? Populatia? Ce interes are populatia? Guvernul? Crezi ca guvernul, la cateva luni dupa intrarea Poloniei in UE, va incerca sa blocheze intrarea altor state? Ar fi ilogic si irational.

Hmm, cred ca te inseli, Poloniei putin ii pasa de Romania si Bulgaria, pentru ca nu noi le sponsorizam", crede numitul "Mow".

Ca Romania "trebuie" sa devina membru al UE este de parere un alt participant la discutie. Argumentele sale tin de interesele economice pe care mai multe state mari din Uniune le au in Romania si crede ca acesta va fi si argumentul suprem pentru care statutul de membru al tarii noastre este asigurat.

"Romania trebuie sa fie membru: s-au investit deja in ea sume uriase britanice si germane. Si francezii au acolo investitii serioase. Acum e bine ca tot ceea ce se extrage sau se produce acolo (otel) sa inceapa sa se vanda in Uniune, dar tarifele vamale din Uniune reduc foarte mult profiturile.

Este una dintre cauzele pentru care polonezii ar putea spune adio investitiilor occidentale. Este timpul sa ne aruncam privirile spre investitiile rusesti", scrie Kropekuk, preocupat, in definitiv, tot de interesele Poloniei.

Punctul pe "i" vine de la un participant la discutie prea putin pasionat de toate complicatiile politice si economice.

"De ce vorbiti numai de politica si atat de serios? Romancele sunt femei frumoase si pupacioase. Problema este ca, daca romancele vor intra in Uniune, polonezele isi vor pierde locurile de munca in Italia. Pariez ca asa se va intampla", sustine el.

Si pe forumul site-ului EuBusiness, discutiile care au ca subiect Romania sunt destul de frecvente.

"Romanii si bulgarii sunt crestini, sunt europeni si merita sa faca parte din UE. Nu ca alte tari, cum ar fi... hm-hm!...Turcia!"

"Sunt curios ce-o sa mai spuna Romania peste 10 ani, cand Bulgaria va fi una dintre sursele de energie cu dezvoltarea cea mai rapida din Europa, iar romanii tot n-o sa aiba curent electric in multe dintre orasele lor. Niste fraieri!"

"Daca Romania intra in UE inaintea Turciei inseamna ca se apropie sfarsitul Uniunii"