Citi bani vom scoate de fapt din buzunar pentru “Afacerea Frontiera”? Cel putin pina la aceasta data, suma totala a proiectului de securizare a granitelor romanesti ramine un mister.

In timp ce concernul european EADS, desemnat fara licitatie sa se ocupe de realizarea si integrarea sistemului, sustine ca valoarea proiectului este de peste un miliard de euro, Ministerul Administratiei si Internelor merge pe o alta suma estimata: 800 milioane euro.

In aceste conditii, ce este cu diferenta de 200 milioane de euro si pe ce va fi ea cheltuita? Reprezentanti ai EADS, prezenti ieri la Bucuresti, nu au putut raspunde la intrebare. In schimb, ei au incercat sa-i convinga pe ziaristii romani de performantele sistemului de radiocomunicatii pe care l-au ales deja si care este standard TETRAPOL.

In prezent, doar citeva tari folosesc acest sistem: Franta, Spania, Cehia, Slovacia, Elvetia si Romania. Desi statele care utilizeaza standardul TETRA sint mai multe, reprezentantii EADS au laudat ieri performantele TETRAPOL. Ei au precizat ca acesta functioneaza foarte bine in Romania, in baza unui contract incheiat in 1996 de firma franceza MATRA (acum parte a EADS) cu STS.

Iata insa ce spun expertii romani in telecomunicatii despre “eficienta” acestuia: “Reteaua Phoenix a generat nemultumiri majore serviciilor guvernamentale utilizatoare”. In 1996, guvernul PDSR, condus de Vacaroiu, a alocat 160 de milioane de dolari pentru implementarea retelei Phoenix, al carei beneficiar a fost STS.

Oficiali EADS s-au laudat insa ca, pe timpul vizitei la Bucuresti a presedintelui SUA, George W. Bush, serviciile de securitate romanesti au folosit sistemul Phoenix, care “a functionat impecabil”. Surse STS spun, la rindul lor, ca in timpul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Romania, acelasi sistem a inregistrat mari deficiente.

Intre cele doua afaceri (Phoenix si Frontiera) exista doua mari asemanari: ambele s-au incheiat in baza unor hotariri de guvern (PSDR, ulterior PSD) prin care s-a decis secretizarea circuitului pe care-l vor lua banii publici. Si ambele au fost demarate in preajma alegerilor generale.

EADS a mai sustinut ieri ca sistemele TETRA si TETRAPOL au acelasi nivel tehnic. Un studiu comparativ efectuat de experti romani spune insa altceva.

Astfel, in ceea ce priveste “integrarea si armonizarea europeana”, TETRA “acopera standardul ETSI, este in conformitate cu cerintele de siguranta publica, acopera standardul european deschis si cerinta Schengen privind armonizarea comunicatiilor transfrontaliere”, se arata in studiul comparativ. In schimb, TETRAPOL nu indeplineste aceste criterii esentiale.

TETRA are opt producatori de infrastructura, iar TETRAPOL unul. Ca producatori de terminale, TETRA are sase, iar TETRAPOL unul. Ca servicii de infrastructura (arhitectura retelei de baza, solutii privind statiile de baza, gestionarea retelei), sistemele sint similare. Dar ca fiabilitate functionala, TETRAPOL este surclasat de TETRA.

La capitolul servicii de securitate, TETRAPOL nu are “cheie statica de criptare, chei dinamice de criptare, dezactivarea terminalului, modificarea cheilor prin radio, protectie antivirus si nici solutie testata pentru numar mare de utilizatori” (in Romania vor fi 22 de institutii). Si in ceea ce priveste serviciile de transmisii de date, studiul arata superioritatea sistemului TETRA.

Oficialii romani nu au tinut seama de capacitatile tehnice ale celor doua sisteme atunci cind au acceptat standardul considerat inferior de specialisti.

Cit despre banca prin care se va derula imprumutul de 650 milioane de euro, angajat de statul roman in “Afacerea Frontiera”, EADS a refuzat sa faca vreo precizare, prevalindu-se de clauzele de confidentialitate ale contractului semnat cu MAI.