Un cutremur de sapte grade pe scara Richter ar pune in pericol viata a peste 17.000 de bucuresteni. Autoritatile au expertizat 2.612 imobile care prezinta risc seismic. Dintre acestea, 349 sunt trecute la clasa I, ceea ce inseamna ca trebuie consolidate in cel mai scurt timp.

"Dintre cele trecute la clasa I risc seismic, 122 de blocuri sunt construite inainte de 1940 si au diferite inaltimi. Anul acesta, Primaria a inclus in programul de reabilitare 33 de imobile", a declarat Bogdan Sosoaca, directorul Directiei de Investitii din cadrul PMB.

In prezent, 20 de imobile au proiectele de consolidare avizate, la opt documentatiile sunt propuse pentru avizare, iar cinci se afla in diferite faze de executie. Din fericire, patru au fost finalizate in vara acestui an. In bugetul pe 2004, s-au alocat aproape 220 milioane de lei, in vederea reabilitarii imobilelor cu bulina rosie.

"Acest proces este unul de durata si de multe ori ne lovim de refuzul proprietarilor. Motivele invocate de ei sunt fie lipsa banilor, fie dezinteresul. Multi sunt plecati in strainatate si au apartamentele inchiriate. Altii sunt batrani si nu au unde sa se mute", a adaugat Sosoaca.

Directorul de Investitii a precizat ca Ordonanta 20/1994 ofera multe facilitati: suma ramane neindexata, se poate returna in 25 de ani si nu se percepe dobanda.