Ieri a fost o zi "obisnuita" in Irak: s-a inregistrat media zilnica de doua explozii ale unor masini-capcana, la Bagdad, si una in restul tarii, la Mosul, soldate cu cel putin 25 de morti si o suta de raniti; raidurile americane au continuat in bastionul sunnit Fallujah, provocand 11 victime si mari pagube materiale.

Prima explozie a avut loc cu putin inaintea orei locale 9,00 (6h00 GMT), in fata unui centru de recrutari al armatei situat in preajma Zonei Verzi, cel mai pazit teritoriu din Bagdad, acolo aflandu-se ambasadele SUA, Marii Britanii si birourile guvernului irakian. De la spitalul Yarmuk s-a anuntat ca bilantul provizoriu este de 15 morti si 84 de raniti.

In momentul deflagratiei, peste 400 de recruti erau stransi in fata comisariatului din cartierul Mansur. Nu s-au inregistrat victime din partea fortelor coalitiei. De notat ca, de regula, centrele de recrutare ale Garzii Nationale irakiene sunt tinte preferate ale gherilei.

In mai putin de o ora, mai precis la 9h45 (6h45, GMT), un alt vehicul a explodat pe strada Saadun, pe care se afla hotelul Bagdad si alte mari hoteluri din capitala irakiana, unde locuiesc numerosi occidentali.

Au fost mai putine victime - patru morti si 20 de raniti -, dar pagubele materiale sunt mari, multe masini folosite de companiile vestice fiind total distruse, iar circa 20 de magazine avariate serios pe una din principalele artere ale malului rasaritean al fluviului Tigru.

Si aici, nici un soldat al coalitiei n-a avut de suferit, desi, in momentul exploziei, pe strada Saadun tocmai trecea un mare convoi militar american. Tot ieri, rebelii au asasinat doi functionari guvernamentali, ei aflandu-se in doua puncte diferite din Bagdad. In fine, si la Mosul, oras din nord, a explodat o masina-capcana, cinci persoane decedand pe loc.

Dupa cum s-a aflat, printre victime sunt si copii. Pe de alta parte, armata americana si-a continuat raidurile impotriva orasului rebel sunnit Fallujah, unde ea sustine ca a bombardat obiective ale combatantilor apartinand gruparii lui Abu Musab Zarqaui, cel care a revendicat mai multe atentate sinucigase din ultima vreme, cat si decapitarea ostaticilor americani Hensley si Armstrong.

Cel putin 11 persoane - intre care trei femei si doi copii - au fost asasinate, ieri in zori, la Fallujah. Raidurile continuau ieri la pranz, guvernul irakian dorind sa preia controlul in acest oras situat la doar 50 km vest de Bagdad, ca si in Samarra - localitati aflate in mainile rebelilor, ca si alte zone importante din Irak.