Institutiile bancare au "descoperit" o noua modalitate de a-si anunta clientii despre suma de plata lunara si, mai ales, de a-i determina pe acestia sa-si achite ratele. Mesajele pe telefonul mobil nu constituie o moda numai in randul indragostitilor... bancile apeland la acest mijloc de comunicare pentru a trimite "nota de plata" celor care au contractat un imprumut.

"Din 5 octombrie 2004, vei primi gratuit, lunar, prin SMS, suma de plata si scadenta acesteia pentru creditul contractat la Raiffeisen Bank. In cazul in care nu doresti sa primesti aceste informatii, poti trimite gratuit un SMS cu textul la numarul 1880." - acesta este mesajul primit de un client al Raiffeisen Bank pe telefonul sau mobil, activ in reteaua Connex.

Practic, prin expedierea SMS-ului, banca urmareste sa-si anunte clientul despre suma de plata si scadenta acesteia. Insa, dincolo de caracterul strict informativ, SMS-ul "bancar" reprezinta o forma buna de a pastra "sub control" clientul si un factor psihologic important. Clientul se va simti permanent "monitorizat", astfel fiind reduse si "sansele" ca acesta sa devina un rau-platnic.

Peste trei milioane de romani au luat un credit cu o valoare mai mica de 200 milioane lei de la bancile autohtone, numarul celor care s-au imprumutat cu sume mai mari de 200 milioane lei fiind de circa 62.000 de persoane.

Peste 112.000 de rau-platnici

Potrivit raportarilor efectuate de institutiile bancare la Centrala Riscurilor Bancare, numarul clientilor care nu si-au achitat la timp ratele lunare se ridica al 112.081 de persoane. Astfel, clientii rau-platnici reprezinta aproape 4% din totalul persoanelor care au obtinut imprumuturi de la bancile autohtone. Cei mai multi dintre acestia, circa 108.

000, au contractat credite cu valori mai mici de 200 milioane lei, adica cele efectuate pentru achizitia de electrocasnice. Pe de alta parte, numarul creditelor din aceasta categorie pentru care nu au fost achitate la timp ratele lunare este de 123.756, ceea ce inseamna ca aproape 16.000 dintre rau-platnici au contractat doua credite cu valori mai mici de 200 milioane lei.

Numarul pesoanelor care nu au platit la timp ratele lunare aferente imprumuturilor de peste 200 milioane lei este de circa 4.000 de persoane. In acelasi timp, numarul creditelor restante se ridica la peste 4.300. Avand in vedere ca in total sunt peste 81.000 de debitori in aceasta categorie, rau-platnicii reprezinta aproximativ 5% din numarul celor imprumutati.

Bancile au "pierdut" 45 miliarde de lei

Valoarea creditelor neachitate din categoria imprumuturilor de peste 200 milioane lei se ridica la 45 miliarde de lei. In luna iulie, bancile demarasera executarea silita pentru recuperarea a 43 miliarde de lei aferente creditelor neperformante din categoria precizata, adica cu doua miliarde mai putin.

In luna august, creditele neperformante reprezentau 0,14% din suma totala a imprumuturilor - 32.055 miliarde de lei.