Reprezentantii fabricilor de ulei sustin ca pretul uleiului va creste in urmatoarele luni, cu toate ca anul acesta in Romania s-a inregistrat, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale una din cele mai bune productii de floarea soarelui din ultimii ani.

''Pretul uleiului depinde in mare masura de pretul de achizitie al flori -soarelui, acesta fiind in prezent mai mare decat pretul de referinta - de 6.500 de lei - anuntat pentru acest an de Ministerul Agriculturii'', a declarat pentru Rompres Viorel Zichil, presedintele Patronatului Industriei Uleiului-Ulprod.

Potrivit sursei citate, anul trecut, fabricile de ulei au achizitionat floarea soarelui la un pret de 5.800-6.200 lei /kg, in timp ce anul acesta pretul este situat intre 6.800 lei si 7.300 lei/kg, in crestere cu cel putin 15 la suta fata de 2003, iar ponderea materiei prime in produsul finit ajunge pana la 70 la suta.

''Din acest motiv estimam ca preturile la ulei vor creste, in circa o luna - o luna si jumatate'', a spus Zichil fara a preciza si un anumit procent de crestere.

Pe de alta parte, presedintele Ulprod a sustinut ca preturile majorate la gaze si carburanti nu vor avea influente foarte mari in pretul uleiului. Pana in prezent fabricile de ulei au achizitionat o cantitate de 300.000-400.000 de tone de seminte de floarea soarelui din recolta acestui an, dar fabricile lucreaza inca cu materia prima din recolta lui 2003.

in prezent pe piata romaneasca activeaza circa 16 fabrici de ulei, care au o capacitate industriala de procesare de 1,3 milioane tone de floarea soarelui.