George Bush si John Kerry si-au reluat - de data aceasta de la distanta - atacurile reciproce, imediat dupa prima lor dezbatere televizata, dominata, conform parerii unanime a mass media, de catre candidatul democrat, care in felul acesta s-a relansat in cursa pentru Casa Alba, in conditiile in care sondajele il indicau pana acum sensibil in urma adversarului sau republican.

Kerry avea neaparat nevoie sa dovedeasca ca are calitatile necesare unui presedinte si a demonstrat ca poseda asemenea calitati.

In schimb, pentru Bush, inconjurat, in cei patru ani de cand se afla la presedintie, de oameni care nu inceteaza sa ii spuna ca este liderul infailibil al lumii libere, criticile dure adresate de Kerry in legatura cu Irakul au avut efectul unui soc, descumpanindu-l intrucatva.

In orice caz insa - afirma BBC - el nu a comis vreuna din gafele care l-au facut vestit si care ar fi putut sa-i fie fatale. La ora actuala, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat in randurile alegatorilor, de catre saptamanalul "Newsweek", Kerry il devanseaza pe Bush cu trei puncte.

El este vazut ca invingator in competitia pentru Casa Alba de catre 49 la suta dintre participanti, fata de 46 la suta care merg pe mana oponentului sau republican, marja de eroare fiind insa de 3 pana la 4 la suta, ceea ce inseamna ca, in fond, cei doi sunt inca foarte aproape unul de altul.

Rezultatele sondajului efectuat in randul ansamblului electoratului arata, cum se vede, o diferenta mult mai mica fata de decalajul (mergand de la 8 pana la 16 puncte in favoarea lui Kerry) decurgand din rezultatele sondajelor realizate numai in randurile celor care au urmarit nemijlocit dezbaterea televizata si care, fireste, alcatuiesc doar o parte a electoratului.

Practic, cursa se desfasoara "cap la cap", deocamdata cu un mic avantaj de partea lui Kerry. Pentru a recupera terenul pierdut, Bush l-a acuzat pe Kerry ca in cursul intalnirii lor televizate nu a facut decat sa repete pozitiile sale contradictorii, care duc la confuzie. Mai mult, si-a invinuit oponentul ca vrea ca securitatea Americii sa depinda de bunul plac al altora.

"Recurgerea la trupe pentru a apara America nu trebuie niciodata sa depinda de dreptul de veto al unei tari ca Franta", a spus el, la un miting electoral din Pennsylvania. "Presedintele nu face decat sa se lupte cu el insusi", a replicat Kerry, denuntand "situatia haotica" din Irak si moartea a peste 1.000 de soldati americani, de la inceperea invaziei in martie 2003.

E de asteptat ca polemica sa atinga note si mai ascutite in cursul primei si ultimei dezbateri televizate, care are loc maine noapte, la Universitatea din Cleveland (statul Ohio), intre candidatii la vicepresedintie: republicanul Dick Cheney (63 de ani), actualul vicepresedinte, si adversarul sau democrat John Edwards (51 de ani), tema fiind in continuare razboiul din Irak.

Considerat ca principalul artizan, alaturi de ministrul Apararii Donald Rumsfeld, al acestui razboi, Cheney nu manifesta nici cel mai mic regret fata de situatia creata, sustinand ca oponentii democrati nu se situeaza la inaltimea noului joc politic decurgand din atentatele de la 11 septembrie.

"Ideea ca trebuie sa ne retragem la adapostul oceanelor care ne inconjoara, fara a-i urmari agresiv pe teroristi si pe cei care ii sustin este total iresponsabila", a declarat Cheney, cu cateva zile in urma. La randul sau, Edwards a denuntat atitudinea "neamericana" a lui Cheney, care "a incalcat linia rosie, agitand spectrul fricii".

Bush si Cheney, a mai spus el, sunt gata sa faca orice doar pentru a-si salva functiile. Nimic nu pare a-i deosebi mai mult pe cei doi candidati la vicepresedintie decat infatisarea lor, unul (Cheney) aproape chel si durduliu, vesnic incruntat, celalalt zvelt si cu alura sportiva, radiind de optimism.

"Senatorul Edwards si-a obtinut postul actual pentru ca este sarmant, sexy si are un par superb.

Si eu, cum credeti ca mi-am obtinut eu slujba?", incerca Cheney, printr-o gluma pe care o tot repeta, sa contracareze dezavantajele sale de imagine, prefacandu-se nedumerit de reactia auditoriului: "De ce radeti?".