Toamna marilor surprize si un moment de rascruce in politica romaneasca: Theodor Stolojan, candidatul Aliantei PNL PD s-a retras simbata din cursa pentru Cotroceni iar a doua zi liberalii i-au propus lui Basescu sa-i ia locul. Liderul PD a detonat ieri inca o bomba si a denuntat un presupus santaj politic impotriva lui Stolojan, santaj pus pe seama PSD-ului.

Din cauza “presiunii extraordinare la care era supus”, presupusul santaj iar fi agravat lui Stolojan starea de sanatate si l-a determinat sa cedeze. Incercind sa cotracareze lovitura de imagine a Aliantei, liderul PSD, Adrian Nastase a preferat, semn de disperare, atacul la persoana iar ministrul sanatatii, Ovidiu Brinzan, a inceput sa scormoneasca in fisa medicala a lui Stolojan.

Si SRI s-a trezit sa-i ceara explicatii lui Basescu, simtindu-se probabil vizat de acuzatiile de santaj. Insa viteza de reactie si pozitia ofensiva nespecifice SRI alimenteaza suspiciunea ca SRI intra si el in hora electorala, la fel cu ministrul Brinzan este acuzat ca a transformat functia publica intr-o arma politica.

In dezbaterile televizate, unii comentatori au abordat subiecte marginale intrebindu-se daca Basescu a plins cu adevarat sau daca Stolojan e chiar atit de bolnav. Or, problema e: ce sanse are Adrian Nastase in lupta cu noul sau adversar: Traian Basescu.

Basescu, propus candidat in locul lui Stolojan

Liberalii au decis ieri, in cel mai inalt for al partidului, sa-l propuna pe Traian Basescu drept candidat la presedintie din partea Aliantei PNL-PD. Anterior hotaririi PNL, Basescu pregatise deja terenul, afirmind ca va accepta sa candideze pentru functia de sef al statului daca liberalii ii vor face o astfel de propunere. “Nu avem alta solutie.

In lipsa unei astfel de angajari exista riscul ca turul doi sa se desfasoare intre Adrian Nastase si Corneliu Vadim Tudor”, apreciase Basescu. Desemnarea oficiala a lui Basescu se va conveni astazi in structurile celor doua partide.

Tot ieri, vicepresedintele PNL desemnat de Theodor Stolojan sa conduca partidul, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca “PNL urmeaza sa desemneze conform protocolului Aliantei candidatul la functia de prim-ministru”. Tariceanu a precizat ca in PNL sint mai multe persoane care pot fi premieri si ca desemnarea se va face in curind, de comun acord cu PD.

El a pretins ca “protocolul Aliantei prevede clar ca premierul provine de la unul dintre partide, iar candidatul la presedintie de la celalalt”. Desemnarea lui Calin Popescu-Tariceanu la conducerea PNL a fost facuta, simbata seara, personal de Theodor Stolojan in ultima sedinta cu vicepresedintii partidului. El nu a fost ales prin vot, ci a fost numit de Stolojan.

Potrivit unor surse liberale, motivul care a stat la baza acestei nominalizari a fost ca Tariceanu este agreat de ambele tabere din PNL grupate in jurul lui Valeriu Stoica si Dinu Patriciu.

“Era santajat cu trimiterea in presa a unor facaturi”

“Lui Stolojan i se pregatea dosarul Mega Power. Probabil se pregateau sa-l cheme in instanta. Se pregatea scoaterea fiselor de la nu stiu ce sanatoriu din Predeal, de acum 20 de ani. Sa fie puse, prin grija PSD-ului, pe prima pagina a ziarelor pe care le controleaza.

Este un tip de santaj care lui Theodor Stolojan i-a agravat situatia si l-a pus in postura de a nu putea sa continue cursa”, a declarat Traian Basescu. “Eu stiu toate telefoanele pe care le primea seara, noaptea... din ceea ce-mi spunea Stolojan in fiecare zi, ca nu-i mai suporta, ca la momentul potrivit va fi pe prima pagina... Ma intreba pe mine cum rezist. I-am spus...

nici o problema, eu am 300 de procese cu puterea”, a adaugat liderul PD. El a mentionat ca “singurul lucru de care avea nevoie Stolojan era sa scape de presiunea extraordinara a unui sistem ticalos care-i pregatea iesirea pe prima pagina (a ziarelor - n.

r) a unor inventii de tip vinovatie pentru Mega Power, de tip vinovatie pentru ca nu stiu cind s-a aflat intr-o situatie dificila a sanatatii”. “Acest lucru i-a agravat starea de sanatate.

Theodor Stolojan nu mai putea fi un candidat cu forta, cu randament, atita timp cit era terorizat de tot felul de binevoitori care-l anuntau ca i se pregateste scoaterea in presa a dosarelor”, a subliniat Basescu. “Era santajat cu trimiterea in presa a unor facaturi... sa nu se inteleaga ca Theodor Stolojan ar fi avut sa-si reproseze ceva.

Problema lui Theodor Stolojan erau scandalurile care i se pregateau. Nu era construit sa raspunda la astfel de campanii”, a insistat liderul PD.

Basescu acuza “sistemul ticalosit”

Conform descrierii facute de Basescu, Theodor Stolojan “nu este tipul de om care sa accepte sa participe la un joc in conditiile in care i se pregateau asemenea mirsavii”. “El nu putea sa suporte astfel de mirsavii si-l revolta mai mult faptul ca lucruri neadevarate se pregateau a fi transformate in mari bombe de presa”, a argumentat Basescu.

Liderul democrat a spus ca in acest santaj au fost utilizate institutii ale statului, fara insa a preciza despre ce organisme este vorba. “Cind Stolojan va veni in tara, va va spune dinsul daca va vrea”, a mentionat Basescu, adaugind ca el a stat linga liderul PNL “zi de zi in ultimele 30 de zile” si din acest motiv stie ca a fost “santajat”.

“Sa stiti ca nu-i usor pentru un om politic sa suporte acest tip de santaj ordinar al unui sistem ticalosit, in care sefi de institutii pun la dispozitie institutia pentru lupta politica. (...)Theodor Stolojan refuza sa participe la o competitie politica in asemenea conditii si probabil nici nu poate psihic”, a mai spus Basescu.

A plins a doua oara

“Sint un om care a stat linga el zi de zi in ultimele 30 de zile. Stiu care i-a fost evolutia si-mi pare rau ca un sistem ticalosit a scos din cursa cel mai bun candidat pentru Romania”, a mai spus Basescu inainte de a izbucni din nou in plins.

Printre lacrimi, dar plin de furie, Basescu l-a acuzat pe presedintele Ion Iliescu ca “controleaza acest sistem ticalosit” care l-a scos din cursa pe Theodor Stolojan. “S-a multumit dl Iliescu sa spuna - s-a retras domnul Stolojan, imi pare rau, dar asta e.

Domnule presedinte Iliescu, controlati acest sistem ticalosit si nu afirm ca-l si indreptati impotriva oamenilor politici, dar priviti dintr-o parte ce se intimpla. Un sistem ticalosit care distruge adversarii politici ai puterii. Ei, baieti, pe mine nu ma puteti distruge. In Piata Victoriei, la tepe, dupa 28 noiembrie”, a spus Basescu aproape urlind.

El si-a justificat si lacrimile de simbata seara, cind i-a multumit lui Stolojan. “Am plins pentru ca tin la el si pentru ca imi pare rau pentru ce s-a intimplat. Enorm imi pare rau”, a adaugat Basescu.

“Un mitocan”

Presedintele PSD, Adrian Nastase, s-a grabit sa se apere convocind o conferinta de presa extraordinara la citeva ore dupa acuzatiile lui Basescu. “Sint obligat sa constat inca o data cit de jos poate sa mearga Traian Bsescu pentru a-si atinge scopurile. Nu a existat din partea PSD sau a institutiilor statului vreo incercare de santaj la adresa lui Theodor Stolojan”, a spus Nastase.

El a adaugat ca, imediat dupa retragerea lui Stolojan, l-a sunat si a vorbit la telefon cu acesta “mai mult de 15 minute”. “Nu mi-a vorbit nimic de un santaj”, a afirmat Nastase. El l-a atacat pe Basescu, acuzindu-l ca “incearca sa-si rezolve problemele politice si umane folosindu-se de suferinta lui Theodor Stolojan”.

El l-a numit pe Basescu “un personaj jenant, un mitocan care nu stie sa vorbeasca, care injura tot timpul si face scandaluri.”

Stolojan, urmarit prin spitale de Brinzan

PSD, printr-unul dintre oamenii sai, Ovidiu Brinzan, a urmarit indeaproape evolutia starii de sanatate a lui Theodor Stolojan. Brinzan s-a folosit de prerogativele sale de ministru al sanatatii si a sunat pe la spitale ca sa afle daca Stolojan este sau nu internat. Liderii PNL considera ca atitudinea lui Brinzan este o incalcare grosolana a indatoririlor sale pur executive, de ministru.

Interesul ministrului Brinzan a culminat ieri cu un comunicat care, desi poarta antetul Ministerului Sanatatii, contine declaratii si comentarii pur politice. Astfel, parerea ministrului Brinzan este ca retragerea liderului PNL s-a facut “intr-un moment in care alianta politica pe care o reprezenta se afla deja intr-o situatie critica”.

In plus, seful sanatatii inventeaza o indatorire care nu se regaseste pe nici o lista a obligatiilor pacientilor: “Oamenii politici au datoria morala fata de cei care ii voteaza sa anunte din timp atunci cind au o problema majora de sanatate”.

El citeaza specialisti anonimi din lumea medicala care “considera ca starea de sanatate a liderului PNL i-ar fi permis acestuia continuarea cursei electorale”. Ministrul n-a raspuns ieri la telefon ca sa ne spuna cu ce specialisti s-a consultat si de ce.

Ministrul a sunat la Fundeni

O scurta verificare ne-a demonstrat ca ministrul chiar a facut investigatii penru a afla care mai este starea de sanatate a lui Theodor Stolojan. Profesorul Dan Tulbure, directorul Spitalului Fundeni, ne-a confirmat ieri ca printre cei care l-au cautat sa ii ceara informatii despre sanatatea lui Stolojan s-a numarat si ministrul sanatatii.

“M-au sunat saptamina trecuta de la minister, am vorbit chiar cu domnul ministru si am fost intrebat daca domnul Stolojan se afla internat la noi. I-am spus adevarul, ca, fireste, nu este internat”. Curiozitatea ministrului sanatatii nu s-a oprit insa aici. L-am intrebat pe prof.

Tulbure daca Ovidiu Brinzan i-a mai cerut si alte informatii despre antecedentele medicale ale liderului PNL.

“Imi pare rau, dar nu va pot raspunde la aceasta intrebare”, s-a scuzat directorul Spitalului Fundeni. Initiativa ministrului sanatatii i-a indignat pe liderii politici ai opozitiei. Vicepresedintele PNL Mircea Cinteza a calificat demersul lui Brinzan drept “o incalcare grosolana a drepturilor sale de simplu executant”.

“Ministrul sanatatii nu are nici o calitate de a aprecia starea de sanatate a unui adversar politic. El nu isi poate permite sa citeze documente medicale sau sa interpreteze spusele unor medici. De fapt, fara permisiunea pacientului, nimeni nu are voie sa dea informatii.

Cu atit mai grav este demersul ministrului, ca s-a folosit de puterea sa executiva, si a folosit-o in scop politic”, a declarat Cinteza.

“Nu are o boala incurabila”

Legat de starea de sanatate a lui Theodor Stolojan, Traian Basescu a precizat ca acesta “nu are nevoie de o interventie chirurgicala si nu este in situatia de a fi operat”.

De altfel, si Calin Popescu-Tariceanu a sustinut ca “Theodor Stolojan nu este bolnav de o boala incurabila, dar daca in acest moment nu ar fi facut acest gest starea de sanatate s-ar fi deteriorat intr-o maniera iremediabila”. Potrivit unor informatii, Theodor Stolojan a plecat ieri dimineata din tara pentru a se trata in strainatate, probabil in Statele Unite ale Americii.

Surse din anturajul sau ne-au precizat ca Basescu a fost singurul politician care l-a insotit la aeroport. “Acum este intr-un loc linistit, unde sta in natura”, a mentionat, la conferinta de presa, Basescu. Singura problema de sanatate a lui Theodor Stolojan cunoscuta anterior acestui moment era insuficienta renala.

In urma cu un an, Stolojan a fost operat si i-a fost extirpat un rinichi.

SRI ii cere lui Basescu dovada

SRI ii solicita lui Traian Basescu “sa specifice despre care serviciu de informatie este vorba”, serviciu care i-ar fi creat dosare lui Stolojan si care ar fi implicat in santaje. Intrebat daca i se va solicita si in scris lui Traian Basescu acest lucru, Marius Bercaru, purtatorul de cuvint al SRI ne-a declarat: “Nu stiu inca, vom vedea in zilele urmatoare”.

Cererea SRI catre un lider de partid este fara precedent.

Conform rechizitoriului Parchetului General si a unor “note secrete”, in instrumentarea informativa a dosarului Mega Power, care a inceput sa fie invocat tot mai des, doua au fost serviciile secrete implicate: SIE (pe partea externa a expedierii celor doua containere cu aparatura si microfilme din SUA) si SRI, institutie in curtea careia au fost depozitate “corpurile

delicte”.

Ziua retragerii

Simbata, 2 octombrie 2004 - ziua care ar putea schimba destinul Romaniei. Ziua in care Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa pentru Cotroceni. Ziua care va aminti de un Traian Basescu izbucnind in lacrimi. Totul a inceput in cursul diminetii ca un simplu zvon urmat apoi de un adevarat uragan politic. Iata filmul evenimentelor, dar mai intii anuntul soc facut simbata seara la ora 19.

00 de Theodor Stolojan.

“Acum patru ani am intrat in politica pentru a-mi pune la dispozitia romanilor experienta. Am crezut sincer ca Romania trebuie condusa de oameni care pun mai presus interesele celor multi.

Am ales Partidul National Liberal (PNL) pentru ca era un partid care are curajul sa porneasca la un drum nou, un drum nebatatorit in Romania, care lasa in spate trecutul si propunea o viziune moderna de dezvoltare a tarii noastre. Acum am certitudinea, o data in plus, ca in 2000 am luat cea mai buna decizie. In acesti patru ani am reusit sa facem din PNL o forta.

Impreuna cu Partidul Democrat (PD), poate aduce

in viata politica, economica si sociala a Romaniei acea schimbare asteptata de 14 ani. Cred cu tarie ca Alianta Dreptate si Adevar (D.A.) PNL-PD intruchipeaza la acest moment sansa pe care Romania o are pentru o viata mai buna. In noiembrie 2004 Romania se va afla la o mare rascruce: va merge inainte sau va continua cu cei care sint acum.

Toata viata mea am muncit cu dorinta de a nu gresi, de a face bine. Cred ca mi-am facut datoria fata de tara atit ca cetatean, cit si ca prim-ministru, presedinte al PNL si co-presedinte al Aliantei Dreptate si Adevar. Din pacate, drumul meu spre cursa prezidentiala se incheie aici. A fost un drum de uzura, de mare efort, care a meritat fiecare clipa. Din pacate, a lasat urme adinci.

Starea mea de sanatate ma opreste din acest drum. Problemele de sanatate cu care ma confrunt pot fi remediate acum. Daca nu ma concentrez acum asupra lor, risca sa se agreveze iremediabil. Renunt la cursa prezidentiala cu regret. Am facut o constructie solida, functionala, care nu se bazeaza doar pe un om sau altul.

Le multumesc colegilor mei din PNL care au fost alaturi de mine in aceasta perioada si care au muncit pentru cel mai important proiect politic romanesc post-decembrist. Sint singur ca Alianta va cistiga alegerile. Le multumesc inca o data colegilor din PD, fara de care nu puteam construi Alianta Dreptate si Adevar.

Ii multumesc lui Traian Basescu, presedintele PD si copresedintele Aliantei Dreptate si Adevar, care mi-a dovedit ca este un adevarat prieten, pe care te poti baza in cele mai grele momente, si pe care il pretuiesc in mod dosebit. Pentru mine, Traian Basescu este si ramine, inainte de toate, un prieten de nadejde si un om de mare caracter.

Pentru aceasta si pentru colaborarea pe care am avut-o in ultimii patru ani, voua, reprezentantilor mass-media, va multumesc. Multumesc milioanelor de romani care mi-au aratat sprijinul si increderea lor. Va cer iertare, dar cred ca prin ceea ce am facut pina acum nu v-am dezamagit.

Doresc sa va mai spun ca am delegat atributiile de presedintele al PNL, in conformitate cu prevederile statutului, domnului Calin Tariceanu, vicepresedinte al PNL, care sigur ca va indeplini si atributiile de copresedinte al Aliantei D.A. PNL-PD”.

“Draga Stolo, iti multumesc”

Partenerul de alianta, Traian Basescu, a avut parte de un loc special in declaratia publica a lui Theodor Stolojan. “Traian Basescu mi-a dovedit ca este un adevarat prieten, pe care te poti baza in cele mai grele momente, si pe care il pretuiesc in mod deosebit.

Pentru mine, Traian Basescu este si ramine, inainte de toate, un prieten de nadejde si un om de mare caracter”, a spus copresedintele Aliantei D.A. Imediat ce Stolojan si-a incheiat declaratia, Traian Basescu s-a ridicat in picioare, a vrut sa vorbeasca, dar i-au dat lacrimile si s-a oprit trecindu-si mina peste fata.

Tinindu-si partenerul politic de brat, dupa citeva clipe de tacere, Basescu a continuat: “Domnule presedinte, draga Stolo, iti multumesc ca am facut parte din guvernul tau in ‘91-’92, iti multumesc pentru respectul pe care l-ai aratat colegilor mei din Partidul Democrat in calitate de copresedinte al Aliantei, iti multumesc pentru dorinta de a da o speranta romanilor intr-o

altfel de Romanie, iti multumesc pentru sansa pe care mi-ai dat-o ca impreuna sa facem cea mai spectaculoasa constructie politica a anului 2004. Am discutat mult, am hotarit impreuna si te asigur, in fata tarii, ca, daca vei ramine cu sufletul alaturi de noi, Alianta va cistiga. Multumesc. Multumesc mult.” Cei doi lideri au parasit apoi incaperea fara sa faca alte declaratii.

Avertisment medical

Stolojan si-a anuntat retragerea, la sediul de campanie al PD, intr-o declaratie scurta, rostita cu voce domoala, obosita parca de efort. I-a stat alaturi sotia, Elena Stolojan, o prezenta discreta, cu ochii in lacrimi, cu un zimbet trist, neobisnuita cu flash-urile si camerele de luat vederi.

Potrivit unor surse din PNL, colaboratorii apropiati stiau ca problemele de sanatate ale liderului PNL devenisera o problema acuta. Simbata seara, acest lucru a devenit public. Informatia ca liderul PNL e gata sa renunte la cursa pentru Cotroceni a aparut in cursul diminetii.

Surse din partid au informat ca vineri seara, dupa o intilnire publica la care Alianta a anuntat programul pentru pensionari, Theodor Stolojan s-ar fi simtit rau. In anturajul sau se stie ca liderul liberal a fost avertizat de medici, in citeva rinduri, ca, daca nu se trateaza urgent, nu mai poate duce o viata normala, situatie pe care Stolojan a confirmat-o public aseara.

Se stie deja ca, acum aproape un an, liderul PNL a suferit o operatie in urma careia a ramas doar cu un rinichi. Sursele noastre spun ca medicii ar fi diagnosticat probleme serioase la rinichiul ramas si ar fi recomandat ferm repaus la pat.

Apropierea campaniei l-a facut pe Stolojan sa ignore sfatul medicilor, dar efortul cerut de numeroasele deplasari din ultimele saptamini a fost un inamic prea puternic.

“Eram in comuna Secu din judetul Dolj cind am primit un telefon”

PNL si PD au intrat in alerta dupa ce Stolojan si-a convocat telefonic vicepresedintii, simbata dimineata, ca sa ii anunte decizia de retragere, informeaza Mediafax. Situatia s-a precipitat in doar citeva ore. PD si-a convocat liderii, iar dupa prinz conducerile celor doua partide au intrat in sedinte.

Ora 15.00, sediul PNL. Toata presa era strinsa la sediul central al PNL din Bulevardul Aviatorilor, in asteptarea unor informatii certe despre retragerea lui Theodor Stolojan din viata publica. Sediul partidului era insa inchis, ziaristii neavind voie sa patrunda in incinta.

Ora 16.00. La PNL si-a facut aparitia senatorul Norica Nicolai, care era alertata doar pentru ca nu stia ce se intimpla cu Stolojan. La scurt timp insa, ea a plecat, fara a putea spune daca urma sa fie vreo sedinta a conducerii partidului.

Ora 17.00. Seful PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a sosit la sediul PNL la fel de curios. Singurul lucru pe care il cunostea acesta era ca Stolojan impreuna cu Basescu isi vor face aparitia la o conferinta de presa la ora 19.00.

In tot acest timp, sediul partidului a fost pazit de trei agenti de protectie, cu ecusoane pe care scria “Security PNL” care nu dadeau voie inauntru decit membrilor liberali. Cit despre ceilalti reprezentanti ai conducerii PNL, nu se stia altceva decit ca ar fi trebuit sa se intilneasca intr-o sedinta a carei locatie era tinuta secreta.

Intrunire urgenta la PD

Conducerea Partidului Democrat s-a intrunit, simbata, de urgenta, la citeva ore dupa prinz, la sediul central din Aleea Modrogan. In jurul orei 17.00, citiva lideri ai partidului au parasit intilnirea cu fete posomorite si zgirciti la vorba. Sosit ceva mai tirziu, vicepresedintele PD Radu Berceanu a marturisit ca a venit din provincie si a fost nevoit sa-si modifice programul de weekend.

“Eram in comuna Secu din judetul Dolj cind am primit un telefon sa vin la partid in Bucuresti. Nu stiu despre ce este vorba”, a raspuns laconic Berceanu inainte sa intre in sediul PD. La scurt timp a parasit intilnirea Anca Boagiu, vizibil ingrijorata si fara sa faca vreun comentariu.

Au urmat-o Cozmin Gusa si Adriean Videanu, care au spus ca Alianta va face declaratii publice spre seara, in jurul orei 19.00. “Stiti si dumneavoastra despre ce este vorba (retragerea lui Stolojan - n.r.), pe noi ne-a informat domnul Basescu si veti afla mai multe peste citeva ore, la declaratiile oficiale”, a afirmat Videanu, stingherit ca nu poate sa spuna mai mult.

Liderul PD Traian Basescu a parasit intilnirea in jurul orei 17.15, spunind ca nu face comentarii si ca Alianta nu ramine fara candidat la presedintie.

Iliescu: “Regret ca s-a intimplat asa ceva”. In opinia presedintelui Iliescu, citata de Realitatea TV, gestul lui Stolojan este unul regretabil. Seful statului, aflat in San Marino, nu a vrut sa spuna pe cine il vede in locul lui Stolojan: “Nu comentez. Regret ca s-a intimplat asa ceva. Stolojan a fost nevoit sa se retraga inainte de a intra in competitie”.

Nastase: “Inainte de toate, sintem oameni”. PSD isi exprima regretul si preocuparea fata de problemele de sanatate ale domnului Theodor Stolojan, caruia ii ureaza sanatate, iar familiei sale mult curaj, se arata intr-o declaratie de presa semnata de Adrian Nastase, citat de Mediafax.

“Dincolo de crezurile noastre, dincolo de disputele in care sintem angrenati, inainte de toate, sintem oameni. (...) Intr-un astfel de moment avem cu totii datoria sa uitam de lucrurile care ne despart si sa fim solidari. (...

) O asemenea veste ne aminteste ca, oricit de multe lucruri ne-ar desparti si oricit de diferite ar fi valorile in care credem, nu putem fi indiferenti la suferinta”. Liderul PSD isi exprima speranta “ca starea de sanatate a domnului Theodor Stolojan se va imbunatati cit mai curind posibil”.

Marko Bela: “Cursa prezidentiala va fi influentata”. Presedintele UDMR Marko Bela, citat de Mediafax, si-a exprimat regretul fata de retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala, aratind ca aceasta decizie va influenta lupta electorala pentru functia de sef al statului si ar putea sa influenteze relatiile de forta intre cei doi poli politici.

“Regret foarte mult ca Theodor Stolojan se retrage, fiindca a fost si este un politician important al Romaniei de astazi. Este regretabila aceasta retragere brusca din motive de sanatate”, a declarat liderul UDMR.

Vadim Tudor: “Uvertura sfirsitului” pentru PNL-PD. Presedintele PRM C. V. Tudor considera, conform Mediafax, ca retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala si de la conducerea PNL este “uvertura sfirsitului” constructiei “artificiale” care “e legata exclusiv de interese de afaceri”, PNL-PD.

Vadim ii doreste “sanatate lui Theodor Stolojan pentru ca asa spune morala crestina”. Vadim spune ca, pe post de prezidentiabil, Basescu “nu are nici o sansa la nivelul intregii tari”. Liderul PRM sustine ca declaratia lui Stolojan “avea ceva din caracterul trist al unui testament”.

Constantinescu acuza. Presedintele Actiunii Populare, Emil Constantinescu, ne-a declarat ieri ca, pentru el, “faptul ca un candidat la functia de presedinte al Romaniei este nevoit sa se retraga din cursa din motive de sanatate este, fara indoiala, regretabil si, personal, am toata compasiunea pentru domnul Theodor Stolojan.

” Liderul AP apreciaza ca, “in acelasi timp insa, trebuie subliniat ca problemele de sanatate ale domnului Stolojan erau de mult cunoscute de conducerile celor doua partide din Alianta. “PNL si PD au preferat sa ascunda insa opiniei publice aceste probleme in incercarea de a obtine cu orice pret un cistig electoral.”

Ciuhandu regreta. Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, i-a adresat ieri lui Theodor Stolojan o scrisoare-deschisa in care isi exprima regretul sau si al taranistilor. “Imi exprim respectul pentru eforturile dumneavoastra in promovarea ideilor dreptei si pentru opozitia facuta PSD”. “Pentru pozitia in care ati reusit sa aduceti Partidul National Liberal”.

“Scena politica romaneasca pierde un partener valoros, un partener de incredere, un potential presedinte care ar fi fost capabil sa imprime Romaniei un drum european”. In incheiere, Gheorghe Ciuhandu ii transmite lui Stolojan ca ii doreste “insanatosire grabnica”.

Lacrimile lui Basescu

La anuntul retragerii sale din viata politica, Stolojan a fost insotit de majoritatea membrilor PNL si PD din conducerea centrala a partidelor, de partenerul sau din Alianta, Basescu, dar si de sotia sa, Elena Stolojan. Primul sosit, cu cinci minute inainte de conferinta de presa, a fost Traian Basescu, vizibil abatut si cu o privire in care-i luceau deja lacrimile.

Imediat, in urma sa a venit o alta masina ticsita cu vicepresedintii PNL, Calin Popescu Tariceanu, Mona Musca, Gheorghe Flutur si Paul Pacuraru, toti afisind fete posomorite. Nervozitatea si tensiunea cresteau simtitor, toata lumea intrebindu-se de ce nu mai apare Stolojan.

Rumoarea a fost intrerupta brusc, dupa ce in curtea sediului Aliantei si-a facut aparitia masina cu care Stolojan se deplasa in campania electorala, un Volkswagen Passat. Imediat ce autoturismul a incetinit si s-a oprit, usile din spate s-au deschis si au coborit Theodor Stolojan si Elena Stolojan.

De remarcat este faptul ca, in foarte putine cazuri, Stolojan a fost insotit in public de sotia lui.

Cei doi au urcat apoi in graba scarile pentru a ajunge in sala unde se tinea conferinta de presa, iar odata ajunsi aici, Elena Stolojan s-a asezat la masa alaturi de sotul ei. Tot timpul in care Stolojan si-a adresat mesajul catre ziaristi, Basescu, aflat in dreapta acestuia, a stat cu privirea in pamint pentru a-si ascunde trairile.

Stolojan a incercat sa-si pastreze cumpatul si a citit rece si sec comunicatul pe care si-l redactase in prealabil. Momentul in care Basescu a izbucnit in lacrimi in timp ce-i multumea pentru colaborarea lor l-a surprins pe Stolojan.

El l-a privit mai intii de jos pe Basescu si apoi s-a ridicat in picioare pentru a-l sustine fizic pe acesta. Liderul PD ii cauta febril mina si ar fi dorit sa-l imbratiseze. Nestiind cum sa reactioneze la efuziunile emotionale ale partenerului sau de Alianta, Stolojan si-a pastrat in continuare cumpatul si l-a prins doar de mina pe acesta pentru ca apoi sa se aseze din nou pe scaun.

Dupa ce si-a incheiat declaratia, Basescu inca mai plingea si a incercat o alinare din partea Elenei Stolojan, pe care o cauta din priviri. In aceasta stare au parasit Theodor Stolojan, Basescu si Elena Stolojan sala de conferinte si sediul Aliantei PNL-PD.

Pretext de relansare a Aliantei

Cristian Preda: “Retragerea lui Stolojan este “un scenariu electoral””

Cum sint percepute explicatiile privind retragerea din cursa prezidentiala a liderului PNL? Theodor Stolojan a declarat ca din cauza problemelor grave de sanatate este nevoit sa paraseasca scena politica, in vreme ce Traian Basescu sustine ca asupra lui Stolojan s-au exercitat presiuni foarte mari din partea autoritatilor statului si chiar forme de santaj.

Multiplicarea explicatiilor fragilizeaza suportul pe care il are Alianta, iar suspiciunile vor fi exploatate de PSD. Toata lumea stia de boala lui Stolojan, iar folosirea acesteia in acest moment e foarte riscanta.

De ce?

Pentru ca adversarii politici ai Aliantei pot specula momentul in favoarea lor, in masura in care se poate construi o argumentatie care sa faca din Stolojan o victima a lui Basescu. Declaratiile lui Traian Basescu faciliteaza un asemenea scenariu.

Totusi boala lui Stolojan, agravata de presiunile politice la care a fost supus, este ceva real.

Retragerea lui putea fi anuntata in acest caz fara a pune in scena un asemenea spectacol in care Basescu plinge, desi pina acum parea cel mai vajnic dintre barbatii politici din Romania. Riscurile sint foarte mari pentru ca acest scenariu poate si sa mobilizeze electoratul intr-o masura mai mare, dar si sa puna sub semnul intrebarii intreaga constructie.

Analizind la rece datele care exista pina acum, care este motivul retragerii lui Theodor Stolojan?

In culise se vorbeste de mai multa vreme despre aceasta retragere, iar scoaterea din cursa a lui Stolojan este doar o modalitate de relansare a Aliantei. Eu cred ca este doar un scenariu electoral, in fond Basescu are mai multe sanse decit Stolojan pentru a-l infrunta pe Nastase. Traian Basescu are o mult mai mare ambitie de a lupta si a cistiga o pozitie politica buna.

Totusi declaratiile facute de Traian Basescu in privinta presiunilor la care era supus Theodor Stolojan - ca se pregatea dosarul Mega Power, ca se pregatea aducerea lui in instanta, ca urmau sa fie scoase in presa fise medicale despre liderul liberal - ar putea fi amenintari grave facute de putere pentru a scapa de un competitor cu sanse in competitia electorala?

Basescu stia despre toate acestea cu mult timp inainte, nu cred ca Basescu trebuie sa mizeze pe aceasta sensibilizare a opiniei publice, facind din Stolojan o victima. Riscul este ca Stolojan sa arate ca o victima a democratilor. Lucrurile nu sint oricum simple in interiorul PNL fiindca liberalii pierd postul de prezidentiabil si nu e usor de inghitit asta.

Plasind lucrurile la un nivel mai general, exista senzatia ca PSD vrea sa scoata din joc oameni importanti din presa, din politica, prin diverse mijloace.

E adevarat. Asa e lupta politica. PNL si PD ar fi trebuit sa faca acelasi lucru. Nu cred ca liberalii si democratii ar trebui sa faca uz de bune maniere. Politica inseamna scoaterea adversarului din joc.

Putea face Alianta acelasi lucru cu Nastase?

Bineinteles.

Cum?

Nastase are aceeasi sensibilitate ca si Stolojan. Toate aceste personaje care au intrat in `90 in politica au puncte foarte slabe. Problema e cum sint exploatate ele. Din pacate pentru Stolojan si liberali,

PSD a stiut sa forteze nota in momentul optim, cum i-au facut si lui Constantinescu in 2000.

Alina Mungiu Pippidi: “Retragerea lui Stolojan, “o relansare electorala” a Aliantei”

Liberalii au anuntat deja ca vor sustine in cursa prezidentiala candidatura lui Traian Basescu. Este o situatie exceptionala, in care primarul Bucurestiului se afla in situatia de a nu-si tine promisiunile facute in fata alegatorilor sai din Capitala. Cum se poate rezolva aceasta problema in mod credibil?

Nu vad nici o incompatibilitate. Situatia actuala nu este cea in care Traian Basescu a facut promisiuni. Publicul bucurestean care l-a votat pe Basescu este publicul Aliantei, nu exista altcineva care l-a votat. Sint sustinatori ai Aliantei D.A.. In acest moment exista o mare panica printre acestia, iar majoritatea prefera in locul unei victorii PSD candidatura lui Basescu la presedintie.

Ce-ar trebui sa faca Alianta in acest moment pentru a transforma iesirea lui Theodor Stolojan din cursa intr-un avantaj?

Cel mai important este sa se mentina structura anuntata simbata. Alianta e intr-un moment greu, dar a iesit bine numind un succesor, fie si interimar, in locul lui Stolojan.

Daca liberalii vor ramine impreuna, si nu asa cum ar vrea dusmanii Aliantei, sa se sparga in gasti si fractiuni, si daca PNL ramine impreuna cu PD, conform protocolului, Alianta va supravietui si poate cistiga alegerile, in ciuda retragerii lui Stolojan.

Pentru ca acest lucru sa se intimple, cei doi copresedinti ai Aliantei, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, succesorul lui Theodor Stolojan, ar trebui sa demonstreze in continuare ca vorbesc pe aceeasi voce. Cit de compatibili sint cei doi?

Daca dupa un naufragiu supravietuiesc doua animale din doua specii diferite, cum sint acesti doi oameni, presupunerea mea este ca vor rezista impreuna pina ajung la prima insula. E foarte tirziu sa ne intrebam daca cei doi sint sau nu compatibili. Sint convinsa ca se vor descurca, data fiind urgenta situatiei.

Dupa iesirea lui Stolojan din cursa pentru Cotroceni, Alianta va avea mai multi sau mai putini sustinatori?

In primul moment va avea tot atitia. Stolojan nu aducea un alt public din afara Aliantei, nu reusise sa convinga inca alte segmente de populatie.

Sigur ca in loc de doi lideri, in fruntea Aliantei a ramas unul singur si este o diminuare a fortelor Aliantei, dar in acelasi timp este si o relansare electorala pentru ca, in realitate, potentialul de campanie din sondaje al lui Basescu anti-Nastase a fost intotdeauna si constant mai mare decit cel al lui Stolojan, care nu era vazut ca un om ce se lupta bine in campania electorala.

Posibilul capital de compasiune determinat de retragerea lui Stolojan ar putea fi valorificat de Alianta intr-un fel sau altul?

Mai sint 50 de zile pina la alegeri, nu cred ca efectul emotional al retragerii lui Stolojan, retragere care a avut un impact important, va persista. Ceea ce va domina in ziua alegerilor va fi vointa oamenilor de a curata coruptia din tara. Si daca opozitia va mobiliza credibil acest mesaj, are sanse.

Alianta trebuie sa demonstreze ca nu este la fel de corupta ca PSD - fiindca sondajele arata acest lucru: oamenii care nu sint convinsi de Alianta, desi ar vrea sa scape de PSD, isi spun ca Alianta e la fel de corupta ca PSD. Iar, potrivit sondajelor,Theodor Stolojan nu reusise, in ciuda discursului sau constant anti-baroni, sa convinga electoratul.

Traian Basescu are mai multe sanse sa fie convingator in timpul care a mai ramas?

Asta este ce are de facut. Daca va putea sau nu ramine de vazut. Probabil insa ca, intr-o confruntare Traian Basescu-Adrian Nastase, Basescu se va dovedi mai convingator decit ar fi putut fi Stolojan.

Iarna nu-i ca vara si nici Ciorbea ca Basescu

Traian Basescu nu abandoneaza Primaria Capitalei in favoarea unui fotoliu mai vizibil, lasindu-si in suspensie prerogativele, cum a facut in 1996 Victor Ciorbea.

Traian Basescu incepe acum o noua competitie cu un adversar puternic, care nu se da in laturi sa foloseasca loviturile sub sub centura. Ciorbea a fost pentru citeva luni primar al Bucurestilor. Basescu este de aproape cinci ani primarul Capitalei, dovedind in toata aceasta perioada atasamentul sau pentru bucuresteni in mai multe feluri. Nu exista asemanari de situatie intre cei doi.

Victor Ciorbea a primit pe tava postul de premier, inainte de a apuca sa faca prea multe pentru locuitorii Capitalei. Traian Basescu nu abandoneaza o reduta pur si simplu, el incearca sa cucereasca o alta, mult mai importanta pentru cistigarea intregului razboi, intr-o situatie speciala.

Spre deosebire de Victor Ciorbea, care era sustinut ca prim-ministru doar de partidul sau, Traian Basescu are de partea sa intreaga Alianta. Spre deosebire de Victor Ciorbea, care primea un fotoliu sigur, Traian Basescu intra intr-o competitie in care va explica bucurestenilor situatia si le va cere votul.

Spre deosebire de Victor Ciorbea, Traian Basescu se expune intr-o cursa inegala cu Adrian Nastase. Actualul prim-ministru are de partea lui televiziunile si cele mai importante cotidiene si nu ezita sa foloseasca institutiile statului pentru a-l intimida si opri pe Traian Basescu.

In vreme ce Victor Ciorbea, in 1996, se razboia doar cu liderii coalitiei, in incercarea de a promova programul taranistilor, Traian Basescu intra acum intr-un joc periculos, in care va avea de partea lui doar Alianta. El va trebui sa faca fata atit presiunilor si santajelor de tipul celor cu care a fost bombardat Stolojan, cit si unei prese ostile.

Traian Basescu isi asuma un rol incomod, care fie il va propulsa in cea mai importanta functie a statului, fie il va scoate din politica. Curajul de a se bate cu un sistem pregatit sa-l distruga intr-un moment delicat pentru existenta democratiei autohtone il deosebeste net de Victor Ciorbea.

“Ca om politic, mai multe sanse are Basescu”

Retragerea lui Theodor Stolojan din cursa pentru presedintie este privita cu regret de catre bucuresteni. Dar unii dintre ei vad in aceasta retragere sansa ca Traian Basescu sa candideze la presedintie. In plus, cei mai multi au fost impresionati de lacrimile liderului PD.

Maria Barbulescu, pensionara, 68 de ani: “Am impresia ca efortul a fost foarte mare si ca boala nu i-a mai dat voie sa participe la cursa prezidentiala. Ne pare rau, probabil de boala stia de mai mult timp si s-au agravat lucrurile in timpul campaniei. Nu cred ca a fost santajat.

E greu de spus daca Basescu a fost sincer cind a plins, dar mi s-a parut ceva normal, pot si barbatii sa fie sentimentali.”

George Matei, inginer, 27 de ani: “Cred ca e bine ca s-a retras Stolojan. Ca om politic, Basescu are mai multe sanse. Chiar daca inainte nu exista o coeziune intre ei, acum sint uniti.”

Emilia Luca, bibliotecara, 57 de ani: “Imi pare rau pentru Stolojan, daca este bolnav. Sau poate a fost santajat. Nu cred ca ar abandona numai asa.”

Andreea Dicu, eleva, 17 ani: “Stolojan mi se pare o persoana inteligenta, chiar e pacat ca s-a retras. Era singurul care ar fi meritat sa cistige. Poate a avut motive medicale sau profesionale. Mi s-a parut ca Basescu a fost sincer cind a plins la retragerea lui Stolojan.”

Ginel Marin, maistru, 49 de ani: “Daca s-a retras din motive medicale, e totul OK! Daca sint alte motive, noi nu stim ce substraturi sint in politica. Banuiesc ca Basescu a fost sincer, fortat de declaratia lui Stolojan.”

Nina Stan, casnica, 55 de ani: “Este regretabil ca s-a retras din motive medicale, este omeneste de inteles, dar dupa parerea mea nu era un candidat convingator. Nu stiu daca exista cineva acum sa nu poata fi santajat. Nu cred ca Basescu a fost sincer cind a plins, mie si asa imi face impresia de circar, de un om fara cultura politica.”

Valentin Pandele, constructor, 26 de ani: “Va candida Basescu, ceea ce si stiam. Dar nu e sincer, mai ales cind a plins, a fost o manevra, ca in toata politica romaneasca. Nu cred ca Stolojan a fost santajat.”

Matei Nicolae, electrician, 51 de ani: “Cred ca motivele invocate de Stolojan sint reale in proportie de 80 la suta. Iar Basescu a fost si sincer si fortat atunci cind a plins.”

Ileana Grigorescu, pensionara, 60 de ani: “Am fost impresionata de retragerea lui Stolojan, chiar si de atitudinea lui Traian Basescu. Imi pare foarte rau ca se retrage Stolojan, era speranta noastra si s-a darimat. Nu pot sa cred ca a fost santajat, nu cred ca a fost o inscenare. Mi-as dori din inima sa nu fie adevarat.”

Liviu Popa, avocat, 38 de ani: “Retragerea lui Stolojan este o mare pierdere pentru democratie si pentru structura politica de tip inedit aparuta in Romania. Cred ca dezechilibreaza grav balanta politica romaneasca. Cred ca a fost doar o optiune personala. Basescu are un temperament coleric si, la un asemenea temperament, lacrimile vin usor.

Nu pot sa apreciez daca a fost doar un puseu de cabotinism sau, dimpotriva, a fost o reactie sincera. Stiu ca Basescu a mai plins la nunta fiicei sale.”