In lumina noilor amenintari teroriste primite de aliatii Statelor Unite din partea retelei teroriste Al-Qaeda, Marea Britanie a pus la punct o strategie mai putin ortodoxa de gestionare a unui eventual atac devastator. Politia nu va divulga sub nici o forma numarul exact al victimelor si gravitatea atentatului.

POLITICA DROBULUI DE SARE. Pana acum, britanicii se concentrau pe trierea persoanelor care intra in tara si intarirea acelor obiective strategice care ar putea fi folosite de teroristi in planurile lor distructive. Dupa o scurgere de informatii secrete in presa, a devenit evident ca serviciile de securitate au si un plan de raspuns la un eventual atentat, nu doar unul de prevenire.

Planul nu este construit nici pe departe pe baza principiilor de transparenta si corectitudine cu care se lauda Londra.

SECRETOSI. Mai precis, politia britanica a primit ordine clare ca, in eventualitatea unui atac terorist masiv Al-Qaeda, publicul sa nu primeasca informatii privind numarul exact al victimelor sau gravitatea atentatului.

Potrivit documentelor confidentiale ale Scotland Yard-ului care au aparut in publicatia britanica Sunday Times, politistii nu vor divulga "nici numarul, nici gravitatea si natura ranilor", imediat dupa producerea unui atentat "grav, cu bomba", chiar daca e vorba despre mii de victime.

"COMUNICARE". Planul secret se numeste "Strategie de comunicare in caz de atac terorist" si detaliaza exact contrariul expus in titlu: cum sa nu se comunice poporului britanic amplitudinea unui eventual atac.

Un alt document secret intitulat "Plan in caz de urgenta majora" subliniaza ca un atac Al-Qaeda in Marea Britanie ar putea avea cel putin amplitudinea devastatoare a atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA. In eventualitatea unui atentat chimic sau biologic, britanicii ar fi in pericol "timp de saptamani sau chiar luni".

AMENINTARE

Statele occidentale si asiatice si-au intarit securitatea in aceste zile dupa ce numarul doi din Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, a lansat vineri amenintari cu atentate puternice la adresa SUA si a aliatilor sai. "Sa va asteptati la invadarea de catre fortele americane, britanice, franceze, sud-coreene, ungare si poloneze, a Egiptului, a peninsulei Arabe, a Yemenului si a Algeriei.

Trebuie sa cladim rezistenta. Interesele americanilor, englezilor, australienilor, francezilor, polonezilor, norvegienilor, sud-coreenilor si japonezilor vor fi zdrobite", a avertizat Al-Zawahiri intr-o inregistrare audio difuzata de postul Al-Jazeera.