Raportul anual al Comisiei, obtinut in exclusivitate de corespondenta BBC Ana Maria Bota, mentioneaza presiunile economice asupra principalelor trusturi de presa, precum si atacurile fizice asupra ziaristilor.

Raportul comisiei subliniaza ca masurile anti-coruptie nu au dus la judecarea nici unui caz la nivel inalt.

Raportul contine insa si stiri mai bune privind dezvoltarea economiei de piata in Romania.

Economia - verdict deschis

Dintre cele 142 de pagini ale raportului, unele sunt inca albe. Acolo vor fi inserate in ultima clipa si in mare secret concluziile politice.

Va fi deci Romania declarata o economie de piata functionala, putand incheia efectiv negocierile de aderare anul acesta?

Nu vom sti exact decat dupa sedinta comisiei europene din 6 octombrie.

Dar intr-o fraza cheie, raportul arata ca economia Romaniei inregistreaza al cincilea an consecutiv de crestere economica, deci exact asa numitul track-record, continuitatea cresterii, care nu fusese dovedita anul trecut.

Raportul vorbeste si de angajamentul mai solid al autoritatilor fata de reforme, mentionand mai ales privatizarea Petrom si privatizarile din sectorul energetic.

Progresul e insa inegal, potrivit Comisiei Europene. Ea critica modul insuficient de transparent in care s-au facut multe privatizari, de exemplu prin utilizarea frecventa a reesalonarii datoriilor in conditii adesea neclare.

Nivelul datoriilor neplatite ale intreprinderilor si reticenta cu care se recuge inca la procedura de faliment raman inca probleme serioase. Cadrul legal pentru economia de piata s-a intarit, conchide raportul, dar un mai bun mediu de afaceri ramane dependent de imbunatatirea sistemului judiciar si administartiv.

Daca lucrurile par sa se fi imbunatatit la criteriul economic, in domeniul politic principalele progrese privesc protectia copiilor.

Comisia Europeana ramane insa precauta privind noile reguli privind adoptiile, spunand ca ele PAR sa raspunda criteriilor ONU si practicilor europene.

Coruptia - teren liber

Dar, ca si anul trecut, coruptia este descrisa ca o problema serioasa si larg-raspandita.

Lupta impotriva ei este afectata, spune raportul, de dubii privind integritatea institutiilor care aplica legea si campania anti-coruptie.

Numarul dosarelor finalizate cu succes de catre Parchetul National Anti-coruptie ramane redus, mai ales pentru coruptia la nivel inalt.

Masurile din strategia nationala anti-coruptie au avut pana acum doar un impact limitat, continua raportul, iar prioritatea pentru guvernul roman trebuie sa fie acum aplicarea riguroasa a legilor existente.

Raportul cere PNA sa nu-si piarda vremea cu o multime de cazuri de coruptie marunta si avertizeaza ca acesta opereaza foarte putin transparent pentru parlament si opinia publica.

De asemenea, raportul aminteste ca in baza angajamentelor fata de Fondul Monetar International si Consiliul Europei, Romania trebuie sa elimine imunitatea fostilor ministri in fata justitiei cel mai tarziu pana in ianuarie 2005.

Libertatea de expresie sub semnul intrebarii

Mai dur decat anul trecut este insa capitolul privind libertatea de expresie -- a carei realizare practica, avertizeaza raportul, poate fi afectata de unele probleme structurale.

Acumularea datoriilor marilor trusturi de presa, inclusiv majoritatea marilor statii de televiziune privata, tolerata de stat, le poate compromite independenta editoriala si duce la auto-cenzura.

Studiile de monitorizare a presei au observat ca buletinele de stiri TV sunt mult mai putin critice fata de guvern decat presa scrisa, arata raportul, si exista relatari credibile ca oficiali locali folosesc functia publica pentru a influenta politica editoriala a mediilor locale, de exemplu prin acordarea selectiva a contractelor de publicitate.

Comisia Europeana citeaza si un recent raport independent, sugerand ca aceeasi politica ar fi utilizata la nivel national.

In ultimul an, Comisia noteaza ca a crescut numarul de cazuri de agresiuni impotriva ziaristilor de investigatie, mai ales din presa locala.

Este o tendinta alaramanta, arata raportul, iar pana acum anchetele au avut un succes limitat.

Obiectivul aderarii conditionat de reforme

In ceea ce priveste finalizarea negocierilor de aderare, Comisia europeana aminteste ca obiectivul este de a primi Romania in ianuarie 2007, in functie de progresele realizate in indeplinirirea criteriilor de aderare.

Raportul arata insa ca Romania mai are de facut eforturi considerabile pentru a-si indeplini angajamentele luate in cursul negocieilor.

Contractul incheiat fara licitatie cu firma americana Bechtel este mentionat ca avand un efect negativ asupra mai multor capitole de negocieri.

Este citat ca fiind cea mai grava derogare de la regulile europene privind achizitiile publice.

La acelasi capitol se spune ca respectarea regulilor europene in acordarea fara licitatie a contractului pentru securizarea frontierelor companiei EADS ramane inca sa fie dovedita de guvernul roman.

Se ridica de asemenea un semn de intrebare privind contracte in valoare de peste doua miliarde de euro, pe care statul roman le negociaza in cadrul legii privind parteneriatul public-privat.

Bechtel revine insa si la capitolul transporturi, unde raportul atrage atentia ca exista o mare primejdie ca investitiile in autostrada Brasov-Bors sa limiteze posibilitatea guvernului roman de a co-finanta pe viitor proiecte europene de infrastructura.

Pe scurt, Romania ar putea pierde multi bani de la Bruxelles.

Un avertisment similar dar pe termen foarte scurt si in agricultura, unde Romania ar putea pierde unele fonduri SAPARD pana la sfarsitul acestui an datorita proastei administrari.

O serie de probleme serioase si la doua capitole de negocieri pe care Romania spera sa le incheie pana la sfarsitul anului -- la concurenta, mai ales ajutoarele de stat in siderurgie, iar la justitie si afaceri interne, reforma politiei, lupta impotriva coruptiei in sanul institutiilor de stat si combaterea traficului de oameni.

Stiri foarte amestecate deci pentru premierul roman Adrian Nastase, care intalneste luni la Bruxelles cu presedintele Parlamentului European si va avea un dineu privat cu Guenter Verheugen, comisarul european pentru extindere.

Adrian Nastase va incerca poate sa ceara anumite schimbari, dar, dupa spunea un inalt oficial european, raportul e acum incheiat.