Oamenii folosesc Internet-ul pentru a-si satisface diferite hoby-uri mult mai degraba decat pentru a invata chestii utile, spun cercetatorii universitatii din Cardiff. Invatamant prin Internet? E o chestie la care foarte putini sunt gata sa se inhame.

"Eforturilor de promovare a sistemului de invatare continua (pe parcursul intregii vieti) cu ajutorul computerului reusind sa convinga foarte putini adulti", spun cercetatorii englezi.

HOBY. Neil Selwyn, unul din autorii raportului, a declarat pentru BBC: "Daca oamenii invata pe Internet, o fac cercetand arborele genealogic al familiei sau fabricand felicitari virtuale". Potrivit cercetatorului, oricat de mult ar creste accesul populatiei la computere si Internet, utilizatorii nu vor da navala sa se inscrie in sistemele de invatare la distanta.

"Este un lucru foarte bun sa faci Internet-ul accesibil pentru toata lumea, astfel incat nimeni sa nu fie lasat pe din afara, dar trebuie sa acceptam faptul ca nu toata lumea are nevoie de Internet pentru a putea trai", a adaugat cercetatorul.

LA EI. Studiul a fost realizat folosind un esantion de 1.000 de cetateni de nationalitate engleza. In aceasta tara Internet-ul poate fi accesat, teoretic, de oricine. Cu toate acestea, doar putin peste jumatate din cetatenii englezi cu varsta de peste 18 ani il folosesc. Din numarul total al adultilor, doar 8% se pot considera "exclusi" de la accesul la un computer.

In schimb, 48% dintre englezi nu s-au atins de un computer in ultimul an.

LA NOI. Aproximativ 22% din populatia Romaniei detine acasa un calculator, iar 7% din umarul total al acestora sunt conectate la Internet. In jur de 4 milioane de persoane au accesat Internet-ul. Dintre utilizatori, 16% folosesc Internet-ul zilnic, iar 23,8% o data pe saptamana. Aproape 77% nu-l utilizeaza sau l-au folosit cu mai mult de un an in urma.

AMBALAJ

"Depinde de companiile IT si de cei care fac educatie sa ambaleze continutul astfel incat sa-i atraga pe oameni catre computere" - Dr. Neil Selwyn, cercetator la Cardiff University