Retragerea liderului liberal Theodor Stolojan din cursa alegerilor prezidentiale si inscrierea lui Traian Basescu in competitia pentru Cotroceni a starnit furia oarba a PSD. Daca prima reactie a clasei politice, dupa anuntul retragerii, a fost aproape de bulversare, ieri partidul de la putere, impreuna cu formatiunile politice vasale s-au dezlantuit.

Semnalul furiei l-a dictat liderul PSD, Adrian Nastase, la conferinta de presa de duminica seara, cand a renuntat la stilul academic si l-a facut albie de porci pe Traian Basescu. Seful PD a fost acuzat ieri de George Maior, membru in Biroul Coordonator al PSD, ca a inselat increderea bucurestenilor cand a acceptat sa candideze la prezidentiale.

Pornind de la aceasta idee, Maior sugereaza ca Basescu ar putea insela increderea tuturor cetatenilor patriei. Pe de alta parte, PUR avanseaza scenariul in care PNL este tras pe sfoara de catre partenerul de alianta. Pe acelasi palier se plaseaza si candidatul Aliantei Populare Crestin-Democrate, Marian Milut, care sustine ca Basescu compromite ideea de opozitie de centru-dreapta.

PRM este de parere ca seful democratilor s-ar fi compromis definitiv pentru ca l-ar fi discreditat pe Stolojan. Proaspatul lansat in cursa pentru Presedintie a beneficiat si de opozitia colegilor de alianta. Dinu Patriciu si Viorel Catarama au avansat ideea desemnarii unui candidat PNL la Cotroceni. Initiativa a fost respinsa de majoritatea Delegatiei Permanente a partidului.

Toate aceste reactii confirma un singur lucru: Puterea se teme de intrarea lui Basescu in competitie, mai ales ca sondajele sustin trendul ascendent al Aliantei. Adrian Nastase va avea de infruntat un adversar redutabil. La simpatia de care se bucura presedintele PD se adauga si intentia electoratului de a da un vot negativ actualei puteri.

Asa incat PSD si liderii sai, impreuna cu prieteni politici, au de ce sa se teama.