Se pare ca nemtii nu sunt chiar atat de seriosi si sinceri cum se credea pana nu de mult. Un sondaj recent desfasurat in Germania a avut un rezultat cu totul neasteptat: 80% din cei chestionati au spus ca au mintit cel putin o data ca sa iasa dintr-o incurcatura sau sa scape de responsabilitate la serviciu. sefii sunt cei mai mintiti oameni din Germania.

92% din barbatii germani au recunoscut ca mai obisnuiesc sa-si minta superiorul ierarhic pentru a obtine mici avantaje sau ca sa scape de responsabilitate atunci cand gresesc. in comparatie cu barbatii, femeile sunt ceva mai cinstite: "numai" 80% din nemtoaice si-au mintit seful. Pe locul doi in topul "victimelor" minciunii sunt partenerii de viata ai germanilor.

87% din barbati si 64% din femei au recunoscut ca si-au dus de nas iubitul sau iubita din diferite motive: pentru a putea iesi cu prietenii in oras sau pentru a ascunde o relatie extraconjugala. Nici bancile nu au de-a face cu clienti prea sinceri: 80% din nemti recunoscand ca au mintit pentru a putea obtine un credit sau o finantare mai avantajoasa.

75% din germani mint in mod regulat administratiile financiare sau pe politisti, in incercarea de a scapa cu o amenda mai mica sau cu obligatii de plata catre stat mai reduse. in ceea ce priveste relatia cu biserica, nemtii se tem de minciuna ca dracul de tamaie: doar 7% din germani au mintit in fata preotului.

Mai mult, cei chestionati au spus ca nu are nici un sens sa minta un om al bisericii, pentru ca acesta stie adevarul. in topul mincinosilor conduc detasat persoanele trecute de 40 de ani, care recunosc ca rar trece o zi fara sa indruge cuiva brasoave. La studiul efectuat la solicitarea unei reviste din Hamburg au participat 1.

700 de germani, autorii sondajului sustinand ca rezultatele sunt foarte ingrijoratoare. "Am ajuns sa nu mai avem incredere in nimeni. Nu stim cand suntem mintiti si cand ni se spune adevarul", explica unul din autorii studiului.