Avand informatii ca in Raportul de tara al Romaniei, ce va fi prezentat de oficialii europeni pe 6 octombrie, vor exista mentiuni critice referitoare la derularea programului SAPARD, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, a trecut, ieri, in revista, realizarile oficiale in acest domeniu, fara sa mentioneze nimic despre repetatele incercari de fraudare a fondurilor europene

oferite prin acest program. In schimb, Steriu a subliniat ca datele ce vor fi prezentate in raport cu privire la situatia platilor se refera strict pana la data de 15 august a.c.

"In Raportul de tara al Romaniei se recomanda folosirea fondurilor suplimentare de absorbtie prin programul Sapard. Lucrurile s-au schimbat in bine", a spus Steriu.

Banii vor fi cheltuiti intr-o luna

Situatia s-a schimbat radical de la mijlocul lui august, sustin oficialii Ministerului Agriculturii, care au informat, ieri, ca fondurile alocate pentru anul 2000 vor fi cheltuite in totalitate pana la data de 2 noiembrie, termenul-limita pana la care se va putea face ultima plata, asteptandu-se chiar si la o depasire a acestora.

Motivul pentru care au crescut cererile privind absorbtia de fonduri este ca lucrarile de infrastructura rurala, in cea mai mare parte, au fost finalizate in aceasta perioada, a declarat Nicolae Istudor, secretar de stat in MAPDR.

220 milioane de euro pentru trei masuri

De la 1 ianuarie 2005, grupurile de producatori agricoli vor primi, timp de cinci ani, fonduri ca sa functioneze, a spus Istudor.

"Vom propune Comitetului de Monitorizare acreditarea a trei noi masuri. Masura privind functionarea grupurilor de producatori, cea referitoare la laboratoarele sanitar-veterinare si masura de silvicultura.

Pentru grupurile de producatori agricoli vor fi alocati 26 milioane de euro, laboratoarele sanitar-veterinare vor beneficia de 45 milioane de euro si silvicultura de 150 milioane de euro", a subliniat Nicolae Istudor.

Garantii pentru proiectele SAPARD

Proiectele private contractate in cadrul programului SAPARD ar putea beneficia, in cel mult o luna, de garantii acordate de fondul de garantare a creditelor pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rurale. Nicolae Istudor a mai informat ieri ca exista un proiect de act normativ in acest sens, care ar urma sa fie promulgat de Guvern in scurt timp.

Decizia este motivata de dificultatile intampinate de beneficiarii privati in asigurarea sumelor necesare cofinantarii proiectelor.

In acelasi timp, a mai precizat Istudor, se asteapta un raspuns si de la Comisia Europeana, care a fost informata cu privire la intentia autoritatilor romane de a folosi, pentru sprijinirea proiectelor private, fondurile alocate pentru garantarea creditelor contractate de autoritatile locale cu posibilitati financiare reduse.

In luna mai, Guvernul a aprobat o hotarare prin care Ministerul Finantelor Publice a primit aprobarea pentru a infiinta un fond de garantare a creditelor bancare, contractate de autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor derulate prin programul SAPARD al Uniunii Europene. "Avem garantii eliberate, in prezent, in valoare de 1.000 miliarde lei.

Acestea vor creste, insa, o data cu finalizarea proiectelor de infrastructura rurala", a mentionat Istudor. El a adaugat ca valoarea totala a fondurilor de care s-ar putea dispune se ridica la circa 5.200 miliarde de lei. "Garantam doar creditul, nu aducem bani de la stat", a explicat Istudor.

Secretarul de stat a mai afirmat ca reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si ai Agentiei SAPARD au purtat deja discutii la Ministerul Finantelor cu privire la posibilitatea garantarii creditelor pentru proiectele private.