Liberalii si democratii au reconfirmat ieri seara, dupa o zi de sedinte, hotarirea de a-l desemna pe Traian Basescu drept candidat al Aliantei PNL-PD la presedintie. Basescu si vicepresedintele liberal delegat sa conduca PNL, Calin Popescu-Tariceanu, au anuntat impreuna decizia ca liderul PD sa intre in cursa pentru Cotroceni.

Insa gruparea Patriciu, din care face parte si Calin Popescu-Tariceanu, vicepresedintele desemnat sa conduca PNL, a trecut la ofensiva din prima zi.

“Daca forurile supreme ale partidelor ma vor desemna oficial sint constient ca urmeaza o campanie extrem de grea. Ii asigur pe colegii liberali si pe colegii din PD ca in cazul desemnarii voi face tot ce-mi sta in putinta ca Alianta sa cistige pentru ca Romania are nevoie de un stat modern, de o institutie prezidentiala moderna”, a declarat Basescu.

Pentru a se oficializa formal candidatura acestuia la presedintie mai este nevoie de votul forurilor largite ale celor doua partide. Acesta se va da miercuri de catre Consiliul national de conducere al PD si Delegatia Reprezentantilor Nationali ai PNL.

Patriciu si Catarama viseaza la candidat liberal

In privinta candidaturii lui Basescu la presedintie din partea Aliantei, cu exceptia a sapte oameni din gruparea Patriciu, liberalii au convenit ca este singura solutie. “Timpul scurt nu ne permite alt vector politic important. De altfel, in protocolul Aliantei se precizeaza ca desemnarea candidatului se face pe baza unui sondaj.

Nu avem timp sa facem asemenea sondari, dar este clar si limpede ca el poate indeplini cel mai bine acest rol”, a precizat Tariceanu in conferinta de presa, dupa ce a relatat ca in sedinta PNL “a avut loc o discutie interesanta.

Au fost voci, nu putine, care spuneau ca ar fi util sa se amine soarta candidatului la presedintie pentru a se nominaliza un altul, fara ca acest lucru sa insemne iesirea din Alianta”. De fapt, potrivit unor surse din interiorul PNL, in sedinta Delegatiei Permanente doar Viorel Catarama si Dinu Patriciu s-au legat de nominalizarea lui Basescu.

Acestia, impreuna cu alti cinci membri nesemnificativi, au votat impotriva desemnarii liderului PD.

Prima reuniune largita a PNL dupa plecarea lui Stolojan de la conducerea partidului a fost, mai degraba, una de entuziasm decit de regret. Vicepresedintele Calin Popescu-Tariceanu, delegat de Stolojan sa-l inlocuiasca in functia de presedinte, a vorbit pe limba aripii dure din PNL care isi doreste suprematia fata de PD in interiorul Aliantei.

In schimbul promisiunii ca “nu se va face pres“ in fata lui Basescu, Tariceanu a primit si rasplata de a-i inchide lui Stolojan “portita” de a se intoarce la conducerea partidului. El a cerut adoptarea unei rezolutii care sa certifice “retragerea” lui Stolojan de la conducerea partidului si desemnarea sa ca presedinte interimar.

Potrivit unor surse, Mona Musca si Paul Pacuraru s-au opus acestei formulari, pe care a interpretat-o ca o blocare a intorcerii lui Stolojan la conducerea partidului.

De altfel, simbata seara, Theodor Stolojan a declarat textual ca “a delegat” atributiile de presedinte al PNL, in conformitate cu prevederile statului, lui Calin Tariceanu, vicepresedinte al PNL, si nu ca s-a retras din functie.

Intrebat in conferinta de presa de ce a dorit sa se precizeze ca Stolojan s-a “retras”, Tariceanu a sustinut ca “a se retrage nu inseamna a demisiona”. Mai mult, intrebat daca, dupa adoptarea acestei rezolutii, Stolojan se mai poate intoarce in functia de presedinte, Tariceanu a spus ca nu crede ca revenirea liderului PNL se mai poate face pina la incheierea campaniei.

La insistentele ziaristilor, Tariceanu a mentionat ca, “teoretic, acest lucru este posibil, insa trebuie facuta distinctie intre ipoteze si realitatile posibile”. “Nu cred ca presedintele Stolojan ar putea sa revina asupra acestui gest tinind cont de consecintele politice ale retragerii. Teoretic este posibil.

Daca lasam deschisa aceasta ipoteza, totusi nu cred ca se poate face pina la incheierea campaniei electorale. Sa nu va imaginati ca se va intoarce in cursa prezidentiala”, a incheiat Tariceanu.

“Ce a pierdut Stolojan voi recupera eu”

Potrivit unor surse PNL, Tariceanu a tinut sa-i asigure ca, de pe pozitia de presedinte interimar si partener al lui Traian Basescu, el nu va ceda in fata presiunilor liderului democrat. “Ceea ce a pierdut Stolojan in fata lui Basescu voi recupera eu”, ar fi spus Tariceanu.

Potrivit acelorasi surse, ambitia acestuia este sa-l determine pe Basescu sa accepte si sa afirme public ca postul de premier revine PNL (pe care-l vizeaza insusi Tariceanu). In plus, vicepresedintele delegat sa conduca PNL ar fi spus ca va face tot ce-i sta in putinta ca viitorul candidat la Primaria Capitalei, dupa ce va renunta Basescu, sa vina din partea PNL.

“Daca nu vine de la PNL, atunci vom avea candidati separati si nu vom merge in Alianta”, ar fi mentionat Tariceanu. (Alina Mihai)

Deputatul PNL Puiu Hasotti: Stolojan mi-a spus ca in toata tara i se pregatesc procese

Deputatul PNL Puiu Hasotti relateaza o convorbire pe care ar fi avut-o acum doua saptamini cu Theodor Stolojan si ca acesta i-ar fi spus ca PSD exercita presiuni foarte mari asupra lui. Este, practic, primul liberal care confirma partial spusele lui Basescu, insa Hasotti este rezervat in ceea ce priveste teroria santajului.

Sinteti pina acum singurul lider al PNL care a confirmat declaratiile lui Traian Basescu pe tema santajului si presiunilor extraordinare la care era supus Theodor Stolojan...

Stati putin.

Eu nu am vorbit despre santaj, nici despre presiuni de nici un fel, dar in mod indirect se poate imagina o presiune asupra unui om, de vreme ce exact acum doua saptamini, in biroul domnului presedinte Stolojan, acesta mi-a spus: “Esti de acord ca fratele tau, avocatul Hasotti, sa ma reprezinte in procesele din judetul Constanta si din judetele din jur, pentru ca, iata, am date concrete ca

urmeaza o avalansa de zeci, sute de procese pe care PSD intentioneaza sa le deschida in preajma campaniei electorale si in timpul campaniei”. I-am spus firesc, categoric da, fara nici un fel de problema.

Ce obiect aveau aceste procese?

Toate declaratiile pe care le facuse sau urma sa le faca Theodor Stolojan urmau sa devina obiectul unor procese de calomnie, ceva de genul acesta.

Intentate de cine?

Intentate de liderii PSD din fiecare judet si de diferiti cetateni, probabil pesedisti, din fiecare judet. Lucrul acesta mi s-a spus foarte foarte clar.

“PSD este diabolic”

V-a dat si nume?

Nu. Mi-a spus ca in toata tara i se pregatesc astfel de procese si urmeaza sa fie hartuit prin tribunale de diversi prieteni ai PSD practic in toate judetele tarii. Repet ca eu nu am vorbit de santaj, dar in mod indirect era vorba de o presiune extraordinara pe care PSD urma sa o declanseze impotriva domnului Stolojan.

De unde stia de aceste procese?

Asta nu stiu. Nu l-am intrebat.

In ce stare de spirit era Theodor Stolojan cind a avut discutia cu dumneavoastra?

Nu era altfel decit asa cum il stiam eu. Discutiile cu domnul Stolojan erau foarte concrete, simple...

Nu era ingrijorat?

Mie nu mi s-a parut mai ingrijorat decit de obicei. Sigur, nu pot patrunde atit de adinc in sufletul unui om. Simplul fapt insa ca mi-a relatat aceste lucruri ma face sa cred ca se exercita o presiunie extraordinara asupra domniei sale. Unii ar fi rezistat, altii n-ar fi putut rezista acestei presiuni si probabil ca nu era singurul element de presiune.

De ce spuneti asta?

Nu stiu. PSD-ul este diabolic. Imi pot imagina tot ce este mai rau despre acest partid.

Dar informatii concrete aveti?

Nu. Eu va relatez doar ce stiu sigur.

De acum doua saptamini ati mai primit vreun semnal de la dumnealui pe aceasta tema?

Nu. Discutia s-a oprit acolo.

Ati spus ca acea discutie va duce indirect cu gindul la presiuni. De ce?

Pai, in momentul in care un om are informatii ca urmeaza sa i se deschida zeci de procese nu este o presiune psihologica?

A fost amenintat de cineva cu aceste procese?

Nu l-am intrebat, nu mi-a spus.( Oana Dobre)

“Sopirle” PSD+PUR

PSD si PUR l-au atacat ieri din nou pe Traian Basescu. Pe doua fronturi. Liderul PSD Bucuresti, George Maior, se intreba retoric daca nu cumva edilul Capitalei stia despre boala lui Stolojan atunci cind a fost desemnat primar, punind astfel totul pe seama unei strategii ascunse.

Colegii lui de Uniune, cei de la PUR, au trasmis si ei un comunicat de presa in care-l acuza de-a dreptul pe Traian Basescu de faptul ca “trage pe sfoara PNL”.

“Argumentarea retragerii lui Theodor Stolojan, invocindu-se motive de sanatate, urmata de afirmatiile lui Basescu, potrivit carora Stolojan nu este grav bolnav este, o bataie de joc la adresa romanilor, care ieri poate au lacrimat cu gindul la suferinta dlui Stolojan”, spune comunicatul PUR. (C.S.)

Cine nu crede in lacrimi?

Retragerea lui Stolojan a fost un test pentru presa.

•”Adevarul” titreaza: “Al doilea moment politic socant in 24 de ore, Basescu anunta ca Stolojan nu ar fi bolnav, ci doar stresat de santajul PSD”. In editorialul “Politica de luciul baltii”, C.T. Popescu spune despre lacrimile lui Basescu ca reprezinta o “escrocherie sentimentala groasa”. Popescu despre Basescu: “Acest Iago sasiu”

• “Libertatea” nu are indoieli ca e vorba despre o “emisiune electorala de succes marca “Basescu”: Plingi si cistigi!”.

• “National”, pe fondul unei fotografii pe intreaga pagina incearca, pe fata, sa presare zizania intre PNL si PD: “Basescu l-a mincat de viu pe Stolojan: Si-au lovit pe la spate liderul”. Titlurile insinuante nu se opresc, insa, aici iar teoria conspiratie are proezeliti la National: “Conspiratia murdara a unei grupari din PNL”

• TVR a inteles rapid, simbata seara, ca, o data ce Stolojan a disparut din politica, trebuie atacat Basescu, adversarul lui Nastase.

Subiectul principal nu a fost retragerea liderului PNL, ci, dupa citeva cuvinte spuse de analistul Iosif Boda, TVR a difuzat un documentar, ce coincidenta!, despre retragerea din 2000 a lui Victor Ciorbea de la Primaria Capitalei pentru a prelua postul de prim-ministru.

Nu apuca Boda sa mai spuna ceva, ca se da comanda din nou: se “arunca” in eter un alt documentar, de data asta despre dosarul “Flota”. Se accentueaza problemele penale ale invinuitului Basescu, care urmeaza sa ajunga in fata Inaltei Curti de Justitie si Casatie

• Antena 1 a fost obsedata, ca si “Jurnalul National”, de boala lui Stolojan. Crainica Antenei a pornit de la “nu am inteles pina la urma despre ce boala este vorba” si a ajuns la “ce boala incurabila” are Stolojan, dupa care a insistat: “Ce situatie de sanatate atit de complicata care sa nu fi fost cunoscuta?”.

Duminica seara, Antena 1, postul controlat de liderul PUR, proaspat aliat cu PSD, a relatat evenimentul sub un generic care nu mai necesita nici un comentariu: “Boala D.A.”