La tragerea la sorti de ieri, Romania nu putea sa cada decit cu unul dintre capii de serie: Spania, Elvetia, Australia, Argentina, Rusia, Franta, SUA sau Belarus. Din urna a iesit ultima. Viitoarea adversara a Romaniei a fost surpriza din acest an a competitiei, dupa ce a ajuns pina in semifinale, unde a pierdut cu 0-4 in SUA.

Echipa sta practic in doar doi jucatori: Max Mirnii, poreclit "Fiara", numarul 61 mondial, si Vladimir Volcikov, 164 ATP. Amindoi sint redutabili pe suprafete rapide, pe carpeta din Minsk inclinindu-se anul acesta Rusia si Argentina.

Deoarece Romania si Belarus nu s-au mai intilnit niciodata in Cupa Davis, gazda a fost decisa prin tragere la sorti: disputa va avea loc in perioada 4-6 martie, la Bucuresti. "Avem avantajul de a ne alege suprafata de joc, care mai mult ca sigur va fi zgura", a declarat Dumitru Haradau, directorul tehnic al FR Tenis.

Firicel Tomai, antrenorul lui Victor Hanescu, considera ca intilnirea va fi echilibrata, dar sansele noastre sint mai mari pe zgura. "Victor l-a invins pe Mirnii la Hamburg in mai pe aceasta suprafata. Faptul ca se va juca la inceput de sezon va face ca zgura sa fie mai moale, un dezavantaj in plus pentru bielorusi, care sint adeptii stilului serviciu-voleu", a adaugat Tomai. Un lucru e cert.

Aceasta e cea mai buna echipa de Cupa Davis a Belarusului. "Imi amintesc cum am inceput. Acum zece ani, Max avea 16 ani, Vladimir 17, si au batut sub un soare ucigator Coasta de Fildes in Grupa a treia europeano-africana", a rememorat capitanul nejucator Serghei Teterin.

Casatorit anul acesta

Max Mirnii este un jucator foarte iubit in Belarus, chiar daca e stabilit in Florida, avind din anul 2000 si cetatenie americana. Este pregatit de la virsta de 6 ani de tatal sau, care l-a trimis la 14 ani in Brooklyn, unde s-a antrenat 10 luni inainte de a urma cursurile academiei lui Nick Bollettieri. Vorbeste rusa, engleza, franceza si spaniola.

Pe 10 iulie anul acesta s-a casatorit cu Xenia, cu care era impreuna de citiva ani. Impreuna cu sotia sa, imparte pasiunile sale: pescuitul si cintatul la chitara. Cind e departe de Xenia, tine legatura cu ea si cu ajutorul laptopului de care nu se desparte la nici un turneu.

"Sa jucam pe zgura!"

Andrei Pavel, cel mai valoros jucator roman al ultimilor ani, se afla ieri in Germania. "E incredibil ca am cazut cu Belarus! E sansa noastra cea mai mare de pina acum de a ne implini visul, acela de a intra macar in Grupei Mondiale. Ar trebui sa jucam pe zgura pentru ca e suprafata care ne avantajeaza cel mai mult", a spus Andrei. "Pe Mirnii il cunosc bine.

E un jucator foarte bun pe suprafete rapide. Pe zgura nu se simte asa de bine cum ne simtim noi. La fel si Volcikov. Cel mai bun rezultat al lui a fost la Wimbledon, pe iarba. Oricum, important e ca noi sa fim sanatosi si in forma". Astazi, Pavel va pleca spre Tokio, unde saptamina viitoare va disputa un turneu.

"Vladiator"

Vladimir Volcikov a inceput sa joace tenis la 7 ani, cu tatal lui, care e electrician. In 1996 a cistigat Wimbledonul la juniori pentru ca, 4 ani mai tirziu, sa intre in atentia lumii cu calificarea in semifinalele turneului de seniori. In acea perioada petrecuta la Londra, a vazut filmul "Gladiatorul" de 4 ori, motiv pentru tabloidele britanice de a-l porecli "Vladiator".

In prima saptamina, tatal sau i-a gatit clatite in fiecare dimineata, iar in a doua a mincat doar peste si cartofi prajiti. Abia dupa incasarea premiului a putut sa-si schimbe masina. Este casatorit din 2003 cu Olga.

Intilniri directe

Andrei Pavel-Max Mirnii 1-2

Victor Hanescu-Max Mirnii 1-1

Andrei Pavel-Vladimir Volcikov 1-0

Victor Hanescu-Vladimir Volcikov 0-0