Dupa ce a invins fara prea mari emotii Canada, pentru a ramane in Grupa Mondiala a Cupei Davis, Romania va afla, astazi, adversarul din primul tur al Cupei Davis, grupa de elita, editia 2005.

Asa cum era de asteptat, Romania nu este printre cei opt capi de serie, drept pentru care va intalni, in primul tur, una dintre cele mai puternice echipe din lume. Greu de spus, in acest moment, ce adversar ne-am putea dori, singurul criteriu de care putem tine cont fiind avantajul terenului propriu.

Cum Spania, SUA, Franta, Australia, Rusia, Argentina, Elvetia si Belarus sunt, toate, echipe foarte puternice, nu ne ramane decat sa speram ca vom intalni Spania, Australia sau Rusia, cu care vom juca acasa, sau Belarus, echipa pe care nu am intalnit-o niciodata pana acum si cu care putem juca, in functie de tragerea la sorti, chiar la Bucuresti.

Din punct de vedere al valorii, nu putem decat sa ne dorim sa jucam cu Belarus, o echipa cat de cat accesibila, si care, desi a jucat in semifinale cu SUA, poate fi batuta. Cel putin asa cred si Florin Segarceanu, capitanul nejucator al Romaniei in viitorul meci, si Adrian Marcu, antrenorul echipei noastre pentru meciul din februarie 2005.

"Dupa ce am vazut care sunt favoritii", spune Florin Segarceanu, "nu pot decat sa-mi doresc sa jucam cu Belarus, In primul rand pentru ca sunt cea mai accesibila echipa si, apoi, pentru ca am putea juca cu ei la Bucuresti daca vom avea noroc la tragerea la sorti. Daca nu va fi sa fie Belarus, atunci macar sa fie o echipa cu care sa jucam acasa.

Dintre cele trei, Spania, Australia si Rusia, as prefera Australia, cu conditia sa punem din nou zgura in Sala Polivalenta". Tot cu Belarus doreste sa jucam si Adrian Marcu, "pentru ca este cea mai slaba echipa dintre cele opt desemnate cap de serie, dar daca nu se poate, macar sa jucam acasa".

Adrian Marcu ar prefera Rusia, in eventualitatea in care vom intalni una dintre cele trei echipe cu care jucam acasa, "pentru ca sunt de valoare apropiata noua si am avea sanse reale".

Din punct de vedere statistic, singura echipa pe care o conducem in intalnirile directe este Rusia, Romania avand un avantaj de 3-1, cu doua echipe suntem la egalitate, Australia, 1-1, Elvetia, 2-2, cu Belarus nu am jucat niciodata, iar SUA (5-0), Franta (6-1), Spania (2-1) si Argentina (1-0) au, toate, un avantaj asupra noastra.