Cancelarul Alin Teodorescu a confirmat, miercuri seara, la B1 TV, ca publicitatea de stat este dirijata politic, recunoscind ca “Evenimentul zilei” e taiat de la portia reclamelor de la institutiile guvernamentale din cauza criticilor impotriva puterii. Teodorescu a incercat sa sugereze insa ca trierea publicitatii nu o face guvernul, ci agentiile de publicitate.

Dar acum doua luni, “Evenimentul zilei” publica, in exclusivitate, un document intern cu statut de secret de serviciu, potrivit caruia Nastase si-a rezervat ultimul cuvint in atribuirea de publicitate de catre institutiile guvernamentale.

Intrebat daca nu cumva guvernul a taiat “Evenimentul zilei” de pe lista ziarelor cu acces la publicitatea de stat, Alin Teodorescu a declarat ca se simte “ca un elefant intre portelanuri”.

“Intr-adevar, din cifrele pe care le-a dat “Evenimentul zilei”, de fapt trustul Expres, rezulta ca publicitatea de la institutii publice, nu de la guvern, in “Evenimentul zilei” s-a redus de la 500 de mii de dolari la aproape nimic in 2004. Aceasta situatie era cunoscuta in mediul agentiilor de publicitate de un an.

Din ce motiv? Dintr-un motiv foarte simplu, pe care orice sef de agentie de publicitate poate sa vi-l spuna, ca nu poti sa bagi o pagina de publicitate pentru pensii sau vacante sociale sau pentru casa de copii nu e acasa pe aceeasi pagina in care una sau doua sau trei din persoanele care conduc respectiva institutie publica sint acuzate de coruptie...

”, a declarat cancelarul Teodorescu la emisiunea lui Radu Moraru. Liderul PD, Cozmin Gusa, i-a replicat lui Teodorescu ca face afirmatii “extrem de grave”. “Ce vrea sa spuna Teodorescu va traduc eu.

Ziarele din Romania care mai critica guvernul si care mai spun lucruri rele despre guvern nu mai pot sa ia publicitate de la guvern ca spun aceste lucruri rele”, a adaugat Gusa.

El a precizat ca nu toata publicitatea de stat este distribuita prin agentii de publicitate, asa cum incercase sa sugereze cancelarul Teodorescu, si ca “anumite regii foarte importante, printre care si PETROM, care a cheltuit cei mai multi bani in publicitate in Romania, au lucrat prin alocare directa, care se facea, sigur, din anumite cabinete”.

Centrul pentru Jurnalism Independent a dat, recent, in judecata guvernul, in incercarea de a obliga executivul sa-i puna la dispozitie informatiile cu caracter public solicitate la inceputul lunii august.

Este vorba despre lista institutiilor publice ale caror bugete de publicitate au primit aprobarea primului-ministru, actul administrativ in baza caruia premierul aproba acele bugete, minutele sedintelor de guvern in care s-a adoptat actul administrativ, precum si lista contractelor de publicitate aprobate de Nastase.

Pe 20 iulie, “Evenimentul zilei” publica, in exclusivitate, un document intern al guvernului, cu statut de “secret de serviciu”, semnat de ministrul Eugen Bejinariu, seful Secretariatului General al Guvernului, in care se arata ca, “in conformitate cu cele stabilite de guvern, toate ministerele si celelalte autoritati ale administratiei publice centrale, precum si

institutiile sau agentii economici aflati in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea acestora vor incheia contracte de publicitate pentru anul 2004 numai dupa prezentarea bugetelor aferente si a contractelor corespunzatoare in vederea obtinerii acordului prealabil al domnului Adrian Nastase, prim-ministru al Romaniei.

Ambasadorul SUA in Romania, J.D. Crouch, afirma: “Libertatea presei in Romania s-a erodat”

Ambasadorul SUA la Bucuresti, J.D. Crouch (foto), s-a aflat ieri la Arad, unde a asistat la lansarea unei inves- titii americane si a purtat discutii cu primarul Gheorghe Falca. Intr-o scurta conferinta de presa, ambasadorul a atins doua probleme majore ale democratiei romanesti: coruptia si libertatea presei. Despre coruptie, J.D.

Crouch a apreciat ca aceasta continua sa fie o problema pentru Romania, semnalind insa si unele masuri eficiente adoptate de guvern. Investitorii americani nu ar fi investit in Romania, spune Crouch, daca ar fi simtit ca pentru investitiile lor coruptia reprezinta un impediment major. Despre libertatea presei, ambasadorul american a apreciat ca “situatia ar putea fi mult mai buna”.

“Vorbind sincer, noi consideram ca libertatea presei s-a erodat in ultimii ani”, a declarat ambasadorul american. El a adaugat ca “este nevoie si de o crestere a profesionalismului persoanelor care fac presa”. Concluzia lui J.D.

Crouch: “Libertatea presei este un lucru foarte important si ma preocupa foarte mult acest aspect in ceea ce priveste tara dumneavoastra”.