Opinia publica italiana a reactionat cu mare bucurie si usurare la vestea eliberarii celor doua voluntare italience, Simona Pari si Simona Torretta, tinute ca ostatice de o grupare rebela irakiana timp de trei saptamini.

La intoarcerea in tara, cele doua tinere au fost asteptate la aeroport de premierul Silvio Berlusconi, care a tinut sa urce la bordul avionului impreuna cu familiile “celor doua Simone”, cum au fost numite ostaticele de catre presa peninsulara.

“Sintem bine”, au strigat cele doua femei in directia ziaristilor, in timp ce se indreptau spre elicopterul care le-a condus la procuratura din Roma, pentru a discuta cu magistratii care se ocupa de ancheta dublei rapiri.

Cele doua Simone, care lucrau pentru organizatia umanitara italiana “Un pod pentru Bagdad”, fusesera rapite de oameni inarmati pe 7 septembrie in birourile organizatiei din capitala irakiana, impreuna cu doi colegi irakieni, eliberati si ei marti.

Cu capetele acoperite de valuri negre, ele au fost lasate, separat, in locuri izolate, de unde au fost culese de reprezentantul Crucii Rosii. In ciuda calvarului indurat, Simona Torretta a declarat ieri ca se va intoarce probabil in Irak, tara unde activeaza ca voluntara din 1996.

Unitate nationala

“Ele s-au intors acasa”: cele doua mari cotidiene italiene, “Corriere della Sera” si “La Repubblica”, folosesc acelasi titlu sub fotografia celor doua tinindu-se de mina la sosirea pe aeroportul Ciampino din Roma. “Ei (rapitorii) ne-au tratat cu respect”, scriu in subtitlu ziarele, citind-o pe Simona Torretta.

“Nu s-a mai intimplat de mult timp ca Italia sa fie cuprinsa de un sentiment de bucurie adevarata si spontana, capabila sa uneasca tara”, scrie “Corriere della Sera” in editorialul sau intitulat “Bucuria, memoria”.

“Criza a fost gestionata de catre guvern si serviciile de securitate cu o fermitate inteligenta si fara emfaza”, scrie cotidianul, care subliniaza “marea maturitate a clasei politice: aproape ca printr-un miracol s-a creat o solidaritate din care nimeni nu a incercat sa traga foloase”.

Pretul vietii

Directorul ziarului kuweitian “Al Rai al-Aaam”, Ali Al Roz, care anuntase primul eliberarea iminenta a celor doua italience, a confirmat ca a fost platita o rascumparare pentru ele.

“Suma, dupa cum noi am scris deja, a fost de un milion de dolari. O sursa bine informata din Bagdad ne-a confirmat aceasta”, a declarat Al Roz, interogat in direct in cadrul unei emisiuni la canalul de televiziune RAI3.

Potrivit aceleiasi surse, angajamentul privind tratarea unor bolnavi irakieni in Italia face parte din “pretul” platit pentru eliberarea celor doua tinere. Cei 15 bolnavi irakieni vor fi adusi in Italia in cursul zilei de astazi si vor fi internati in diferite institutii medicale din peninsula.

Sperante pentru ceilalti ostatici

Eliberarea celor doua italience a dat o raza de speranta familiilor celorlalti ostatici occidentali din Irak. “Sint ceva mai optimist in ceea ce priveste sansele lui Ken”, a declarat Paul Bigley, fratele ostaticului britanic.

In ceea ce-i priveste pe cei doi jurnalisti francezi, unele surse afirmau ca s-a ajuns la un acord privind eliberarea lor, informatie dezmintita de autoritatile de la Paris.

Comentind situatia delicata in care se afla presedintele francez Jacques Chirac, Silvio Berlusconi a fost de parere ca acesta greseste dind dovada de prea mult pesimism. “Acum a intrat intr-o faza de pesimism cosmic. Se teme ca va esua pe toate planurile. Iar cu pesimismul obtii foarte putin”, a spus Berlusconi.